home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nyár vége Almádiban
Tóth Lívia
2007.09.05.
LXII. évf. 36. szám
Nyár vége Almádiban

Vitorlás is bérelhetőA Balaton valamennyivel drágább ugyan, mint a montenegrói tengerpart, de sokkal tisztább. A széltől fodrozódó csendes víztükröt és a sós, időnként vad hullámokat most nem akarom összehasonlítani. Mindkettő más és mindkettő szép a maga módján. A Balatont a békésen sikló,...

Vitorlás is bérelhető

A Balaton valamennyivel drágább ugyan, mint a montenegrói tengerpart, de sokkal tisztább. A széltől fodrozódó csendes víztükröt és a sós, időnként vad hullámokat most nem akarom összehasonlítani. Mindkettő más és mindkettő szép a maga módján. A Balatont a békésen sikló, fehér vitorlások teszik egyedivé. Bevallom, nekem nem is hiányoztak a zajos motorcsónakok, a lármás vízisízők és az erejüket fitogtató különböző extrém vízi sportokat űzők.
Napokig bóklásztam az Interneten megfelelő szálláshely után kutatva a Balaton északi partján, de nemcsak az apartmanok, a hanem a kempingek is túl drágának bizonyultak. Ráadásul az utóbbiakban a lakókocsik vagy faházak bérlése esetén letétet (általában tízezer forintot) és előleget is kérnek. Aztán megtaláltam Balatonalmádiban a száz főt befogadó Bikini magánkempinget, ami 1990 óta működik. Az első, ami feltűnt, hogy magyar állampolgároknak és magyar igazolvánnyal rendelkezőknek legalább három éjszaka folyamatos eltöltése esetén a területhasználati és a szállásdíjakból 20 százalékot engednek. Előfordulhat, hogy csak az én figyelmemet kerülte el, és mások is alkalmazzák a vendégcsalogatásnak ezt a módját, de ilyen ajánlattal csak itt találkoztam. És nem bántam meg, hogy a Bikini kempinget választottam! Telepített, minden felszereléssel (ágynemű, hűtőszekrény, gázsparhelt, edények, berendezett elősátor) ellátott lakókocsit foglaltunk le e-mailben, előleg és letét nélkül, és az áramhasználatért sem kellett külön fizetni, ami szintén gyakori kitétel. A kempingvezető kedves és készséges, a mosdók és a WC-k tiszták, a zuhanyozóban mindig volt meleg víz. Mindez két személyre napi 4180 forintért, beleértve az idegenforgalmi illetéket is.
Balatonalmádi három település (a névadó mellett Vörösberény és Káptalanfüred) egyesítéséből alakult ki. Nyolcezer állandó lakosa van, a nyári időszakban azonban általában megháromszorozódik a népessége. Ezen a vidéken különös jelentőségű a vöröskő használata. A város fölé emelkedő Óvári kilátó is ebből épült, de a tájhoz kötődő natúr alapanyagok, a fa és a nád alkalmazása is meghatározó. Facsipkés, tornácos házak őrzik a múlt emlékeit. A század elején platán- és fűzfákkal betelepített, védett növényzetű almádi Öregparkot Petőfi, Kossuth, Rákóczi szobrai díszítik. Régi korok tanúja az ősi városrész, Vörösberény XI-XII. századi, román kori alapokon nyugvó, a gótika stílusjegyeit is magán viselő református erődtemploma, amely a legjelentősebb műemlék. A központban levő Szent Imre-templom mellett áll az 1956-ban a budai várból áthelyezett Szent Jobb kápolna, Róth Miksa Szent Istvánt ábrázoló aranymozaikjával és Szent István jobbjának egy fragmentumával. A domboldalakon évszázadok óta szőlőműveléssel foglalkoznak a helyi borászok, és pincéjükben szívesen fogadják a látogatókat.
Bevallom, a látnivalók ezúttal kissé hidegen hagytak minket, a rendelkezésünkre álló néhány nap nagyobb részét inkább a víz mellett töltöttük. A hét kilométer hosszú partszakasz legnagyobb strandját, a Wesselényiről elnevezettet választottuk. A napi belépő felnőtteknek 330 forint, de létezik diák- és nyugdíjaskedvezmény, 16 órától pedig az összeg megfeleződik. A pénztárt este hétkor zárják, a kaput azonban csak éjjel tizenegykor. A napra érzékenyebbek hatalmas lombú fák alá húzódhatnak, a kisgyermekeknek külön pancsolót alakítottak ki, de igénybe vehetik az óriáscsúszdát, a légvárat, a fából készült tetszetős játszóteret is, esetleg játszóházban (arc- és hennafestés, rajzverseny, kézműves foglalkozások, logikai játékok) múlathatják az időt. A számos vendéglátóipari létesítményben az árak nagyjából megegyeznek: a hazai csapolt sör 300 forint, a tejfölös-sajtos lángos 350, a palacsinta 90--100 forint, de kapható sült hurka, kolbász, hal is meg természetesen az elmaradhatatlan gyros, hot dog, hamburger és társai. A kürtőskalácsárus többször végigjárta a területet és hangos szóval kínálta portékáját.
Az augusztus végi utószezonban már kisebb a nyüzsgés, de szerintem még így is voltunk épp elegen. A 23 fokos vizet bizonyára sokan hidegnek találnák, néha elborult az ég, vizes hátunkat a szél libabőrözte, de mindez nem számított, mert végre élvezhettük a semmittevést.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..