home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ó, ne!
Fehér Márta
2018.07.21.
LXXIII. évf. 29. szám
Ó, ne!

A kínaiak (is) elmennek innen — Mindannyian potenciális szervdonorok vagyunk — A 113 párt országa

A kínaiak (is) elmennek innen

Már az olcsó is drága a szerbeknek — mondják. Egyre több kínai zárja be az üzletét, illetve hagyja el az országot új piacot keresve. Csökkent a forgalom, nem tudják fizetni a bérletet — állítják. Szerb kollégáik viszont azzal tromfolnak vissza, hogy nem ezért mennek el, hanem mert már nem tudnak feketén dolgozni. A Blic beszámolója szerint öt évvel ezelőtt 10 000 kínai bolt működött Szerbiában, most mindössze 7500, a kínai állampolgárok száma pedig 12 000-ről 7000-re csökkent. Csak a fővárosban egykor majdnem 9000 kínai élt, mára megfeleződött a számuk. A „kínaiban” dolgozók napibére pedig 1500-ról 900 dinárra esett vissza. Hogy hová mennek innen? Lengyelországba, Dél-Amerikába és némely afrikai államokba. Sokan a bolgárokhoz, a románokhoz vagy a magyarokhoz távoztak, mások pedig Horvátországba vagy Bosznia-Hercegovinába. Azt állítják, ott jobban megy az üzlet, és könnyebben meg tudják fizetni a bérleti díjat, valamint a munkásokat. Azok a szerb árusok, akik kínai üzletek közelében kínálják a saját portékájukat, tagadják ezt, szerintük a távozásuk valódi oka, hogy az adóellenőrök gyakran járnak feléjük, így kénytelenek adózni, és bejelenteni a munkásaikat. Nem kell aggódni, nem maradunk olcsó (?) áru nélkül, cserébe egyre több török és indiai bolt nyílik majd Szerbiában. (Blic)

 

Mindannyian potenciális szervdonorok vagyunk

A képviselőház elé került a transzplantációs törvény javaslata. A Biomedicinai Igazgatóság vezetője, Vesna Rakonjac a Szerbia RTV-nek nyilatkozva elmagyarázta, a törvény szerint születésünk pillanatától mindannyian szervadományozókká válunk, ha nem rendelkezünk arról, hogy ezt egyáltalán nem akarjuk. Az utolsó szó azonban a családé, a hozzátartozó halála után ugyanis a család dönti el az illető kívánságát, saját érzéseit mérlegelve — teszi hozzá. Az év eleje óta Szerbiában tizenhat donor több mint negyven ember életét mentette meg. Felmérések szerint hússzor nagyobb a valószínűsége annak, hogy életünk során szervátültetésre lesz szükségünk, mint annak, hogy donorrá válunk. Korábban az lehetett szervadományozó, aki aláírta a donorkártyát, ez azonban nem hozta meg a várt eredményt. (Szerbiai RTV)

 

A 113 párt országa

Hivatalosan 113 politikai párt létezik Szerbiában, ám mindössze harminc-egynéhány aktív, ennyinek van képviselője valamelyik — a köztársasági vagy valamelyik városi/községi — parlamentben. Felmérések szerint ha most tartanának választást, mindössze két párt: a haladók és a szocialisták ugornák meg a választási küszöböt, azaz jutnának be az országos képviselőházba. A közigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium nyilvántartása szerint a 113 bejegyzett politikai párt közül rekordszámú, 72 (!) képviseli a nemzeti kisebbségi érdekeket. Hét pártja van a 3247 fős szerbiai orosz közösségnek, kettő a 725 fős görög kisebbségnek, emellett a bolgárok, vlahok, albánok, magyarok, bunyevácok és montenegróiak politikai képviseletét is több párt vállalta fel. Egy pártot csakis akkor törölhet a regiszterből a minisztérium, ha hivatalos értesítést kap arról, hogy „bezárták”. Ellenkező esetben formálisan „örökéletű”. Számos párt már csak papíron él — honlapján néhány éves az utolsó bejegyzés, s az elérhetősége sem található már meg a telefonkönyvben. (Novosti) 


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..