home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Néptáncosképzés és közösségfejlesztés
2019.03.08.
LXXIV. évf. 10. szám
Néptáncosképzés és közösségfejlesztés

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség hat programot indít,

...ezekről sajtótájékoztatón számolt be Sutus Áron elnök, Brezovszki Roland, a szövetség munkatársa és a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület művészeti vezetője, valamint Cseszák Balázs néptáncoktató, koreográfus, a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság munkatársa.


Brezovszki Roland, Cseszák Balázs  és Sutus Áron (Kartali Róbert felvételei)

Az első képzés a tehetséggondozásra helyezi a hangsúlyt, és mivel Vajdaságban kevés néptáncoktató van, a fiatal néptáncosoknak kívánnak lehetőséget adni a továbblépésre. A mesterkurzust Óbecsén, Zentán és Csókán, Hajdújáráson, valamint Kishegyesen és Bácsfeketehegyen szervezik meg.

A második képzéssel a koreográfusokat kívánják megszólítani. Április 13-án a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban egész napos szakmai műhelynapot tartanak, melynek előadói Mihályi Gábor koreográfus-rendező, Furik Rita koreográfus-jelmeztervező, Kelemen László zenész-zeneszerző, Prezsmer Boglárka dramaturg, Molnár Zsuzsa díszlettervező és Majoros Róbert újvidéki fényrendezéstanár lesznek.

Április 17-én 250 vajdasági magyar gyermek utazhat Budapestre, a Hagyományok Házában a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című előadását nézik majd meg.

A néptáncoktatókat, valamint a pedagógusokat (óvónőket, tanítókat) az Így tedd rá! elnevezésű képzésre várják április 27-én Szabadkán, május 11-én pedig Topolyán. A Lippogó módszertani programjain pedig március 16-án Temerinben, május 12-én pedig Óbecsén vehetnek részt az érdeklődők. Ezekre a képzésekre március 10-éig lehet jelentkezni. A részvétel ingyenes a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően.

Néptánckaláka is lesz, mely a szórvány, Szerémség és Bánság néptáncegyesületeinek és néptáncoktatóinak szól, akikkel a tömbben élők osztják majd meg tudásukat és tapasztalatukat.

A jövő szombaton Gombos, Doroszló, Kupuszina és a bácskai Tisza mente néphagyományai, viseletei és népzenéje kerül fókuszba, ekkor látogat ugyanis Szabadkára a Magyar Állami Népi Együttes szakmai vezetősége. A Kortárs Galériában egész napos rendezvényre kerül sor.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a képzések több mint 300 vajdasági magyar néptáncost ölelnek fel. Sutus Áron elmondta, a rendezvénysorozat annak köszönhető, hogy a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az elmúlt időszakban megerősítette kapcsolatát a Hagyományok Házával, az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Egyesülettel, valamint a Csoóri Sándor Alappal. A programokra a folk@vmmsz.org e-mail-címen lehet jelentkezni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..