home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nincs érdemi tárgyalás
Tomek Viktor
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
Nincs érdemi tárgyalás

A belföldi rendezési kísérletek semmilyen szinten nem találtak megértésre — Harmadik hónapja tart az ügyvédek munkabeszüntetése. Jelenleg semmilyen párbeszéd nincs az ügyvédek képviselői és az illetékes miniszter között, továbbá azt sem lehet tudni, hogy mikor ér véget a sztrájk.

A napokban Karlócán (Sremski Karlovcin) ülésezett a Szerbiai és a Vajdasági Ügyvédi Kamara. Az összejövetelre a volt jugoszláv tagköztársaságokból, valamint a szomszédos országokból is érkeztek jogászok. Józsa László szabadkai ügyvéd szerint az elmúlt hetekben világossá vált, hogy a belföldi rendezési kísérletek semmilyen szinten nem találtak megértésre, ezért az ügyvédtársadalom továbblépett, és most már nemzetközi szinten próbál megoldást találni az előállt helyzetre.

— Meg kellett vizsgálni a nemzetközi tapasztalatokat, illetve érdemben is nemzetközi szintre kellett emelni az aktivitást. A szakmai kerekasztal-beszélgetésen a külföldi vendégek bemutatták, hogy saját országukban hogyan alakul az ügyvédek és a közjegyzők jogállása. Az előadásokból az derült ki, hogy az Európai Unióban, de Európában másutt sincs egységes recept a közjegyzőség működésére. Szerbiában egy újonnan bevezetett rendszerről van szó, és nem lehet racionális indokokat felhozni arra, hogy miért ne ésszerűen legyen megszabva a közjegyzők működése. Továbbra is érthetetlen, hogy miért van szükség rá, hogy a közjegyzői hatáskörök túl nagy hatalmat adjanak a jegyzőknek. Az ügyfélnek kényszerűségből minden magánjellegű okirat elkészítése, szerkesztése és hitelesítése céljából kötelezően közjegyzőhöz kell fordulnia. Vajon miért jó az, hogy egy nem teljesen elhanyagolható, 8600 tagot számláló szakmai-társadalmi réteg egzisztenciálisan durva sérelmen essen át? A többi közt ezekre a kérdésekre kerestük a választ a megbeszélésen.

* Önök szerint, ügyvédek szerint a kormánynak mi lehet a szándéka a közjegyzőségről szóló törvénnyel?

— A kormány nem hasznot, hanem veszteséget produkál ezzel a szabályozással. Arról van ugyanis szó, hogy az elsőfokú bíróságok előtt zajló hitelesítési tevékenység tette ki az érintett intézmények illetékbevételének a jelentős hányadát. Például amit a szabadkai bíróságon korábban illeték formájában könyveltek el, most közjegyzői díjként egy másik szférába kerül. Teljesen egyértelmű, hogy a bíróságok működésében zavart idéz elő az illetékbevétel kiesése, egyúttal abnormálisan magas jövedelmet tesz lehetővé a közjegyzők számára. Nem vagyok híve az olcsó szólamoknak, és nem szeretném rögtön rávágni, hogy ez az összeg valakinek vagy valamelyik politikai szervezetnek a zsebébe kerül, tudniillik erre nincs bizonyíték. Tény azonban, hogy egy hihetetlenül kis létszámú közjegyzői kar hatalmas mértékű jövedelemre tesz szert. Ez nyilván nem valamiféle jótékonykodás. Úgy érezzük, hogy a kormányzatot és egészen konkrétan az igazságügyi minisztert elsősorban a személyes presztízs motiválja annak érdekében, hogy „keresztülverje” az elképzeléseit. A valódi érdekek, indokok számára semmit sem jelentenek. Ezért nincs érdemi tárgyalás sem.

* A munkabeszüntetés oka nem kizárólag a közjegyzőségről szóló törvény. Vannak más követelések is...

— Van egy jogszabálycsomag, mely miatt tiltakozunk, továbbá ide tartozik a végrehajtási eljárásról szóló törvény módosításának ama rendelkezése is, amely valójában ellehetetlenítené azoknak a követeléseknek a végrehajtás útján történő behajtását, amelyek abból fakadtak, hogy az ügyvédeknek és az ügyfeleknek a büntetőeljárásban a bíróság költségtérítést ítél meg. Az ügyvédek nem tudják behajtani az elvégzett munkájuk után azt a követelést, ahol az állam az adós. Emellett az ügyvédek jövedelmét terhelő átalánydíjas adók és járulékok kérdése is gondot okoz. 2014-ben az adó úgy emelkedik 50 és 300 százalék közötti arányban, hogy közben az ügyvédek jövedelemszerzési kapacitása csökken. Ezeken a szabályozásokon kellene változtatni.

* Hogyan tovább?

— A karlócai konferencia időzítése nem volt véletlen, az Európai Unió keretében működő ügyvédi szervezet (CCBE) ugyanis a félévi plenáris találkozóját a hétvégén tartotta meg Brüsszelben. A szerbiai tiltakozás a végrehajtó bizottság napirendjére került. A Szerbiai Ügyvédi Kamara a fent említett szervezet támogatását kérte annak érdekében, hogy — tekintettel a belföldi lehetőségek kimerülésére — külföldi nyomásgyakorlás kezdődjön, és az Európai Tanácsnál kezdeményezzék a helyzet elővizsgálatát, illetve a megfelelő intézkedések meghozatalát.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..