home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Nyílzápor és kardcsörgés Topolyán
Tóth Péter
2015.07.27.
LXX. évf. 29. szám
Nyílzápor és kardcsörgés Topolyán

Az idén szervezték meg nyolcadik alkalommal a Nemzetközi Íjász- és Kézműves-találkozót Topolyán. A rendezvénynek ezúttal is elmaradhatatlan része volt az íjászverseny, az íjász- és a harcművészeti bemutató, valamint egy ízelítő a korabeli táncokból. A temerini hagyományőrzők most először állították fel Topolyán a kazah—magyar jurtát, a Magyar Turán Szövetség ajándékát, melyet nagy érdeklődés övezett.

Az idei rendezvényt dr. Fachet Gergő, az Itthon Rákosmentén Egyesület elnöke nyitotta meg. Az íjászat történelmi jelentőségéről beszélt, hiszen ennek a fegyvernek a táplálékszerzésben és az önvédelemben is évezredeken át nagy szerepe volt, a magyarokat pedig a történelemben is úgy jegyzik, mint kiváló íjásznemzetet. Törteli László, a temerini Hunor Hagyományőrző Íjászegyesület alelnöke elmondta, hogy a Magyar Turán Szövetség ősök napi ajándékát — egy berendezett jurtát — hozták el Topolyára bemutatni. A tizenkét személyes kazah—magyar jurtában a tűzhely, a fekhely, az oltár és minden egyéb hagyományos berendezési tárgy megtekinthető. Az odalátogatók ismertetőt hallhattak a jurta szerkezetéről, berendezéséről, őseink életmódjáról, szokásairól.

A zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület haditorna-bemutatóján a középkori küzdelem több fajtáját tekinthették meg az érdeklődők. A kishegyesi Bácsér Szabad Íjászklub tagjai a közös íjászbemutatón kívül íjászversenyt is szerveztek. A Szent Longinus egyesület harcművészeti bemutatója után pedig a nagyszámú közönség a középkori táncokból is kapott egy látványos ízelítőt. Alkalmi kiállítás keretében harcászati kellékeket és tábori felszereléseket is bemutattak.

Az íjászversenyen sok esetben apró különbségek döntöttek. A Szalma István elnök vezette Bácsér Szabad Íjászegyesület által levezényelt versenyben az amatőr fiúgyermekek mezőnyében Sípos Áron, a lányok között Péter Dianna és Barna Krisztiána, az ifjúsági kategóriában Slingár Elek lett az első. A felnőtt amatőr férfiak mezőnyében Csaba Ákos, a hölgyek közül Bús Judit diadalmaskodott. A profi íjászok kategóriájában a gyermekek között Tóth Sára és Kurina Viktor volt a legeredményesebb, a felnőtteknél Mamuzsity Mihály és Kovács Antal, a veteránok között Bíró Péter. A Topolyai Tell Vilmos címet egy évig viselheti a legjobb amatőr íjász. 2014 júliusától egy hölgyé, a topolyai Erdélyi Éváé volt a megtisztelő cím, mely 2015. július 4-étől egy éven át a szeghegyi Vladimir Tauzovićot illeti meg.

A találkozó programjába az idén először került be gasztronómiai tartalom, egy főzőverseny. Tíz csapat nevezett be a sertéspörköltfőző versenyre, végül a szakmai zsűri Krakovszki József csapata ételét ítélte a legfinomabbnak.

A rendezvényen a régi mesterségek művelői — az íjkészítők, fafaragók, gyöngyfűzők, kosárfonók, gölöncsérek, üvegfestők, csizmadiák-papucsosok, bőrdíszművesek, kefekötők, kádárok, mézeskalács- és a kürtőskalács-készítők, cukrászok, borászok, kézimunkacsoportok, valamint a hagyományos ételeket készítő csoportok — kiállították, illetve eladásra is kínálták termékeiket. Az alkonyatban felléptek a tűzzsonglőrök, majd pedig a közönség a csantavéri Dér Zsolt hegedűjátékát is élvezhette. A rendezvény első napja ezúttal is késő éjszakáig tartó táncmulatsággal ért véget. Kovács László szervező, a Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat elnöke elmondta, hogy vasárnap, a program folytatásaként a cserepesi (Bački Sokolac-i) temetőben megkoszorúzták a székely sírokat. Ott ugyanis huszonhat olyan székely nyugszik, aki az 1941 és 1944 közötti időszakban hunyt el, amikor a székelyeket odatelepítették.

Az íjásztalálkozó 2015. évi műsorában közreműködött a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Szélszirom énekcsoportja, Dudás Kata népdalénekes, az Auróra Beszédművészeti Műhely szavalói, a Pengetős citerazenekar Kelemen Zsolt vezetésével, a Cimborák néptánccsoport, a vegyes kórus, az egykori citerazenekar dalárdája, a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület Gyöngyvirág asszonykórusa, valamint a bácskossuthfalvi Ady Endre ME Viola leánykara. A rendezvény fő szervezője a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, valamint a kishegyesi Bácsér Szabad Íjászegyesület.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..