home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Népzenei képzés Szabadkán
Rencsényi Elvira
2014.10.22.
LXIX. évf. 43. szám
Népzenei képzés Szabadkán

Október 24-én és 25-én kerül sor Szabadkán a Vajdasági Magyar Népzenei Képzésre, melyet — most először — Birinyi József népzenész, népzenekutató, a Hungarikum Szövetség elnöke tart tanároknak, előadóknak, diákoknak, népdalénekeseknek, csoportoknak és csoportvezetőknek.

A kétnapos képzés helyszíne a Szabadkai Zeneiskola hangversenyterme és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar díszterme lesz, támogatói pedig a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Szabadkai Zeneiskola, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Garden Quartet együttes.

Az ötlet Kanalas Zsófiától, a Szabadkai Zeneiskola népzene és népdal szakos tanárnőjétől ered. Elmondása szerint az oktatók sokszor szembesülnek bizonyos hiányosságokkal, és számos olyan szakmai vonatkozású kérdés merül fel bennük, amelyekre nem kapnak választ.

— A kétnapos képzés célja a szakmai tanácsadás, az esetleges hiányosságokra való rámutatás, az előadásmód és minden egyéb szakmai gyengeség kijavítása — mondja az ötletadó és szervező. — Birinyi József kiváló szakember, akivel a vajdasági magyar népdalénekesek, népzenészek és néptáncosok gyakran találkozhatnak versenyeken, minősítőkön. Több mint húsz történeti és népi hangszeren játszik, népzenegyűjtéssel, kutatással, tanítással, hangszerkészítéssel, népzenei, illetve néprajzi filmek készítésével foglalkozik, és egy 850 darabból álló népihangszer-gyűjteménye van. Előadásaival, képzéseivel folyamatosan járja Európát, és nagyon sokat segít a népi kultúrát oktatók, művelők szakmai felkészítésében. Hozzánk is nagy-nagy szeretettel jön, számunkra pedig megtiszteltetés, hogy itt lesz közöttünk.

A képzés első napján, október 24-én, pénteken a neves népzenész és kutató Síppal, dobbal címmel hangszerbemutatót tart, melyet mintegy ajándékként hoz el most ide, Vajdaságba.

— Egy ilyen hangszerbemutató meglehetősen drága, mi most azonban az előadónak köszönhetően úgyszólván ingyen vehetünk részt rajta. Reméljük, hogy nagy hasznára lesz az érdeklődőknek, hiszen interaktív műhelymunka keretében mutatják be a sok népi hangszert, közöttük olyanokat, amelyeket még nem is láttunk, vagy esetleg eddig csak a hangjukat hallottuk. A helyszínen kipróbálható lesz mindegyik — természetesen az előadó segédletével és felügyeletével. A műhelymunka során a népdalénekeseknek és a csoportoknak is lesz alkalmuk fellépni Birinyi József előtt, aki a helyszínen rámutathat majd a hibákra, hiányosságokra. Biztosak vagyunk benne, hogy nemcsak szórakoztató, hanem hasznos foglalkozás lesz mindannyiunk számára.

Az érdeklődők másnap, szombaton Birinyi József előadássorozatát hallgathatják meg a többi között a népzene és a népdaléneklés színpadi előadása közben előforduló leggyakoribb hibákról, valamint a hangképzés hiányosságiról.

— A kétnapos szakmai továbbképzés ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt — művelődési egyesületek képviselőit, népdalénekeseket — és csoportokat, népzenészeket, diákokat, magánszemélyeket, akik érdeklődnek népi kultúránk iránt — zárta a beszélgetést Kanalas Zsófia.

A szakmai képzés programterve:

Október 24-e, péntek, 16—18 óra: Síppal, dobbal — Birinyi József hangszerbemutatója (helyszín: a Szabadkai Zeneiskola hangversenyterme)

Október 25-e, szombat, 9—12 óra: A csokor-összeállítás szempontjai. A leggyakoribb hibák, hiányosságok a népzene, népdalok színpadi előadásánál — Birinyi József előadásai (helyszín: a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar díszterme)
12—14 óra: szünet
14—18 óra: Az énekes szólisták, csoportok meghallgatása, segítő szakmai véleményezése. Csiszolás, javítás — Birinyi József előadása, interaktív foglalkozás a jelenlevő énekesekkel és csoportvezetőkkel

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..