home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nincsen ünnep petárda nélkül
2018.01.02.
LXXII. évf. 52. szám
Nincsen ünnep petárda nélkül

Sokba kerülhet ez a népszokás — Sajtot, kolbászt vegyenek! — A végrehajtó nem viheti el a mentőautót — Már nem csak átutaznak

Sokba kerülhet ez a népszokás

50 000-től 100 000 dinárig terjedhet a petárdázásért és más pirotechnikai eszközök használatáért járó büntetés. A közrendről szóló törvény módosításával tehát borsos ára lehet az újévi eufóriának. A rendőrség azt ígéri, az egyenruhások végre a sarkukra állnak. „A törvény, illetve a mi terepi jelenlétünk csökkentheti a szabálysértések és a sérülések számát, melyek nagyon gyakoriak, főleg a kiskorúak körében. Biztonságosabb környezetet szeretnénk szavatolni. Reméljük, az idén csak legális tűzijátékok lesznek” — vélekedett Vladimir Rebić rendőrigazgató. A tizennégy év feletti kiskorú robbantgatók sem ússzák meg pénzbírság nélkül, a fiatalabbak ilyen jellegű szórakozásáért a szülő vagy a gondviselő vállal felelősséget. A törvény őket bünteti, amiért veszélyes helyzetbe került a gyermekük, tehát vagy fizetnek, vagy 40—120 óra közhasznú munkát végeznek. A drákói szigort a minden évben előforduló súlyos gyereksérülések indokolják. A rendőrség hónapok óta előadásokat tart az általános iskolások körében a petárdázás veszélyeiről. (Blic)

 

Sajtot, kolbászt vegyenek!

Január 1-jétől legálisan árulhatják tej-, illetve hústermékeiket a kis- és őstermelők. Otthon, a piacon, a boltban értékesíthetik árujukat egész Szerbiában. Egy bejegyzett tejtermelő így törvényesen árulhatja például a sajtot, melyet saját maga készít. „Az állam segítséget nyújt a bejegyzéshez” — nyilatkozta Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

Hozzátette, a közvetlen eladásról szóló új miniszteri rendelet elfogadásával lehetőséget adnak a kistermelőknek, hogy kilépjenek a szürkezónából. Kistermelőknek azok számítanak, akik hetente legfeljebb 200 liter tejet, 500 tojást vagy 100 baromfit adnak el. Ők felelnek az élelmiszerbiztonságért és a minőségért, illetve eleget kell tenniük az állategészségügyi, az egészségügyi és a higiéniai feltételeknek. (Szerbiai RTV)

 

A végrehajtó nem viheti el a mentőautót

A közvagyonról szóló törvény módosítása értelmében biztonságba kerülnek az egészségügyi intézmények tulajdonában levő ingóságok és ingatlanok. Tartozás fejében nem vihető el többé sem mentőautó, sem betegágy vagy műszer a kórházból és az egészségházból. A dokumentum egyértelműen rendelkezik arról, hogy végrehajtás tárgya nem lehet az egészségügyi hálózat részének tekintett intézmény vagyona. Ez viszont nem mentesíti az egészségügyi intézményeket adósságuk rendezése alól, a számlán levő pénzből ugyanis elvégezhető a kényszermegfizettetés. (Politika)

 

Már nem csak átutaznak

A migránsok átlagosan tíz hónapot töltenek Szerbiában, ezért az országnak hosszú távú programokat kell kidolgoznia társadalmi beilleszkedésük támogatása érdekében — ez a következtetése annak a felmérésnek, amelyet az Európai Unió támogatásával a Konrad Adenauer Alapítvány valósít meg, más szervezetekkel együttműködve. A migránsok és menekültek bekapcsolási lehetőségei és akadályai Szerbia fő társadalmi folyamataiba című tanulmány rámutat arra, hogy az eddigi állami segítségnyújtás kimerült a humanitárius segélyekben és az emberekről való gondoskodásban, viszont ez már nem elegendő, Szerbiának a migránsok társadalmi beilleszkedéséről is gondot kell viselnie — figyelmeztetett az alapítvány szerbiai igazgatója, Norbert Beckmann-Dierkes. Az országban jelenleg mintegy 4500 migráns tartózkodik, többségük befogadó központokban, kisebb részük az utcákon. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..