home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyert a VaMaDiSz!
Fehér Márta
2018.04.29.
LXXIII. évf. 17. szám
Nyert a VaMaDiSz!

Huszonnyolc hónap után jogerős ítélet született a Vajdasági Magyar Diákszövetség kontra újvidéki jogtudományi kar perben.

Az Újvidéki Fellebbviteli Bíróság kimondta: a kar nemzeti alapon diszkriminálta a magyar fiatalokat, amikor nem tette lehetővé, hogy anyanyelvükön felvételizzenek. Az idén, illetve a következő években is a nemzeti közösségek nyelvén köteles megszervezni a felvételit.

2015 decemberében perelte be a VaMaDiSz a kart, mert a diákok az abban az évben meghozott tartományi rendelet ellenére sem felvételizhettek magyarul. Az Újvidéki Egyetem alapítója a tartomány, mely kimondta, hogy a karok a hivatalos használatban levő nyelveken kötelesek lebonyolítani a felvételit — akkor is, ha csak szerb nyelven oktatnak.

A VaMaDiSz a nevét és az arcát adva vállalta az ügyet. Nem volt egyszerű menet: egyrészt több támadás érte a szervezetet és annak elnökét, másrészt tavaly háromszor veszítettek, ám akkor sem adták fel, ismét fellebbeztek. És jól döntöttek, hiszen a múlt hétfőn megszületett a jogerős ítélet, mely a korábbi bírósági döntések ellentéte, hiszen maradéktalanul igazat ad a diákszervezetnek.


A VaMaDiSz felvétele

A közvélemény a Beljanski ügyvédi iroda által értesült a hírről, a VaMaDiSz csak ezután szólalt meg. Sóti Attila elnök szerint higgadtan akartak reagálni a bírósági ítéletre, miután elemzik az indoklást, viszont az ügyvédi iroda „kiugrott” az információval. Nem csoda, hiszen a jogi kar 2016 novemberében visszavonta a náluk doktorált Slobodan Beljanski doktori címét.

A VaMaDiSz elnöke lapunk megkeresésére elmondta: az ítélet egyértelműen kimondja, hogy az elmúlt három évben a jogi kar megszegte a hatályban levő tartományi rent.

— Ennek azért örülünk, mert mi a 2015. évi felvételi vizsga miatt indítottunk pert, és utána nagyon sokat küzdöttünk azért, hogy 2016 és 2017 is beleszámítson ugyanebbe az eljárásba, ám ezt minden alkalommal elutasították. A másik, ami fontos, hogy a bíróság tavaly még azt mondta, a diáknak kell magával vinnie egy olyan jelentkezési űrlapot, amelyen ki lehet választani a felvételi nyelvét (tehát a jogi kar azzal, hogy nem ő ad ki ilyen űrlapot, nem követ el törvényszegést, diszkriminációt — ez abszurdum!), most azonban már úgy vélekedett, hogy amikor a kar olyan űrlapot adott a jelentkezőknek, amelyen nem volt feltüntetve a nyelvválasztás lehetősége, nemzeti alapon diszkriminálta a magyarokat, illetve a többi nemzeti kisebbséget. Ez egy hatalmas fordulat! A másik nagyon-nagyon fontos megállapítása az ítéletnek, hogy felülírja azt a korábbi indoklást, amelynek értelmében a felvételi vizsga már a felsőoktatás része, és emiatt az egyetemek autonómiájához tartozik. Eszerint a felvételi vizsga nyelvének összhangban kell lennie azzal a nyelvvel, amelyen az oktatást az egyetemi kar akkreditálta, azaz mivel a jogi kar szerbül oktat, akkor cselekszik törvényesen, ha szerbül felvételiztet. A jelenlegi döntés tehát ezt teljes egészében felülírta, és egyértelműen kimondja, hogy a tartományi rendelet a felsőbbrendű. Ez precedensértékű, hiszen attól féltünk, hogy ha ezen a ponton veszítünk, és a karnak lesz igaza, akkor más karok is megszüntethetik a többnyelvű felvételi vizsgát. Egy kis ünneprontás is van benne, igaz, most már nincs semmilyen hatása az ügyre, de ez a döntés alátámasztja azt, hogy a tanúnk — akit számtalanszor igyekeztünk kihallgattatni, beidéztetni — elutasítása teljesen rendben volt, tehát azt az indokot, hogy azért nem tartottuk be a határidőt, mert ő később jelentkezett nálunk, ez a bíróság sem fogadta el. Az ítélet kötelezi a kart, hogy az idén magyar nyelven és a többi nemzeti kisebbség nyelvén is meg kell szerveznie a felvételi vizsgát, akárcsak a következő esztendőkben is. Ezenkívül arra is kötelezi a kart, hogy a Magyar Szó és a Dnevnik napilapban tizenöt napon belül saját költségén megjelentesse az ítélet tényét, valamint annak változtatás nélküli szövegét.

Sóti Attila kiemelte, nagyon kimérten és óvatosan kell kezelni a helyzetet, mert a tisztességes magyar felvételi vizsga megszervezéséhez szükség van a jogi karra, ezért a VaMaDiSz továbbra is partnerként tekint az intézményre. Mint mondta, egy jelentős koordinációs munka következik a partnerszervezetekkel.

— Az ítélet megerősítette a VaMaDiSzt. Úgy gondolom, ha egy magyar szervezet ebben az országban el tudta érni, hogy legyőzzön egy jogi kart, azaz hivatalosan kimondták, hogy a magyarokat nemzeti alapon diszkriminálták, ez egy olyan eredmény, amellyel bizonyítottuk a létjogosultságunkat. Az elmúlt időszakban megpróbáltuk a szerbiai egyetemistaszervezeteket is megszólítani, reagálásra bírni ebben a kérdésben. Többször igyekezett segíteni a Szerbiai Egyetemistaunió elnöke, Nikola Srdić, a szerb hallgatói közösségből ő volt az egyetlen igazi partner. A Szerbiai Hallgatói Szervezetek Szövetsége jelképes partnerséget mutatott, de mire lépett volna, nyertünk. Most abban bízunk, hogy el tudjuk indítani a tárgyalásokat az Újvidéki Egyetem Egyetemistaparlamentjével, hogy a magyar hallgatók egy állandó helyet kapjanak — ez nemzeti alapon egyelőre csak a romáknak jár.

A VaMaDiSz elnöke hangsúlyozta, nem sikerült volna végigvinni a pert Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet, a Beljanski ügyvédi iroda, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, valamint a Kisebbségi Jogvédő Intézet segítsége nélkül — Magyarkanizsa pedig a tanú utaztatását tette lehetővé.

Megkeresésünkre többen vállalták, hogy értékelik a történteket.

Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke:

— Nagyon örülünk a döntésnek. Igaz, hogy lassan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai, de végül mégiscsak megszületett a jogerős bírósági ítélet. A jogi kar alapítója a tartomány, akárcsak az egész Újvidéki Egyetemé, és nagyon fontos volt számunkra, hogy a rent, melyet a képviselőház elfogadott, mindenütt maradéktalanul betartsák. Folyamatosan segítettük a VaMaDiSzt, szakmai támogatást nyújtottunk, a titkárság és az egylet is. Ez a döntés azért is lényeges, mert a felvételi vizsga ügye kedvezőtlenül hatott a jogi pályát választókra, hiszen kevesebben döntöttek úgy, hogy a jogi pályára térnek. Ez az adatokból is látszik, évről évre csökkent a beiratkozottak száma. Az egyletünk azon van, hogy meggyőzzük a középiskolásainkat, hogy ez a kar jó választás, hiszen a tanulmányok után szinte azonnal el lehet helyezkedni. Az idősebb kollégák lassan nyugdíjba mennek, és a részarányos foglalkoztatás is teremt jogászhelyeket a köz-, sőt, a versenyszférában is.

Gulyás Tibor, a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke:

— A magyar közösség szimbóluma lett ez az ügy, ezért már a kezdetektől különösen nagy jelentősége volt annak, hogy összefogjunk, dolgozzunk és küzdjünk a végsőkig. Ma már azt látjuk, hogy meglett az eredménye! A VaMaDiSz a HÖOK tiszteletbeli tagjaként a teljes Kárpát-medencei hallgatói képviselet és közösség támogatását élvezte. Büszkék vagyunk rá, hogy partnerek lehettünk ebben az elhúzódó küzdelemben, és örülök, hogy szakmailag, illetve lehetőségeinkhez mérten anyagilag is hozzá tudtunk járulni a végeredményhez.

Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója:

— Az alapítványi háttérrel és budapesti székhellyel működő Kisebbségi Jogvédő Intézet hat esztendővel ezelőtt azzal a céllal alakult meg, hogy védelmet nyújtson a Kárpát-medencében csaknem száz éve elszakított őshonos magyar nemzeti közösségeknek olyan esetekben, amikor (vélhetően) magyarságuk miatt ér jogsérelem természetes személyt, közösséget vagy intézményt. Szakmai és anyagi támogatást nyújtunk civil szervezeteknek, jogászoknak, ügyvédi irodáknak. Jogsegélyszolgálati irodáink és partnereink jelen vannak a Kárpát-medence valamennyi országában, Szerbiában Szabadkán, Óbecsén, Temerinben és Újvidéken. Minden érdeklődő szíves figyelmébe ajánlom a www.kji.hu honlapunkat, ahol minden további információ megtalálható. Szerbiában a törvény elég széles körben szavatolja az őshonos magyar nemzeti közösségnek az anyanyelv használatát. Az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara azonban súlyosan megsértette a fennálló törvényt, illetve Vajdaság Autonóm Tartomány parlamentjének egyetemi nyelvhasználatra vonatkozó rendeletét. Ezúton is szívből gratulálok a Vajdasági Magyar Diákszövetségnek, elsősorban Sóti Attila elnöknek, hogy volt bátorságuk és kitartásuk szembeszállni a jogtudományi kar renitens vezetőségével. Fáradságot nem kímélve harcoltak az igazukért. Sikerük nemcsak Vajdaságban, hanem az egész Kárpát-medencében példamutató. A Kisebbségi Jogvédő Intézet többrétű segítséget, szakmai tanácsokat és anyagi támogatást nyújtott ehhez a küzdelemhez, viszont a munka oroszlánrészét Újvidéken végezték el, a siker kovácsa a VaMaDiSz. E jogerős ítélet figyelmeztető jel kell hogy legyen mindenki számára, aki megsérteni szándékozik egy őshonos nemzeti kisebbség törvény adta jogait. Jó tanulást és további sok sikert kívánok az Újvidéki Egyetem magyar joghallgatóinak, hogy diplomával a kezükben a jövőben segítségére legyenek a vajdasági magyar közösségnek!

 

Megkerestük a jogi kart is az ítélet kapcsán, ám lapzártánkig senki sem nyilatkozott.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..