home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nyárra várva
Tóth Tibor
2018.07.21.
LXXIII. évf. 29. szám
Nyárra várva

A pacséri tófürdő 2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A 65 x 65 méteres, sós vizű gyógytó — melynek felülete csaknem 2000 négyzetméter, legmélyebb pontja pedig 1,6 méter —, valamint a januárban átadott, 200 négyzetméter vízfelületű fedett rész — melyben két 70 cm mélységű medence kapott helyet — kiváló felüdülést nyújt mindenki számára. A sikeres strandidényhez már csak egyvalami hiányzik: a nyárias időjárás.

A pacséri gyógyvíz 1400 méter mélyről tör fel a felszínre. A kútból kikerülve a 74 fokos hőmérsékletű víz a mederben 30-35 fokosra hűl vissza. Ásványianyag-tartalma igen magas: nátrium, kálium, lítium, ammónia, kalcium, magnézium, stroncium, hidrokarbonát, klór, bróm, jód, fluor, nitrát és szulfát található benne. A Pacséron felfedezett víz minősége még Magyarországon is kiemelkedőnek bizonyulna. Legfőbb sajátossága, hogy egy literjében 22 gramm só található, tehát annyira sós, mint a tenger. Az elemek kiváló hatással vannak a többi közt a bőrbetegségekre, az izomhúzódásokra, a sérülésekre, valamint az érrendszeri, a reumás, a légúti és a nőgyógyászati megbetegedésekre. A fedett rész egy 300 négyzetméter összterületű épületben kapott helyet, az ülőmedencékben 33-34 fokos víz segíti a vendégek gyógyulását és kikapcsolódását. A tófürdő mellett egy 240 négyzetméteres épületben öltözők, vizesblokk és vendéglátóipari létesítmény található, ahol üdítők, sör, fagylalt, lángos, palacsinta, sült krumpli és pacséri lepény is kapható. A fürdő előtt ingyenes parkolót hoztak létre, az objektumtól a bajmoki útig pedig 1 km hosszú és 3 km széles betonutat építettek ki.

— A nyitott részt június 1-jén adtuk át, a medencét azonban már április végén feltöltöttük, így akinek megfelelt a 25-26 fokos víz, az már akkor megfürödhetett benne — mondta Szombathy Zoltán, Pacsér helyi közösség tanácsának elnökhelyettese, a tófürdő igazgatója. — Esős és hűvös volt a nyár eleje, amikor pedig kisütött a nap, akkor 30 fok fölé kúszott a hőmérő higanyszála, tehát elég extrém időjárásnak vagyunk kitéve. A fedett és a nyitott rész remekül kiegészíti egymást, hiszen hűvösebb idő esetén vendégeink a fedett részben kereshetnek felüdülést. A közelmúltban elromlott a pumpánk, és két napig nem tudtuk szabályozni a megfelelő vízhőmérsékletet. Ezeken a napokon nem fizettettünk belépőt a látogatókkal, aki pedig nem szeretett volna bejönni, annak egy igazolást adtunk, amellyel a legközelebbi alkalomkor ingyen beléphetett a fürdőbe. Szükségünk lenne még egy kútra, így az egyik meghibásodása esetén a másik megoldaná a tó vízellátását.

Pacsér fürdőtelepüléssé vált, hiszen a gyógyfürdő egész évben fogadja a látogatókat. A további célok között a fürdőkomplexum fejlesztése szerepel, ez azonban majd az európai csatlakozás során valósulhat meg.

— Különféle élményelemekkel, masszírozórészekkel kellene bővíteni a kínálatot, ehhez viszont uniós pályázatokon nyert pénz szükséges. A gyógyulni vágyókra kell helyeznünk a hangsúlyt, hiszen olyan minőségi gyógyvizünk van, amely még Magyarországon is ritkaságszámba megy. Néhány éve kidolgoztunk egy ötlettervet, melynek megvalósításához 3—5 millió euróra van szükségünk. Jelenleg a meglevő keretek között próbáljuk fenntartani, viszont jelentősebb pénzügyi beruházást nem tudunk végrehajtani a fürdő területén. Hosszú távon a gyógyturizmust kell fejlesztenünk. A környéken lassan már épülnek a wellness- és az egyéb központok, melyek nagyon jól kiegészítik egymást. Ha ideutazik egy család, akkor 20-30 km-es körzetben mindenki megtalálja a számára legalkalmasabb szórakozási és üdülési lehetőséget. Hozzánk nagyon szeretnek jönni a kisgyermekes szülők, hiszen a tó fokozatosan mélyül, így nem kell aggódniuk, hogy a gyermek beleesik a vízbe. A tófürdő úszásra is kiváló, a benti, 34-35 fokos víz pedig az izmok regenerálódását és az ízületek ellazulását segíti — mondta Szombathy Zoltán, majd kiemelte, hogy a magyarországi látogatók száma minden bizonnyal megnő, ha a Bajmok és Bácsalmás közötti határátkelő decemberben 24 órás nyitvatartásra vált.

A faluban egyre többen vásárolnak házat, melyet felújítanak és bérbe adnak az idelátogató turistáknak. A következő öt-tíz évben ez nagy változást hozhat a település életében.

— A ’70-es évek magyarországi példája alapján vágunk bele a gyógyturizmusba. Az Európai Unióban működő fürdőktől még messze járunk. Korlátozott anyagi lehetőségekkel bíró falu vagyunk, mely mindent megtett azért, hogy kiépítse a tófürdőt. Feladatunk a fenntartása, valamint a minél nagyobb hírnév megszerzése számára. Sajnos még nem férünk hozzá ugyanazokhoz az uniós forrásokhoz, mint a magyarországi fürdőfejlesztők, a tartományi és a köztársasági költségvetésből pedig nem tudunk annyi pénzt előteremteni, hogy egy európai stílusú gyógyfürdőközpontot hozhassunk létre. Kialakítjuk a vendégkört, megalapozzuk a fürdő hírét, és amikor majd előcsatlakozási pénzekhez jutunk, akkor európai szintű gyógyfürdőt létesítünk — vázolta a terveket az igazgató.

Ottjártunkkor egy nagyobb nyugdíjascsoport látogatott a fürdőbe. Néhányan a fedett részben pihentek, a többiek a kinti tófürdőben kerestek menedéket a nap égető sugarai elől. Az adai Pozsgai Erzsébet az idén kezdett a pacséri fürdőbe járni, viszont a létesítmény máris belopta magát a szívébe.

— Jól érezzük magunkat Pacséron, a víz kellemes, a társaság kiváló. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen többféle betegségre, panaszra kiváló, nekem a csontjaimra van jó hatással. A következő hónapban is szervezetten jövünk, csak lenne már végre igazi nyár!

A tófürdő mindennap 10 és 20 óra között várja vendégeit. A belépő felnőtteknek és 14 év feletti gyermekeknek 300, 4 és 14 év közötti gyermekeknek 200 dinár, a 4 év alattiaknak pedig díjtalan. Bővebb információhoz a pacséri tófürdő (Termalna Banja Pačir) Facebook-oldalán juthatnak az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..