home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Növekszik az elsősök száma
Zséli Ágnes
2019.03.12.
LXXIV. évf. 9. szám
Növekszik az elsősök száma

​​​​​​​Huszonhat törökbecsei és beodrai gyerekhez jutott el a Rákóczi Szövetség ajándékcsomagja

Az idén tizenkilenc törökbecsei leendő elsős vehette át a Rákóczi Szövetség ajándékcsomagját. A Mátyás királyról szóló meséskönyv, valamint a csoki hét beodrai végzős ovishoz is eljutott. Az ajándékozásnak a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület adott helyszínt, ahova a kicsinyek a szüleikkel érkeztek.

A gyerekek nagyon megörültek az ajándéknak. Pósa Réka büszkén újságolta, hogy a könyvből esténként, alvás előtt az édesanyja olvas majd fel neki. Horváth Klárika elmondta, hogy amikor iskolás lesz, ebből a mesekönyvből próbálja elsajátítani az olvasás fortélyait. A kis, szőke Erős Zsombor viszont már tud olvasni, s alig várja, hogy hazaérjenek, mert azonnal szeretne belekukkantani a Mátyás, az igazságos című kiadványba.

Az ovisoknak a helyi Teleház színjátszó csoportja, a Mátyás királyról szóló meséskönyv mellé, Kéri Ferenc Mosolyország tovább él című darabját mutatta be, melyet a jelenlevők tapssal üdvözöltek. Ezután a kicsiknek az ajándékcsomagot a helyi Rákóczi Ifjúsági Szervezet fiataljai adtak át.

Farkas Trisztán középiskolás megtisztelőnek tartja, hogy a kisfiúknak, kisleányoknak a többi ifitársával együtt ő is kézbesíthette a csomagot. Kiemelte, az ilyen esetekben visszaidéződnek az iskoláskor előtti gyermekkori pillanatok, melyek boldogsággal töltik el a lelkét. A jelenlevők mellett a színjátszók is élvezték a rendezvényt. Horváth Dea, valamint Keller Karola a hercegnő szerepébe bújt, és mint mondták, az előadással sikerült hangsúlyozniuk nemcsak az alkotás, hanem a magyar nyelv szépségét is.

A leendő elsősökön kívül a szülők is boldogságukat fejezték ki. Horváth Mária háromgyermekes családanya megjegyezte, az ősszel a legfiatalabb csemetéjük, Klárika indul iskolába, de a Rákóczi Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programjának az idősebb gyermekeik is részesei voltak. Ez mindenképp nagy megkönnyebbülés nekik, hiszen a családok számára ez egy kinyújtott segítő kéz. Azt is hozzáfűzte, hogy rendkívül fontosnak tartja a magyar nyelven való oktatást, mert az anyanyelvünk a sikeres továbbtanulás alappillére.


A szerző felvételei

Törökbecsén jelenleg 15 magyar elsős van, az idén végzős ovisok száma pedig 19, tehát néggyel több.

— Örülök, hogy az ikergyermekeim nagyobb létszámú osztályba járnak majd — jegyezte meg Schröder Melinda családanya. Hozzátette, az ilyen jellegű támogatás sokat segít a magyar közösségnek.

— Boldogok vagyunk, hogy mind Törökbecsén, mind a községhez tartozó Beodrán a tavalyi évhez viszonyítva több magyar elsős lesz szeptemberben — emelte ki Báló Tibor, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke, az önkormányzat oktatással megbízott tanácsosa. — Ebben a tanévben Beodrán 3 magyar elsős van, az ősszel 7-en lesznek. És a törökbecsei általános iskolában is többen ülnek majd az iskolapadban. Örülnénk, ha ez a növekvő tendencia megmaradna, viszont mindezt nehéz, sőt, nem is lehetséges pontosan előrelátni. A Rákóczi Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Tanács is arra ösztönzi a szülőket, hogy magyar nyelvű iskolába írassák gyermeküket. Ezt a kampányt községünkben nyolc éve éltetjük. A projektum magában foglalja a Gólyahír programot, a beiskolázási csomagokat, az egyszeri ösztöndíjat és a kirándulási lehetőségeket. Abban reménykedünk, hogy üzenetünk mind több szülőhöz eljut, aki majd magyar tannyelvű iskolába íratja gyermekét. Ez különösen Beodrán hozna jelentős fordulatot, hiszen ha a jövőben is növekszik a gyerekek létszáma, akkor a kombinált tagozatok helyett iskolásaink különálló csoportban tanulhatnának. Nagyon bizakodóak vagyunk ezzel kapcsolatban, hiszen az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a vegyes házasságban élő gyerekeket a szülők egy-két esetben magyar iskolába íratták be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..