home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Nem veszélyeztet árvízzel a Tisza
Tóth Tibor
2011.01.19.
LXVI. évf. 3. szám
Nem veszélyeztet árvízzel a Tisza

Hamarosan kiszélesítik az utat a falubanA belvíz évről évre egyre nagyobb problémát okoz környékünkön. A közelmúltban Martonoson jártunk, ahol a pincék és az emésztőgödrök (is) megteltek vízzel, az elmúlt héten pedig Adorjánt és Magyarkanizsát ejtettük útba, hogy tájékozódjunk az olvadás ut...

Hamarosan kiszélesítik az utat a faluban

A belvíz évről évre egyre nagyobb problémát okoz környékünkön. A közelmúltban Martonoson jártunk, ahol a pincék és az emésztőgödrök (is) megteltek vízzel, az elmúlt héten pedig Adorjánt és Magyarkanizsát ejtettük útba, hogy tájékozódjunk az olvadás utáni fejleményekről. Adorjánon, a Tisza mentén fekvő, ezer-egynéhányszáz lelket számláló település felső részén, a parton nincs gond a vízzel, de az alsó részen, az úgynevezett kanizsai Felső rétben áll a víz, így a termény egy részét be sem tudták takarítani. Borsos Csaba, a helyi közösség elnöke elmondta, hogy a Tisza még sosem öntött ki decemberben a töltés mellé - az ár mindig később következett be -, ennek ellenére a házak nincsenek veszélyben.
- A 2006-os árvíz alkalmával jöttek elő a buzgárok, amelyek előbb nemigen jelentkeztek. A víz szintje magas, nem tudjuk, mi lesz tavasszal, a Kárpátokban történő olvadás után. Öt éve víz alá került a töltés melletti labdarúgópálya, s a Tisza együttese a tavaszi idényben hazai mérkőzéseit is idegen pályán volt kénytelen lejátszani. A pályát körbecsatornáztuk, leengedtük róla a vizet, és bízunk benne, hogy az idén már itthon, hazai közönség előtt is játszhatjuk - mondta Borsos.
A beruházásokról érdeklődve megtudtuk, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alapnál több adorjáni pályázat is kedvező elbírálásban részesült. Aszfaltút építésére 9 millió dinárt nyert a helyi közösség, s a vízvezeték-hálózat felújítására vonatkozó, 33 millió dináros beruházásról szóló pályázatot is átadták már az illetékeseknek.
- 2009 őszén megkezdődött a kommaszáció, a határrendezés a faluban, jelen pillanatban a munka felénél tartunk. Az elmúlt év végén be kellett volna fejeznünk, de rajtunk kívülálló okok miatt körülbelül egy évet csúszunk. A faluban 1876-ban volt a legutóbbi mérés, így nagyon is aktuálissá vált az újbóli elvégzése, annál inkább, mivel a kommaszáció hiánya miatt már több európai uniós pályázatról is lemaradtunk. Magyarországi testvértelepülésünkkel, Balotaszállással együtt szennyvíztisztítónak a létesítésére szerettünk volna pályázni, tervünk azonban meghiúsult, mivel a helyi közösség nevén mindössze annyi föld van, amennyi egy virágcserépbe belefér. A határrendezés létfontosságú, mivel utána nagyobb esélyünk van európai uniós pályázatokon részt venni - tudtuk meg.
Az idei terveik közé tartozik a felsoroltakon kívül az útszélesítés (a November 29. és a Papp Pál utca sarkától a Tito marsall és az Arany János utca sarkáig) és a temetőkerti utak betonozásának a befejezése is. Adorján első embere elmondta még, hogy sajnos, egy tanácstaggal kevesebben vannak, elhunyt Elek Sándor, az adorjáni Szőke Tisza Művelődési Egyesület elnöke, akit az elmúlt év végén Pro Urbe oklevéllel tüntettek ki.
Magyarkanizsán január 3-a óta apad a Tisza, de a múlt heti felmelegedés és olvadás következtében a számítások szerint a héten kisebb áradás veszi kezdetét. Csikós László polgármesteri tanácsos, a polgári védelmi törzskar főnöke elmondta, hogy a község területén levő egyetlen elsőrendű vízfolyásra, a Tiszára a köztársaság visel gondot, az összes többi vízfolyás a község, illetve a Vajdaság Vizei Közvállalat hatáskörébe tartozik. A határ irányából hatalmas vízmennyiség tódul a VöröskeresztMadarász-csatornán és a Körös-patakon keresztül a község felé, ami nagy problémát okoz a Tratyik- és a Fodor-dűlő térségében, valamint Kispiac területén.
- Kispiacon is küszködünk a belvízzel. A településnek a templom feletti térségben kellett volna kialakulnia, de mivel az alsóbb részen, a ,,Tófenék''-en olcsóbb volt a föld, így ott települtek le az emberek. A Telecskai-dombokon épült településeknek (Orom, Újfalu, Völgyes, Tóthfalu, Oromhegyes, Velebit) semmilyen problémájuk sincs a belvízzel. Magyarkanizsán az apadás után most ismét kisebb áradásnak indult a Tisza, számítások szerint amennyit leapadt az elmúlt időszakban, most ugyanannyit fog áradni - mondta Csikós.
A jelenlegi helyzet még nem ad okot nagy aggodalomra, kérdés azonban, mi lesz a márciusi olvadások után.
- Reméljük, hogy a következő két hónapban nem lesz eső, vagyis a csapadékszint nem haladja meg az 50 millimétert. Jelenleg a hótakaró vastagsága átlagos, illetve átlagon aluli, és a Tisza vízgyűjtő területén sincs túl sok hó. A Duna mentén azonban sokkal több hó halmozódott fel a szokásosnál, s olvadás esetén a nagy árhullám indulhat meg a folyón. Ennek következtében megtörténhet, hogy a Duna nem fogadja be a Tiszán levonuló árhullámot, és visszaduzzasztja, mivel az óbecsei gát teljesen nyitva van - mondta Csikós László polgármesteri tanácsos, a polgárvédelmi törzskar főnöke.
Egyelőre egyik településen sem kell a polgároknak nagyobb következményektől tartaniuk, s bízunk benne, hogy a tavaszi olvadás után sem lesz másként.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..