home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Népzenei programok a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben
VMMI
2016.12.31.
LXXI. évf. 52. szám
Népzenei programok a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben

Az új év első hete a népzenéről fog szólni a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben.

Befejeződtek a jelentkezések a téli népzenei továbbképzésekre. Két egyaránt fontos műfaj képviselői érkeznek tanulni az elsősorban gyakorlati foglalkozásokra: a vonós hangszeresek és a citerások. A kétnapos képzéseken való részvétel ingyenes, feltétele a minimális hangszeres előtudás. A program célja a népzenei utánpótlás kinevelése, az éneklő- és tánccsoportok igényes kíséretének biztosítása.

Január 4-én és 5-én a vonósok és cimbalmosok több népzenei dialektus tánczenéjéből kaphatnak kiváló alapokat a nagykállói Bürkös zenekar tagjaitól. Erre a képzésre tíz vajdasági településről harminc műkedvelő jelentkezett hegedű-, brácsa-, nagybőgő-, illetve cimbalomjátékának fejlesztésére. A legtöbben fiatal, pályakezdő zenészek, de vannak közöttük más műfajokban jártas, nagy tapasztalattal rendelkezők is.

Január 6-án és 7-én a vidékünkre legjellemzőbb népi hangszer, a citera játékosainak tartanak előadásokat vajdasági és magyarországi tanárok, előadóművészek. Szó lesz az alapvető játéktechnikákról, kíséretmódokról, dalválogatásról, hangolási lehetőségekről, illetve a citera zenekarban való megszólalásáról. Erre a képzésre is igen nagy érdeklődés mutatkozott, mintegy negyven citerás jelentkezett tizenkét településről. Több teljes citerazenekar is jelen lesz a remélhetőleg mindenki számára hasznos alkalmon.

A képzések társszervezője a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, valamint a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium; az előadások e két intézmény termeiben folynak majd. A képzések a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla programja segítségével valósulnak meg.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet nemcsak a népzenészekre összpontosít, hanem a nagyérdemű közönségnek is készül egy programmal, amelynek keretében 2017. január 8-án 19.30-kor a Vajdasági Nagyzenekar mutatkozik be a zentai Művelődési Ház színháztermében. A Brasnyó Antal vezetésével vajdasági népzenészekből összeállt zenekar vendége Csizmadia Anna népdalénekes lesz. A koncert egy háromnapos közös próbafolyamat eredménye. 

Ingyenes helyjegyek személyesen, illetve telefonon, a 024/812-603-as számon foglalhatóak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..