home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Okos politikusok és értelmes megoldások
Tóth Péter
2017.11.13.
LXXII. évf. 45. szám
Okos politikusok és értelmes megoldások

Néhány évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a civilizáció a vesztébe rohan, a klímaváltozást és az emberi tevékenységre jó eséllyel visszavezethető globális felmelegedést nem lehet megfékezni.

Aztán olyan trendek kezdtek kialakulni, amelyekre halvány reménysugárként tekinthetünk. Talán még visszafordíthatóak vagy legalább lassíthatóak a katasztrófával fenyegető folyamatok.

Jelenleg még Kína a legnagyobb károsanyag-kibocsátó. Az elmúlt években elért szédületes gazdasági növekedés energiaigényeit jórészt fosszilis eredetű energiahordozók elégetésével tudta kielégíteni. A változás szele azonban, úgy látszik, Kínából is kisöpri majd a szmogot. A tervek szerint a világ legnépesebb országában 2020-ig 2500 milliárd jüant, azaz mintegy 360 milliárd dollárt fektetnek a megújuló energiaforrások felhasználásának elterjesztésébe. Eközben ebben az ágazatban 13 millió új munkahelyet létesítenek. A Kínai Nemzeti Energiaügynökség előrejelzése szerint a megújuló termelőkapacitások 2020-ra már a teljes áramtermelés felét tudják fedezni.

Az ilyen beruházásokat elsősorban az serkenti, hogy például a naperőművek létesítésének költségei 2010 óta 40 százalékkal csökkentek. Hatalmas projektumokon dolgoznak, hogy más megújuló energiaforrást is ki tudjanak használni. Szélfarmok, víz- és árapályerőművek létesülnek. Az energiaszektort teljesen átalakító technológiák közül azonban talán az elektromos autózás a legjelentősebb. Az eladott elektromos autók számaránya még csekély, viszont rohamosan növekszik. A globális energiaszektor átalakulását emellett jelentős mértékben serkenti az okosvárosok elterjedése is. Az úgynevezett Smart City olyan város, amely hatékonyan használja erőforrásait, a modern technológiákkal optimalizálja energiafelhasználását.

A szén-dioxid az az anyag, amelyből még mindig egyre többet bocsát ki az emberiség. A kínai zöld forradalmon kívül azonban arra is reménysugárként tekinthetünk, hogy Izlandon éppen a közelmúltban helyezték működésbe azt az erőművet, amely ki tudja vonni a szén-dioxidot a levegőből. Egy egészen kis teljesítményű létesítményről van szó, viszont legalább már vannak olyan erőművekben felhasználható technológiák, amelyek segítségével úgy termelhetünk energiát, hogy közben nem kibocsátjuk, hanem megkötjük a szén-dioxidot. A negatív emissziójú erőművek korszaka ezzel el is kezdődött.

A svájci Climeworks által felépített rendszer egy izlandi geotermikus erőmű kibocsátásából gyűjti be a keletkező szén-dioxidot, melyet vízzel keverve 700 méteres mélységbe pumpál, hogy ott reakcióba lépjen a talaj bazaltos rétegével, és szilárd ásvánnyá alakuljon. A jelenlegi mintegy 50 tonnáról az év végéig 900 tonnára növelhetik az évi kapacitását. Ez persze még mindig rendkívül csekély mennyiségnek számít. A tudósok által is zseniális megoldásnak nevezett rendszer egyelőre nagyon drága, de a tömeges elterjedése rendkívül rövid idő alatt egészen olcsóvá teheti. A világ első negatív emissziójú erőműve Izlandon már valóság.

Egy ilyen erőmű csupán egyetlen amerikai háztartás évi szén-dioxid-termelését tünteti el. Ha viszont sikerülne az eljárás költségeit 50 dollár/tonna alá hozni, akkor 10 milliárd tonnányi szén-dioxidnak, azaz a jelenlegi globális kibocsátás egynegyedének az eltüntetése évi 500 milliárd dollárba kerülne. Ez hatalmas összeg, viszont a globális GDP-nek csak egy töredéke. Ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy a technológiai fejlődés számos olyan gondot tud orvosolni, amelyről korábban azt hittük, megoldhatatlan. Reméljük, hogy az okosvárosok és az okos politikusok korszaka következik. Mert a legsötétebb civilizációs alagútból is van visszaút, ha megtaláljuk a megfelelő megoldást. Ehhez azonban — ha már mindent a politikusok döntenek el — okos vezetők is kellenek.


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..