home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Nem vezetik be újra a kötelező sorkatonaságot
2016.10.30.
LXXI. évf. 43. szám
Nem vezetik be újra a kötelező sorkatonaságot

Önkéntes katonai szolgálat — E-közigazgatáson keresztül is igényelhetőek — Nem egyeztek meg — A sajtó- és a szólásszabadság szavatolása

Önkéntes katonai szolgálat

A szerbiai védelmi minisztérium egyelőre nem tervezi a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését — jelentette ki Jovan Krivokapić, a védelmi minisztérium és a szerb hadsereg szóvivője, ám kiemelte, hogy decembertől bevezetik az önkéntes katonai szolgálat új formáját.

Krivokapić az RTS műsorában emlékeztetett rá, hogy 2011. január 1-jén szűnt meg a kötelező katonai szolgálat, és azóta aki akar, önkéntesen szolgálhat. „A kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetéséről a köztársasági parlamentnek kell döntenie, mi pedig egyelőre nem tervezzük ezt, inkább arra összpontosítunk, hogy miként tegyük vonzóvá a fiatalok számára a katonaságot — mondta Krivokapić, és hozzátette, hogy a decembertől érvénybe lépő változások értelmében az önkéntes katonai szolgálat hat hónapig tart majd, az érdeklődőknek pedig jobb és színvonalasabb képzést nyújtanak.

„Tehermentesítjük a hivatásos katonákat, akik ezután több időt tudnak szentelni a megszerzett készségek begyakorlására. Magasabb pénzbeli juttatást tervezünk azok számára, akik önkéntesen szeretnének szolgálni” — mondta Krivokapić. (RTS)

E-közigazgatáson keresztül is igényelhetőek

November közepétől az eddigi betegkönyvek kártyára való cserélését már elektronikusan, vagyis az úgynevezett E-közigazgatáson keresztül is lehet igényelni — jelentette be Ana Brnabić államigazgatási miniszter.

„A betegkönyvek kártyára való cserélésének határideje december 31-e. A polgárok egyharmada ezt már elvégezte. Az új szerb kormány az önkormányzati és az államigazgatási minisztériummal, valamint az egészségügyi minisztériummal karöltve a polgárok segítségére siet, mégpedig oly módon, hogy az elektronikus dokumentumigénylések között ennek a dokumentumnak a cseréje prioritást élvez” — nyilatkozta Brnabić, aki hozzátette, a polgárok november közepétől kérhetik online a cserét. „Az E-uprava portálon keresztül mindenki bejelentkezhet, és kérheti régi betegkönyvének új, kártyára való cserélését. Ezért arra kérjük a polgárokat, éljenek ezzel a lehetőséggel, és ne várjanak hosszú órákon át az egészségbiztosítási alap tolóablakainál” — hangsúlyozta a miniszter, és arra is emlékeztetett, hogy ez lesz az újszülöttek bejelentése után a második elektronikus szolgáltatás. (Tanjug)

Nem egyeztek meg

Aleksandar Vučić miniszterelnök és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői nem jutottak megegyezésre a nyugdíj- és béremelés mértékét illetően, s a tervek szerint az elkövetkező napokban, a szervezet belgrádi látogatása során folytatják a megbeszéléseket.

A Nemzetközi Valutaalap képviselői a Szerbiával kötött megállapodás hatodik felülvizsgálata miatt tartózkodnak az országban. A szerb miniszterelnökkel folytatatott múlt heti megbeszélés során az IMF megdicsérte Szerbiát, amiért jó eredményeket ért el, valamint a szerb költségvetés helyzetéről is elismerően szólt.

Vučić és az IMF képviselői hangsúlyozták, Szerbia továbbra is jó úton halad a stabil makrogazdasági és pénzügyi mutatók tekintetében. Az IMF-misszió képviselői kiemelték, Szerbia előrelépést ért el az EPS és a Srbijagas szerkezetátalakítása terén. (FoNet)

A sajtó- és a szólásszabadság szavatolása

Az Európai Unió szerint Szerbiának eredményeket kell elérnie a jogállamiság reformjában, az igazságügy és a korrupció elleni harc erősítésében, és fokozatosan össze kell hangolnia saját biztonsági és külpolitikáját az Európai Unióéval — áll abban az EU közös kül- és biztonságpolitikájának prioritásairól szóló dokumentumban, amelyet Luxemburgban az EU diplomáciai vezetői is támogattak.

Szerbiának az előbb említett kötelezettségeket a 23. és a 24. csatlakozási tárgyalási fejezet megnyitása után teljesítenie kell.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint ezekhez a kötelezettségekhez tartozik még a sajtó- és a szólásszabadság szavatolása, de Szerbiának külön figyelmet kell fordítania a kisebbségekre és a kiszolgáltatott csoportokra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..