home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nemzeti tanácsi választások
(—)
2014.10.01.
LXIX. évf. 40. szám
Nemzeti tanácsi választások

A Magyar Egység Párt nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon — A VMDK indul a nemzeti tanácsi választásokon — Az MRM felfüggeszti politikai tevékenységét

A Magyar Egység Párt nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon

Szmieskó Zoltán, az MEP elnöke közleményben értesítette a nyilvánosságot az okokról, amiért a párt nem vesz részt a választásokon: „A Magyar Egység Párt véleménye szerint a nemzeti tanácsokról szóló törvény eleve nem ruházott lényeges hatásköröket a nemzeti tanácsokra. A nemzeti tanácsok nem rendelkeznek végrehajtási és jogszabályalkotó hatáskörrel. A véleményezési és javaslattételi jog sajnos túl kevés, hogy a nemzeti tanácsok tényleges autonómiát jelentsenek a nemzeti kisebbségnek. Az alkotmánybíróság döntése tovább csökkentette a nemzeti tanácsok eleve szerény hatáskörét. Gyakran a nemzeti tanácsok címére érkeztek az elégedetlenséget kifejező vélemények a nemzeti tanácsok munkájával kapcsolatban, pedig az adott törvényes megoldás értelmében a nemzeti tanácsok nem is nyújthattak többet a nemzeti kisebbségeknek. Ezek a törvényből eredő akadályok nehezítették meg az MNT tevékenységét is az elmúlt időszakban. A Magyar Egység Párt véleménye szerint elsősorban a nemzeti tanácsokról szóló törvény gördített akadályokat az MNT elé, hogy az a vajdasági magyarok tényleges autonómia iránti igényeit és elvárásait teljesítse. A Magyar Egység Párt úgy véli, hogy az MNT a szűk törvényes keretek között pozitív eredményeket is ért el az elmúlt időszakban, de az MNT távolról sem meríti ki a perszonális autonómia fogalmát és tartalmát, habár egyes politikusok Vajdaságban és Magyarországon is igyekeznek az MNT-t úgy bemutatni, mint a perszonális autonómia magvalósításának a példáját. [...]

A Magyar Egység Párt nem akar egy nem létező, virtuális autonómiát támogatni, mert tényleges hatáskörök hiányában az MNT csak a tényleges kisebbségi problémák megoldásának az elodázását szolgálja. Ezért a Magyar Egység Párt nem vesz részt a nemzeti tanácsi választásokon és tagjainkat, támogatóinkat is arra szólítjuk fel, hogy ne vegyenek részt a nemzeti tanácsi választásokon” — áll a párt közleményében. 

A VMDK indul a nemzeti tanácsi választásokon

A múlt héten a Köztársasági Választási Bizottság a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének listáját is kihirdette a nemzeti tanácsi választásokra. Így a Magyar Összefogás listán kívül a VMDK — Csonka Áron elnevezésű lista is indul a Magyar Nemzeti Tanács helyeiért.

A VMDK listavezetője Tari István, őt követi Bacskulin István, Ódri Horváth Márta, Almási Szilárd, valamint Vicei Károly — tudta meg az RTV. Csonka Áron, a VMDK elnökének neve a lista 35., azaz utolsó helyén szerepel.

A VMDK múlt heti sajtótájékoztatóján Tari István listavezető elmondta:
— Ez a lista a hiteles emberek listája, a jelöltek csaknem fele nő, sokan vannak a „nemzet napszámosai” közül: alkotók, tanárok, mérnökök. Az emberek az életükkel válaszolnak a fontos kérdésekre, azt gondolom, a választók fel fogják ismerni a hiteles embereket — fogalmazott Tari István. 

Az MRM felfüggeszti politikai tevékenységét

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) közleményben tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy meghatározatlan időre befagyasztja a politikai tevékenységét, és a nemzeti tanácsi választásokon sem vesz részt.

„Mindannyiunk számára lehangoló tény, miszerint a Délvidéken élő magyarság száma az utóbbi két-három év alatt mintegy húsz százalékkal csökkent. A döbbenetes adatokat a magyar nyelvű iskolai tagozatokra beíratott diákok száma is megerősíti.

Az MRM-et, amely köztudomásúan túlnyomórészt fiatalokból, negyven éven aluliakból áll, súlyosan érinti a délvidéki magyar ifjúság napról napra észlelhető rohamos méretű kivándorlása. A mozgalom tagságának mintegy 70-80 százaléka közvetlenül érintve van a folyamatban.

A jelenlegi súlyos társadalmi-egzisztenciális körülmények közepette az MRM-re nehéz feladat vár, hogy kísérletet tegyen felfrissíteni a sorait és pótolja a kényszerből külföldre távozó tagokat és aktivistákat” — áll a közleményben. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..