home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Népmesék és Arany-versek
Tóth Lívia
2017.08.21.
LXXII. évf. 33. szám
Népmesék és Arany-versek

A kishegyesi Kátai Tanyán a hétvégén véget ért a XXIX. Szép Szó Tábor.

Az amfiteátrumban megtartott gálaműsoron az oktatók beszámoltak a rendezvényen végzett munkáról, a csoportok pedig bemutatták a szép számban összegyűlt közönségnek, mit sikerült elsajátítaniuk egy hét alatt.

Mint megtudtuk, az esemény iránt az idén is hatalmas volt az érdeklődés. Az ötvenöt gyermeket és fiatalt — a legfiatalabb részvevő nyolc-, a legidősebb huszonöt éves volt — öt csoportba osztották. A tevékenység témáját ezúttal a népmesék és Arany János születésének 200. évfordulója határozta meg.

A kiscsoporttal Hajvert Lódi Andrea és Bori Fekete Ágnes drámapedagógus, az igencsak népes — összesen huszonhat tagot számlált — középső csoporttal a Zentai Magyar Kamaraszínház két művésze, Lőrinc Tímea és Virág György foglalkozott. Előadásukban népmesefeldolgozást láthattunk a záróműsoron.

Az egyik nagycsoportot Molnár Krekity Olga Radnóti-díjas versfelkészítő, a másikat pedig Kovács Frigyes Jászai-díjas és Molnár Gábor Nóra rendező szakos színművész vezette. A fiatalok feladata az volt, hogy Arany János Családi kör, illetve Toldi című versét alkalmazzák színpadra, amit sajátos stílusban és nagy sikerrel oldottak meg. A tervek szerint ezeket a produkciókat a jövőben más vajdasági településeken, de akár Magyarországon is szeretnék bemutatni.

A beszédtechnikai órákat Raffai Telecski Ágnes tartotta, az egyéni versfelkészítésben Hajvert Ákos, Barta Júlia, Kormos Irén, Simonyi Lili, Szatmári Melitta és Fehér Farkas Hajnalka segédkezett. A versmondó házibajnokságon az első helyezést Gál Flóra (legkisebbek), Sziveri Emese (5—6. osztályosok), Molnár Anna (7—8. osztályosok) és Dupák Fanni (középiskolások-egyetemisták) szerezte meg. 

A Szép Szó Tábor szervezője a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete volt. Támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, a Hagyományok Háza, a tartományi oktatási titkárság, a tartományi művelődési titkárság, Kishegyes község önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács és néhány magánvállalkozó.


A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..