home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Neom
Talpai Lóránt
2017.11.06.
LXXII. évf. 44. szám
Neom

​​​​​​​A jövő városa épül Szaúd-Arábiában — Világmúzeum lett a bécsi Néprajzi Múzeumból — Az oroszországi futball-világbajnokságra „készül” az Iszlám Állam

A jövő városa épül Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábia 500 milliárd amerikai dollárból építi fel a jövő városát Jordánia határán, a Vörös-tenger partján. A projektum vélhetően a legnagyobb vállalkozás, melybe nemhogy arab ország, de talán az egész világ is valaha belevágott. A Neom névre keresztelt gigaváros kizárólag megújuló energiát használ majd, külön gazdasági és közigazgatási szabályokat hoznak a működtetésére, és a szaúdiak ígérete szerint szinte tudományos-fantasztikus filmbe illő, utópisztikus életminőséget kínál majd lakosainak. A legkorszerűbb technológiákat használó iparágaknak, kutatásoknak is otthont ad majd az emberiség történetének valószínűleg legnagyobb települése, az Egyiptom, Jordánia és Szaúd-Arábia határára megálmodott Neom. A város nemcsak abban lesz rendkívüli, hogy kizárólag megújuló források adják majd a működtetéséhez szükséges energiát, hanem abban is, hogy egyedi megoldásokkal gondoskodik majd lakosai élelmezéséről. A tengervíz átalakítása ivóvízzé, napenergiával üzemelő üvegházak, nanotechnológia és a világ egyik legfontosabb kereskedelmi központja — ez mind Neom lesz, ha egyszer elkészül.

 

Világmúzeum lett a bécsi Néprajzi Múzeumból

Bécsi Világmúzeum néven nyitotta meg ismét kapuit az elmúlt három évben nagyszabású renováláson átesett Néprajzi Múzeum. A Heldenplatzon található, 4000 négyzetméteres létesítmény tizennégy kiállítótermében a világ öt kontinenséről beszerzett több mint 3000 kincs, a többi közt a Mamlúk Birodalom idejéből származó üveglámpások és himalájai rézdobok várják a látogatókat. A megújult múzeum egyik termét két afrikai államnak, Beninnek és Etiópiának szentelték. Ennek oka, hogy a Bécsi Világmúzeum gyűjteményében jelentős mennyiségű, Beninből származó műtárgy sorakozik, melyet a brit hadsereg zsákmányolt még a XIX. század végén. A múzeum megnyitóünnepségeként André Heller osztrák művész álmodott meg egy szabadtéri performance-t a tolerancia, a tisztelet és az együttműködés jegyében.
 

Az oroszországi futball-világbajnokságra „készül” az Iszlám Állam

Lionel Messi vért könnyezik az Iszlám Állam legújabb plakátján. A terrorszervezet azzal fenyeget, hogy merényletet hajt végre a jövő évi, oroszországi futball-világbajnokságon. A plakáton a Barcelona ötszörös aranylabdása, egyúttal az argentin válogatott csapatkapitánya látható rácsok mögött, rabruhában, a szeméből pedig vér folyik. A terroristák azt írták rá arabul: „Olyan állam ellen harcoltok, amelynek a bukás nem szerepel a szótárában.” A napokban egyébként az Iszlám Állam több fenyegetést is címzett az Oroszországban megrendezendő tornának.


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..