home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Népi sokadalom Bácskossuthfalván
Tomek Viktor
2007.09.19.
LXII. évf. 38. szám
Népi sokadalom Bácskossuthfalván

Az idei termés kóstolójaA helyi Ady Endre Művelődési Egyesület, a helyi közösség és a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete gazdag programmal várta a vendégeket. A művelődési műsorban több külföldi együttes is fellépett. - Az idén valamivel korábban szerveztük meg a szüreti napokat....

Az idei termés kóstolója

A helyi Ady Endre Művelődési Egyesület, a helyi közösség és a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete gazdag programmal várta a vendégeket. A művelődési műsorban több külföldi együttes is fellépett.
- Az idén valamivel korábban szerveztük meg a szüreti napokat. Ennek egyszerű oka van, mégpedig az, hogy most valamivel korábban kezdődött el a szüret - mondja Fazekas Róbert, a helyi közösség tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy hagyományőrző jellege van a rendezvénynek: ezen a napon a néptáncon, illetve a népi hagyományokon van a hangsúly. Az ünnepségre Magyarországról (Karcag, Balatonszárszó, Jászkisér, Abony) és Horvátországból (Pélmonostor) is érkeztek vendégek. Méhes Béla, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy nagyon sok vendéget hívtak meg a hagyományos szüreti napokra.
- Bácskossuthfalván már régen történt ehhez hasonló nagyméretű megmozdulás, ennyi vendéggel. Attrakciószámba ment a faluban az a nagy sürgés-forgás, nyüzsgés, zsibongás, amit a vendégek sokasága keltett még a kora délelőtti órákban, amikor megkezdődött a szüreti felvonulás. Lovas kocsikkal jártuk körül a falut, így próbáltunk a polgároknak kedvet teremteni és ízelítőt adni mindabból, ami a szüreti napokon várja majd őket, ha kilátogatnak a Club-Caféba, ahol az ünnepséget tartottuk - mesélte Méhes. A felvonulást a magyarországi abonyi fúvószenekar zenei aláfestése és a mazsorettek kísérték. A szervezők szerint soha nem látott tömeg vonult a ment után, mely mintegy tíz helyszínen megállt egy kis bemutatóra. Igaz, az időjárás, a szemerkélő eső egyszer ugyan megtorpantotta őket, ezért mindenhova nem is juthattak el.
- Öt gazda szüretelt a mai nap folyamán, mintegy nyolcvan emberrel. Szerettünk volna nekik zeneszóval, énekszóval kedveskedni, de a kivezető út annyira elázott, hogy nem tudtunk odáig eljutni - mondta Méhes Béla. A délelőtt folyamán a vendégcsoportok bográcsfőző versenyben is összemérték tudásukat. Délután 3 órakor kezdődött a terménykiállítás, ahol a vendégek nemcsak megcsodálhatták, hanem meg is kóstolhatták az idei szüret legízletesebb gyümölcseit.
- Nemcsak a termelők vettek részt a kiállításon, hanem kézimunka-csoportjaink, a pékségek, a szőlészek és a gyümölcsészek egyesülete is - számolt be Gogolják Gabriella szervező. A rendezvényről a méhészek sem hiányoztak, és az ünnepség keretében mézkirálynő-választást is tartottak. A kiválasztott szépség udvarhölgyével együtt pompás ruhában szolgálta ki a vevőket. Az ünnepi műsor délután négykor kezdődött, 23 műsorszámban 10 település népművelői léptek föl.
Gulyás László, a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke elmondta: mivel az idén minden hamarabb ért be, a hagyományos szüreti napokat szeptember első hétvégéjére szervezték:
- Az emberek örülnek a termésnek, hisz valóban igen jó lett, noha kevesebb termett mindenből. A szőlő cukortartalma nagyon kedvező. A gyümölcsfák is gazdag termést hoztak... El kell mondanom, hogy nagyon jó minőségű bor várható az idei szőlőből.
Az ünnepség az esti órákban is folytatódott, ekkor már a fiataloké volt a főszerep: két zenekar - a B-terv és a Stivi és Deki - szórakoztatta a hajnalig bulizó vendégeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..