home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Őket is hazavárták!
Tóth Tibor
2014.12.24.
LXIX. évf. 52. szám
Őket is hazavárták!

Az utóbbi időben Szerbia útjain több halálos baleset történt, melynek áldozatai fiatalok voltak. November végén három fiatal halt meg Belgrádban, amikor gépkocsijukkal lesodródtak az útról, és a Dunába zuhantak, december első hétvégéjén pedig három huszonéves hunyt el Begecsnél, amikor autójukkal egy villanypóznának csapódtak.

Időközben a szerbiai belügyminisztérium bemutatta a közlekedési törvénymódosítás javaslatát, mely a fokozottabb közúti biztonság érdekében keményebb büntetőpolitikát irányoz elő bizonyos esetekben, de ezzel egyidejűleg fokozza majd a munkát a megelőzés és az oktatás terén is. A törvénymódosítás javaslata hamarosan a parlament elé kerül, célja pedig a közlekedésben részt vevő személyek életének a megóvása. A statisztikák szerint hétvégenként történik a legtöbb közúti baleset, a szórakozóhelyekről hazafelé tartó járművezetők esetében a legnagyobb a kockázat. Az országban évente hatszáz ember veszíti életét közlekedési balesetben. A legveszélyeztetettebbek a fiatalok és a hatvanöt évnél idősebb polgárok.

A törvényjavaslat értelmében a fiatal gépkocsivezetők a huszonegyedik életévük betöltéséig próbaengedéllyel vezethetnek, magukon kívül legfeljebb három személyt szállíthatnak, akik közül az egyiknek legalább hároméves vezetői tapasztalata kell hogy legyen, az autópályán nem hajthatnak 110, az országúton pedig 90 km/h-s sebességnél gyorsabban, egy korty alkoholt sem fogyaszthatnak vezetés előtt, és fülhallgatóval sem telefonálhatnak. Nem ülhetnek volán mögé 23 és 6 óra között, mivel ebben az időszakban következik be a legtöbb baleset, valamint nem hajthatnak tonnánként 56 kilowattnál (76 lóerőnél) nagyobb teljesítményű járműveket. Ha mégis rajtakapják őket, hogy az említett időszakban volán mögé ültek, akkor hat büntetőpontot rónak rájuk, és három hónapra a vezetői engedélyüket is bevonják. Kilenc büntetőpont után az engedélyüket véglegesen elveszik, és újra kell vizsgázniuk. A lelkiismeretlen sofőrök gépjárművét el is kobozhatják, ha a vezető drasztikus törvénysértést követ el. A tapasztaltabbak esetében 0,3 ezrelékről 0,2 ezrelékre csökkentik a véralkoholszint legmagasabb megengedett értékét. A törvényjavaslat a kerékpárosokat is érinti majd: nekik éjszaka kötelezően biztonsági mellényt kell viselniük.

Még egy sör sem fér bele

Eötvös Dániel szabadkai gépjárművezető-oktató többnyire egyetért a módosításokkal, viszont bizonyos dolgokkal kapcsolatban nemtetszését fejezte ki.

— Teljesen egyetértek azzal, hogy a fiatal, még viszonylag tapasztalatlan sofőrök éjjel ne ülhessenek volán mögé, mert ekkor — főleg hétvégenként — történik a legtöbb baleset. Remélem, hogy a törvényjavaslatnak köszönhetően valamelyest csökken a balesetek száma. Azzal is egyetértek, hogy a huszonegy évnél fiatalabbak egy korty alkoholt se ihassanak. Azt viszont nem értem, és valósággal felháborítónak tartom, hogy a többi sofőr esetében a véralkoholszint legmagasabb megengedett értékét 0,3 ezrelékről 0,2 ezrelékre akarják csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy jóformán még egy sört sem lehet meginni, hiszen attól körülbelül 0,25 ezrelék lesz a véralkoholszint. Olyat is hallottam, hogy valaki megevett három almát, és 0,2 ezreléknél többet fújt. Én azért egy sört mindenképp megengednék a tapasztalt sofőröknek.

Az új törvény elfogadása után is lesznek balesetek és ittas vezetők, hiszen aki eddig nem tartotta be a szabályokat, valószínűleg ezután sem fogja. A törvényjavaslat elfogadása a mi munkánkat is érinti. Egyelőre annyit hallottam, hogy ha például bennragadunk egy útkereszteződésben, mert időközben a lámpa pirosra váltott, akkor bevonják az oktatói engedélyünket, holott eddig ezért csak büntetést kaptunk — mondta.

Kiemelte, hogy meglehetősen furcsa közlekedési szokásokat lehet megfigyelni a városban. Az emberek türelmetlenek, sietnek, tülkölnek, és általában még azokra a járművekre sincsenek tekintettel, amelyeket egy tanuló vezet. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy bizonyos útkereszteződésekben megváltozott a forgalmi rend, valamint a kerékpárosok is hatalmas veszélyforrások a közlekedésben, hiszen az egyirányú utcában gyakran a forgalommal szemben haladnak. De nem csak ezt kifogásolja a város közlekedési kultúrájában.

— Újvidék körzetében, Szenttamáson, Verbászon a villanyrendőrök mielőtt sárgára váltanának, zölden villognak. A gépkocsivezetők már messziről látják, hogy lassulni kell, mert hamarosan a sárga lámpa következik. Szabadkán viszont nincs villogó zöld fény, itt a szabadjelzés után a lámpa azonnal sárgára vált. Akármilyen lassan halad is a sofőr, nem mindig könnyű megállnia, a törvény szerint azonban a sárgán sem szabad áthaladni. Ahhoz, hogy valaki benne maradhasson a zöldhullámot, néha rá kell lépnie a gázpedálra, ebben az esetben viszont könnyen egy radarba szaladhat bele. Többet ért volna városunkban is bevezetni a villogó zöldet, nem pedig térfigyelő kamerákat felszerelni — hangsúlyozta Eötvös.

A fiatalok éjjel ne üljenek volán mögé

Egy neve elhallgatását kérő, Magyarcsernye községben élő magánfuvarozó szintén támogatja a törvénymódosítás legtöbb szakaszát. Véleménye szerint az már túlzás, hogy drasztikus törvénysértés esetén az autót elkobozzák a tulajdonosától.

— Van, akinek az sem büntetés, ha elveszik a méregdrága nyugati kocsiját, másoknak azonban a 300 eurós, hazai gyártmányú jármű is rengeteget számít. Teljesen egyetértek azzal, hogy a fiatalok éjjel ne vezessenek. Számtalan lehetőség áll rendelkezésükre, hogy egyik helyről a másikra jussanak. Így legalább nem ülnek ittasan a volán mögé. Több szórakozóhelyre is szállítottam a fiatalokat, és bizony úgy tapasztaltam, hogy az autóval érkezőknek legalább a kilencven százaléka fogyasztott alkoholt. Ilyenkor könnyebben bekövetkezik a baj, a járművezetők figyelme tompul, leszaladnak az útról — emelte ki.

Az első baleset után Zorana Mihajlović közlekedésügyi, infrastrukturális és építésügyi miniszter azonnal kezdeményezte egy olyan munkacsoport létrehozását, amely kidolgozná a közlekedésben részt vevő fiatalok körében bekövetkező balesetek számát csökkentő törvényes rendelkezéseket.

Riportalanyom nemcsak Vajdaságban, hanem Magyarországon és Horvátországban is rendszeresen vezet, és állítása szerint a három ország közlekedési szokásai között jelentős különbségek lelhetőek fel.

— Magyarországon vezetnek a legkultúráltabban, Horvátországban is jobban figyelnek a másikra, noha balkáni országról van szó. Nálunk a legrosszabb a helyzet. Két éve a szomszéd faluból vittem haza az embereket, amikor ittas fiatalok szórakoztak velem, és le akartak szorítani az útról. Nem volt mindegy, hiszen a mikrobuszom tele volt gyerekekkel! Nagyobb rendőri jelenlétre van szükség éjjelenként az utakon, mert ezáltal meg lehetne fékezni ezeket a „vagánykodókat”. Az is nagyon zavar, amikor valaki hosszúfénnyel jön velem szembe, az pedig még inkább, amikor egyesek akkor is bekapcsolják a ködlámpát, amikor nincs köd.

Amint láthatjuk, megoszlanak a vélemények a törvény bizonyos rendelkezéseivel kapcsolatban. A tél beköszöntével az utak is egyre csúszósabbá, veszélyesebbé válnak, ezért még óvatosabban közlekedjünk, még jobban figyeljünk egymásra! Ne feledjék: mindenkit vár otthon valaki!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..