home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nincs gazdaság humán erőforrás nélkül
Rencsényi Elvira
2005.10.25.
LX. évf. 43. szám
Nincs gazdaság humán erőforrás nélkül

Dr. Mikola István munkatársunkkal (Szabó Attila felvétele)Beszélgetés dr. MIKOLA Istvánnal, a Magyar Köztársaság volt egészségügyi miniszterével, a Magyar Egészségügyi Társaság elnökével* A Magyar Egészségügyi Társaság fennállásának tizenkettedik évfordulóját ünnepli. A vajdasági tagozata r...

Dr. Mikola István munkatársunkkal (Szabó Attila felvétele)

Beszélgetés dr. MIKOLA Istvánnal, a Magyar Köztársaság volt egészségügyi miniszterével, a Magyar Egészségügyi Társaság elnökével
* A Magyar Egészségügyi Társaság fennállásának tizenkettedik évfordulóját ünnepli. A vajdasági tagozata révén már évek óta sort kerítenek a határon túli nemzetközi tanácskozásokra a Délvidéken is. A Társaság elnökeként hogyan értékeli az idén Adán megtartott konferenciát?
- Nagyon eredményesnek, több szempontból is. Nagyon jó a témaválasztás, ugyanakkor rendkívül aktuális is. A gyermekgyógyászat és a neonatológia témakörön belül a méhen belüli magzattal foglalkozunk. Ez azért is nagyon fontos, mert kevés gyermek születik. Fogyóban a magyar nemzet, és ez az egész Kárpát-medencére érvényes. Jóval százezer alatt van az évente született gyermekek száma, ugyanakkor százharmincezer ember hal meg egyetlen esztendőben. Amennyiben ez így folytatódik, kétszáz év múlva elfogy a magyarság. Ez már nem játék, itt nagyon fontos, hogy a megszületetteket, az elfogadható életeséllyel bíró koraszülötteket is életben tartsuk, és a modern orvostudomány minden lehetőségét felhasználva biztosítsuk számukra a teljes, egészséges emberi életet.
* A Társaság abból a célból alakult, hogy a Kárpát-medencében élő magyar orvosok szakmai továbbképzését és együttműködését szervezze meg. Ön milyennek ítéli meg a délvidéki magyar orvosokkal való szakmai kapcsolatot?
- A Magyar Egészségügyi Társaság nyilatkozatában az szerepel, hogy a Kárpát-medencei magyar orvosok tudományos együttműködését szervezi, de most már túllép a Kárpát-medencén: németországi, skandináviai, ausztrál és amerikai szakcsoportunk is működik. Több mint 3000 tagunk van, ezzel a miénk a legnagyobb egészségügyi társaság az egész Kárpát-medencében. A vajdasági szervezettel kiváló együttműködést folytatunk. Határon túli konferenciákon ritkán láthatunk ilyen tömeget, mint itt, Adán. Nagy az érdeklődés, ami elsősorban a jó témaválasztásnak és az előadó szaktekintélyeknek köszönhető. Kiteljesedik az együvé tartozás, ami azért is nagyon fontos a számunkra, mert - egy kissé patetikusan fogalmazva - az élők, a már elhunytak és a még meg nem születettek közössége gyűlt itt össze. Komoly gond van manapság a gyermekvállalás terén nemcsak Magyarországon, hanem általában a magyarság körében. Egy tudományos felmérés alapján jóval több gyermek születhetne, mint ahánynak esélyt adnak a fiatalok. Ennek az egyik fő oka az, hogy a fiatal nők, amennyiben gyermeket vállalnak, komoly egzisztenciális gondokkal kerülnek szembe. Kevés házasság köttetik, általában a laza egymás mellett élés jellemző a Magyarországon élő fiatalokra, és ezen belül az önmegvalósítás sem tud kellőképpen kifejezésre jutni. Ebből kifolyólag a MET a nemzeti egészségpolitika szintjén a legfontosabb célkitűzésének a gyermeket vállaló családok, anyák támogatását tartja. E célnak a megvalósulását egy komplex egészségügyi és szociálpolitika kidolgozásában látom, melynek csírái Magyarországon már megtalálhatók az előző kormányzati időszakban megkezdett családtámogatási programnak köszönhetően. A program lényege, hogy a gyermeknevelés, a gyermek-egészségügyi ellátás és az oktatás költsége mind benne foglaltasson a munkabérekben. Ehhez természetesen az is kell, hogy a gazdaság helyreálljon. A gazdaság azonban csak abban az esetben lendülhet fel és prosperálhat, ha vannak humán erőforrásai, vagyis kellő számú, testében és lelkében ép, szellemében pedig felkészült embere. Ezt a humán erőforrást nekünk, orvosoknak kell biztosítanunk azáltal, hogy minden esélyt megadunk az életre az újszülötteknek. Elsőbbséget minden esetben az ember testi-szellemi épsége, a társadalom fejlődése és a jólét kibontakozása élvez.
* Ezt a családsegítő, illetve a népegészségügyet javító programot az Orbán-kormány egészségügyi minisztereként Ön terjesztette a parlament elé. Az ellenzék ezt akkor ,,salátaprogram"-nak nevezte...
- Annak titulálta, de folytatja. El kell foganunk, hogy az új demokráciában négyévente új politikai vezetők jönnek, amelyek besöprik az előzőek eredményeit, újat kezdenek, amelyet vagy sikerre visznek, vagy nem. Ez a bizonyos salátaprogramként emlegetett nemzeti és népegészségügyi program azonban folytatódik. Ez annyit jelent, hogy tíz év távlatában igenis reményt ad arra, hogy a magyarságnak a nagyon rossz népegészségügyi-demográfiai trendjeit megfordítsuk, és az Európai Közösség nálunk boldogabb országainak helyzetéhez közelítsünk. A tízéves programot végre kell hajtani, és én biztos vagyok abban, hogy ha 2006 derekán új kormány áll fel, ezt ugyanígy folytatni is fogja.
* Magyarország egyik legismertebb orvos-genetikusa, dr. Czeizel Endre a közelmúltban Szabadkán megtartott előadásán azt mondta, hogy a magyar egészségügy annyira rossz helyzetben van, hogy érdemes volna elölről kezdeni az egészet. Ezt Ön hogyan látja?
- Nem kell elölről kezdeni semmit. Építkezni kell, folytatni kell azt, ami megkezdődött a rendszerváltás után. Magyarországon ma egy ember egészségügyi ellátására évente kb. 350 dollárt jut. Ausztriában ez a tétel már 2600 dollárnyi, Németországban pedig 4000 dollárnál is több. Magyarországon tehát az orvosi lehetőségek és a gazdasági megengedhetőség között feloldhatatlan eltérés van. Az orvosi lehetőségek rakétasebességgel fejlődnek, ugyanakkor a nemzetgazdaság megengedhetősége nagyon lassan fejlődik. Ezt a különbséget a 350 dolláros egyszemélyes ráfordítással sokkal nehezebb kezelni, mint a 2600 dollárossal. Ennek ellenére a magyar egészségügy a jelenlegi helyzetében is Európa leghatékonyabb rendszere. Nincs még egy ország Európában - és talán a világon sem, - ahol ilyen mértékű pénzügyi ráfordítás mellett mindenki számára egészségügyi ellátást nyújtanak. Éppen ezért nekünk semmiképp sem szabad bírálnunk a társadalmat, megrontani a beteg és az orvos közötti bizalmas viszonyt. Hiszen az orvoslás, a gyógyítás, az nemcsak molekula-gyógyszer, hanem egy spirituális tevékenység. Nekünk nagy-nagy optimizmussal kell viseltetnünk az egészségügy iránt - folytatván azt az építkezést, ami döntően a polgári kormányzás idején kezdődött el, és amire én mint az Orbán-kormány egészségügyi minisztere vállalkoztam, és eltökélt szándékom folytatni is.
* Kihasználom az alkalmat, hogy mint epidemiológustól, infektológustól és a Magyar Zoolózis Társaság elnökétől megkérdezzem: hogyan vélekedik a madárinfluenza keltette pánikról?
- Rendkívül kritikusan szemlélem ezt a tömeghisztériát. Felső vezetők önmagukat beolttatva keltettek pánikot e téma körül. Olyan vírus ellen vették fel a védőoltást, amely embert nem betegít meg. Ha azonban a vírusban lezajlana egy olyan genetikai változás, amely már az emberre is ártalmas lenne, akkor természetesen lehetne ok a félelemre. A bökkenő ott van, hogy abban az esetben azzal a megváltozott vírussal szemben kell védőoltást készíteni. Erről az esetlegesen megváltozott vírusról azonban még semmit nem tudunk, tehát egyelőre az a helyes, amit az Egészségügyi Világszervezet ajánlásként megfogalmazott a tagországai felé: fel kell készülni arra, hogy adott esetben a lehető legrövidebb időn belül el tudjuk kezdeni annak a specifikus oltóanyagnak a gyártását, amely segítségével a megváltozott vírussal szemben az emberi szervezet védőanyagot termel, így ezt a betegséget kivédheti. Én az egész ügy hátterében azonban azt látom, hogy ez valójában egy elterelő hadművelet a jelenlegi gondokról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..