home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Nemzetközi sikerek tükrében
Tóth Tibor
2018.03.27.
LXXIII. évf. 12. szám
Nemzetközi sikerek tükrében

Az elmúlt évben főleg a zentai származású sportolók sikereitől volt hangos a nemzetközi és a szerbiai sportsajtó.

Nemes Viktor, Frísz Krisztián, Nikolics Nemanja, Györe László, Szabó Szebasztián és Kéri Valentina nevét még azok is megjegyezték, akik nem napi rendszerességgel követik a sportot. Igaz, hogy a felsorolt sportolók nagy része már nem zentai színekben gyűjti a trófeákat, de a Tisza-parti városban látták meg a napvilágot, és ma is szeretettel gondolnak a szülővárosukra. A tavalyi zentai sportévről Szegedinszki Igorral, a Zenta Községi Sportszövetség titkárával beszélgettem.


Szegedinszki Igor

— Nemzetközi sikerektől volt hangos a zentai sportélet — kezdte a beszélgetést Szegedinszki. — Elsőként azokat a sportolókat emelném ki, akik már nem zentai egyesületek színeiben értek el kimagasló nemzetközi sikereket. Nemes Viktor világbajnoki címet szerzett birkózásban, Frísz Krisztián az Újvidéken rendezett Európa-bajnokságot nyerte meg, Nikolics Nemanja gólkirály lett az észak-amerikai profi labdarúgóligában (MLS), Szabó Szebasztián pedig Eb-bronzot nyert úszásban. Kéri Valentina zentai klub tagjaként nyert világbajnoki címet kick-boxban, Györe László pedig bekerült a szerbiai Davis-kupa teniszválogatottba. Nagyon szép sikereket értek el a Tiszavirág Kajakklub versenyzői, többen is bekerültek az országos válogatottba. A legkiemelkedőbb eredmény Barta Éva nevéhez fűződik, aki a belgrádi korosztályos Eb-n 6. lett, a junior világbajnokságon pedig a 10. helyen végzett. Atlétikában Világos Adrianát nevezném meg, hiszen a tizenhárom éves kishegyesi lány a világ legjobb eredményeinek listáján gerelyhajításban az élen áll, többszörös országos bajnok, és túlzás nélkül állíthatom, hogy Szerbia legnagyobb tehetsége atlétikában. A közelmúltban az országos atlétikai szövetség a korosztálya legjobbjának választotta. Mellette megjegyezném Fodor Ádámot, aki a 4 x 400 méteres váltó tagjaként került be a válogatottba. A birkózók közül a felsőhegyi Hercules tagja, Katona Ádám tűnt ki az elmúlt évben, de a Zenta melletti falu klubjában birkózik a szintén tehetséges Vuković Mario is. A Zentából Surányi Martint emelném ki, a fiatalabbak közül pedig Vámos Antalt, tehát a fiatalok is szépen elődeik nyomdokába lépnek. Kick-boxban Kéri Valentinán kívül az országos bajnoki érmes Dukai Béla, illetve a savate Balkán-bajnokságon szintén érmes Kaszás Dávid a legnagyobb adu, és nagy örömünkre újra visszatért a ringbe a korábbi világbajnok Bajić Halasi Éva, aki a világkupán érmes helyezést ért el. Az asztaliteniszklub tagjai közül Veréb Xénia érmet nyert az országos bajnokságon. 

* A csapatsportágak tekintetében is hasonló a helyzet? 

— Elsőként a Zenta Labdarúgóklubról szólnék, akik főleg saját nevelésű játékosokkal a szabadkai körzeti liga élcsoportjában foglalnak helyet. A vízilabdaklubban, főleg a nők mezőnyében, generációváltásra került sor. Nincsenek olyan nagy sikerek, mint amikor a szerbiai női válogatott nagy részét a zentai női csapat adta, de biztos vagyok benne, hogy az új generációkból is kerülnek ki tehetséges játékosok. A sportcsarnok megnyitása talán a kézilabdázókra hatott legjobban, hiszen ma már csaknem száz játékossal dolgoznak a klubban, minden korosztályban ki tudnak állítani egy csapatot, tehát a tömegesítés kiválóra sikeredett. Eredmények egyenlőre a fiataloknál tapasztalhatóak, de bízunk benne, hogy bizonyos idő elteltével a felnőttcsapat is még jobban szerepel.

* Hány klubot számlál a Zenta Községi Sportszövetség? 

— Jelenleg 34 klubot, közülük tavaly újoncként egy úszóklubot jegyeztünk be. Sajnos, vannak úgynevezett inaktív klubjaink is. A sportszövetség igazgatóbizottságának hamarosan határozatot kell hoznia arról, hogy ezeket a klubokat töröljük-e a sportszövetség listájáról, vagy sem. A tartományi sportfelügyelőtől egy listát kaptunk, melyen a Zentán bejegyzett klubok szerepelnek. Megkértek bennünket, hogy ellenőrizzük le, hogy melyik egyesületek nem tettek eleget törvényes kötelezettségüknek, melynek értelmében alapszabályaikat összhangba kellett volna hozniuk az új sporttörvénnyel. A feladatot elvégeztük, és kiderült, hogy néhány klub valóban nem tett eleget ennek a kötelezettségének. A tartományi sportfelügyelőtől még nem kaptunk visszajelzést, de az ellenőrzés folyamán minden bizonnyal hamarosan a mi klubjaink is sorra kerülnek.

* Mi a helyzet az iskolai- és a szabadidősport terén?

— A diákjaink rendszeresen részt vettek a különféle iskolai bajnokságokon. A sportcsarnok létrejöttével fellendült az iskolai sport, különösen a labdajátékokról mondhatjuk el ezt. A Testnevelő Tanárok Egyesületén keresztül az önkormányzat pénzforrást ad a testnevelő tanárok továbbképzésére, melynek köszönhetően az iskolai sport még inkább fejlődésnek indulhat. Az idén Diákolimpia lesz, melyre a tanárok és a diákok egyaránt készülnek, mi pedig a testnevelő tanárok továbbképzésében próbálunk segíteni. Három sportágban — labdarúgásban, kézilabdában és röplabdában — iskolai liga indul. Előbb egy iskolán belül mérkőznek meg egymással az osztályok, majd a győztesek a többi iskola bajnokaival is összecsapnak. A szabadidősport terén a Tiszai strandnap újfent népszerűnek bizonyult, és újra nagy érdeklődés mellett tartották meg a lábtenisz, vagy ahogy Zentán nevezik, a picigen

„világbajnokságot”. A torna helyszínén már igazi lelátókkal felszerelt aréna várja a szurkolókat. A versenyzők és a támogatók száma évről évre egyre nagyobb, emellett az eseményt bizonyos összeggel a Sport Mindenkinek szervezet is támogatja. 

* A községi költségvetésből az idén mennyi jut a sportra? 

— A 2018. évi költségvetésben mintegy 24 millió dinárt irányoztak elő a zentai sportegyesületek számára. Ebből 7 millió dinárt a sportszövetség kap, a többi pedig a sportklubok között osztanak szét. Az összegbe beletartozik a klubok dotációja, az edzői fizetések, a rezsiköltségek, a bérleti díjak egy része. Az önkormányzat a községi sportobjektumokat nem bocsáthatja ingyen és bérmentve a klubok rendelkezésére. Elkészültek a klubok számára az új szerződések, melyek alapján majd fizetik a bérleti díjat. Kisebb összeg esetén a klub a költségvetésből a számára jóváhagyott eszközökből fizeti ki a bérleti díjat, magasabb bérleti díj esetén pedig az önkormányzat külön forrást nyújt a klub számára. Az egyesületek egy új szabályzat alapján pályázhatnak a pénzeszközökre. A szabályzatban szinte minden évben kisebb módosításokat eszközöltünk, most próbapontozást végeztünk. Remélhetőleg a mostani szabályzat hosszú távú megoldás lesz, talán igazságosabb lesz az elosztás is. Nagyon nehéz a sportegyesületek és a sportágak között különbséget tenni, és összehasonlítani őket.

* Ösztöndíjazzátok-e a legeredményesebb sportolókat? 

— Természetesen, igen. Itt is új szabályzatot készítettünk. Az elmúlt években csak a válogatott sportolók kaphattak ösztöndíjat, az idei évtől kezdve a csapatsportágak képviselőit is jutalmazzuk. Azzal tisztában kell lennünk, hogy egy-egy csapatsportág képviselőjének nehezebb eljutni a válogatottságig, így úgy döntöttünk, hogy a legtehetségesebb zentai klubokban játszó labdarúgókat, kézilabdázókat, vízilabdázókat és a többi csapatsportág képviselőjét is ösztöndíjban részesítjük. Növekedett az ösztöndíjak összege is. Az elosztást új rendszer alapján oldottuk meg, reméljük, ez is hosszú távú megoldás lesz.

* Történtek-e beruházások, fejlesztések a sportlétesítmények terén? 

— Az elmúlt évben felújították a November 11. Általános Iskola tornatermét, melyet a korábbi években főleg a csapatsportágak képviselői használtak. A sportcsarnokon kívül továbbra is használják a tornatermet is, úgyhogy szükségesek voltak a munkálatok. A medence felújítása viszont továbbra is várat magára. A kivitelezési tervek elkészültek, a pénzforrást kell még megteremteni rá. Reményeink szerint az atlétikai pályát is mihamarabb meg tudjuk javítani. Az önkormányzat hajlandóságát fejezte ki, hogy a pálya felújítására felsőbb szinteken pályázzon, az atlétikai szövetség pedig saját költségén elkészítteti az erre vonatkozó terveket. A közeljövőben remélhetőleg újabb iskolai tornatermek újulnak meg. Elsősorban a felsőhegyi általános iskoláéra gondolok, ahol a Hercules birkózói edzenek.

* Milyen célokat fogalmaztatok meg a 2018. évre vonatkozóan? 

— Tovább népszerűsítjük a sportot. A sportolóinkat egy óriásplakáton úgyszólván hirdetjük, ezzel is fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, mennyire jó a sport, és milyen szép sikereket lehet elérni általa. A plakátra rákerültek a zentai származású, de más egyesületekben kiváló eredményeket elérő sportolók és az elmúlt év legjobb zentai sportolói is. Az idén is megszervezzük a sportválasztó napot. Az elmúlt két évben az óvodák és az iskolák körében hirdettük meg, az idén viszont a nagyközönség is részt vehet rajta, tehát bárki eljöhet a sportcsarnokba, és megtekintheti, milyen sportolási lehetőségek vannak Zentán — fejezte be a beszélgetést Szegedinszki Igor, a Zenta Községi Sportszövetség titkára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..