home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nemzeti Közösségek Listája
(tv.)
2014.02.19.
LXIX. évf. 8. szám
Nemzeti Közösségek Listája

A Nemzeti Közösségek Listája néven ötpárti kisebbségi koalíció vesz részt a március 16-ai voksoláson. A Bosnyákok Demokratikus Közössége, a Magyar Remény Mozgalom, a Horvátok Demokratikus Közössége, a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Egység Pártja alkotja a szövetséget. László Bálint (MRM), Rácz Szabó László (MPSZ) és Szmieskó Zoltán (MEP) nyilatkoznak lapunknak a koalícióról, céljaikról.

• Szerbiában a legnépesebb nemzeti kisebbség a magyar. Önök a Nemzeti Közösségek Listáján a két bosnyák jelölt után a harmadik helyet kapták meg. Ez nem tűnik előnyösnek. Miért így egyeztek meg?

László: — A három magyar, egy bosnyák és egy horvát párt álkotta Nemzeti Közösségek Listája a hasonló gondokkal küzdő szerbiai nemzetiség egységes képviseletéért jött létre. Számítunk más kisebb nemzeti szervezetek támogatására is, köztük például a németekére. A sorrend a választási előkészületek feladatmegosztásával összefüggésben alakult ki. Mivel ez egy országos lista, Szerbia minden részéről számítunk támogatásra, és ha a délvidéki magyar polgárok is kellő mértékben szavaznak bizalmat neki, akkor a magyar pártok nevében a Magyar Remény Mozgalom képviselője a politikában legfontosabb helyen, a parlamentben viheti ki a magyarság legégetőbb gondjait.

Szmiesko: — Az igaz, hogy Szerbiában a magyar nemzeti kisebbség a legnépesebb, de tekintettel arra, hogy a VMSZ úgy döntött, egyedül indul az előrehozott parlamenti választásokon, a MRM, a MPSZ és a MEP a tárgyalásokon már nem volt abban a helyzetben, hogy a vajdasági magyarok létszámára hivatkozva más helyet harcoljon ki. Szem előtt tartva a BDK hozzájárulását az előző választásokon  elért eredményekhez, valamint a feladatokat, melyeket neki kell megvalósítania az előrehozott parlamenti választások kapcsán, a lista harmadik helye reális. A vajdasági magyar szavazók megfelelő részvételével a harmadik hely is eredményezhet egy mandátumot a parlamentben a vajdasági magyarokat képviselő pártok számára. A MEP elégedett a sorrenddel.

Rácz Szabó: — Az lett volna előnyös megoldás a magyarság számára, ha megalakul a hatpárti magyar koalíció. Sajnos ez nem jöhetett létre a széthúzásban érdekelt VMSZ miatt. Szerintem ez a párt azért fúrta meg az összefogást, mert számára a hatalom fontosabb népünk érdekénél. Célját a Haladó Párttal akarja elérni, mely nemrég még szendviccsel akart „hazaküldeni” bennünket, valamint erőszakkal a frontra vitt ágyútölteléknek.

Megmaradt a magyarok számára második legelőnyösebb lehetőség: összefogás azokkal, akik ugyanabban a cipőben járnak, mint mi. Az MPSZ ezt választotta. A szabadságot, a kiállást magunkért, így ugyanis nagyobb megbecsülésre tehetünk szert a szerbek szemében. Ez megmenthet bennünket. Egyszersmind egy teljesen új koncepciót építünk, tudván, hogy Szerbia lakosságának 30-35%-a nem szerb. Ha mind összefognánk, jobb esetben akár 80-100 képviselőnk is lehetne!

Negatív kampánnyal is lehetséges eredményeket elérni, de a választók többsége főként az eddigi teljesítményt díjazza. Eredményeik közül mire a legbüszkébbek?

László: — Lehet, hogy némelyek negatív kampánnyal élnek, de a Nemzeti Közösségek Listája nem. Az MRM nevében eddigi parlamenten kívüli szervezetként konkrét megoldási javaslattal álltunk elő a közbiztonság rendezéséért, a magyar oktatás megszervezéséért, az önkormányzati struktúra átszervezéséért, a földtulajdonosok tehermentesítéséért, a szabad tájékoztatásról való gondoskodásért, a területi autonómia köztudatba való emeléséért, a magyar állampolgárság körüli visszaélések felderítéséért és a nemzettudat erősítéséért is. Új és alulról építkező erőként ez kedvező eredmény, most azonban lehetőséget kaphatunk átültetni ezeket a céljainkat a törvényhozásba.

Szmiesko: — A Magyar Egység Párt eddig sem volt híve más pártok lejáratásának, ezért a kampányunk most sem arra irányul, hogy rossz színben tüntessünk fel más pártokat és politikusokat. A Nemzeti Közösségek Listáján szereplő pártok a szavazók figyelmét azokra a kisebbségeket érintő nehézségekre kívánják felhívni, amelyek megoldása még várat magára. A Magyar Egység Párt büszke rá, hogy mindent megtett a vajdasági magyar pártok egysége létrejöttéért, enélkül ugyanis nem lehet igazán képviselni a vajdasági magyarok érdekeit.

Rácz Szabó: — Bárcsak lehetőséget kapnának a választók józan és elemző döntésre. Bárcsak valóban az eredmény és a teljesítmény számítana. Mi nyugodtan állunk a polgárok előtt, és nem kell szégyenkeznünk. Ha összehasonlítanánk az MPSZ pénz, támogatás, sajtó és hatalom nélkül elért eredményeit a mindenhonnan pénzelt, segített, a szerb és a magyarországi hatalomnak kedves, a csapból is folyó VMSZ-ével, biztos vagyok benne, hogy százszor jobbak lennénk.

Megmentettük Zentát a menekültáradattól, a kórházunkat a pusztulástól, a temerini fiúkat a börtöntől. Az MPSZ harcolta ki, hogy ne KI legyen Zenta és Ada autóin a jelzés, alkotmánybíróságra adta az RTV-előfizetés ügyét — sikerrel is járt —, részben visszaállították a bíróságokat, amiért keményen küzdött.

Miért szavazzon a Nemzeti Közösségek Listájára a választó?

László: — Ha elege lett az agresszív egypártrendszerből, az önrendelkezési törekvések kampánytémává való züllesztéséből, az újvidéki és a belgrádi központú szerb pártok hamis ígéreteiből, ha rendet akar az utcákon, egyenlő lehetőségeket a munkaerőpiacon, a magyar nyelv egyenrangúságát a való életben, voksoljon ránk. Mi egy bizonyítási lehetőséggel is tudunk élni, ezért kérjük a polgárok minél tömegesebb támogatását.

Szmiesko: — Azért, mert a pártok, amelyek létrehozták ezt a listát, képviselhetik a kisebbségek valódi érdekeit, így a vajdasági magyarokét is. Az elmúlt időszakban a belgrádi és az újvidéki székhelyű — magukat demokratikusnak tituláló — pártok számára a vajdasági magyarok csak addig voltak érdekesek, amíg be nem gyűjtötték tőlük a szavazataikat, utána azonban nem képviselték az érdekeiket.

Rácz Szabó: — Azért, mert ez az egyetlen valóban fejlődőképes és hatékony lehetőség a jövőnket illetően. Nekünk nemcsak magyarnak kell megmaradnunk, hanem embernek is jólétben. A földünk gazdag, akkor miért vagyunk szegények? Azért, mert kirabolnak bennünket. Hogyan rabolnak ki? A központosítással!

A harcunk tehát nemzeti, a másik oldalon pedig emberi, az élhető életért való küzdelem. Mindkettő csakis a DECENTRALIZÁCIÓval, más néven autonómiával, vagy ha úgy tetszik: önrendelkezéssel érhető el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..