home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
`Nem showman: közismert!`
Tomek Viktor
2008.04.02.
LXIII. évf. 14. szám
`Nem showman: közismert!`

Reisz András meteorológus 1980-ban született a Felvidéki Füleken. Egyetemi tanulmányait Budapesten kezdte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. 2005-től megbízott oktató az ELTE TTK Meteorológia Tanszékén, majd 2006-ban tanársegéd. 2003-tól dolgozik meteorológusként Magy...

Reisz András meteorológus 1980-ban született a Felvidéki Füleken. Egyetemi tanulmányait Budapesten kezdte az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. 2005-től megbízott oktató az ELTE TTK Meteorológia Tanszékén, majd 2006-ban tanársegéd. 2003-tól dolgozik meteorológusként Magyarország más-más televízióinál. Szárnybontogatását a Hír Televíziónál kezdte, majd 2004-től a Magyar Televízió munkatársa. Azt gondolom, nem kell tovább szaporítanom a szót, hiszem sokan ismerik az ízes palóc tájszólásban beszélő meteorológust.
Az időjós egyedinek is mondható tévészereplése, ha csupán hajszálnyira ugyan, de megváltoztatta a közszereplésről vallott általános vélekedést. Egyetértek egy televíziónéző véleményével, melyben a következőképp jellemzi a palóc tájszólásban beszélő meteorológust: ,,Vannak élő emberek a dobozban, nem feltétlenül kell bedőlni a propagandának, hogy alapfeltétel a képernyőre kerüléshez az agy jelentős részének eltávolítása, a személyiség teljes feladása.
Reisz András már gyermekkorában rajongott a meteorológiáért.
* Miért választotta ezt a szakmát, hivatást?
- Ezt a kérdést soha nem lehet konkrétan megválaszolni, vagy ha igen, akkor azt mondhatnám: azért, mert ez a legszebb és a legjobb szakma. Természetesen az érdeklődésnek vannak mély gyökerei, amelyek tizenöt éves koromig nyúlnak vissza, noha akkor még nem is tudtam pontosan, hogy mi is ez a szakma. Nagy szerepe volt aztán a vele való ismerkedésben a televíziós időjárás-jelentéseknek (akkoriban ez kizárólag a Magyar Televízió adásait jelentette), amelyeket neves és szakmailag felkészült meteorológusok képviseltek, sokat köszönhetek nekik. Mondhatom, hogy nélkülük most nem csinálhatnám mindezt.
* A felvidéki Fülekről Budapestre... Hogyan viseli az éghajlatváltozást?
- Nem volt egyszerű, de ettől lettem erős és büszke, mert úgy gondolom, van mire büszkének lennem. Természetesen nem egyedül csináltam végig, csapatmunka volt, és a társak a családom, a szüleim voltak. Akkoriban mi is nagyon örültünk volna, ha egy kis időre eltörlik a tandíjat, de végül is a szolgáltatásért fizetni kell, még ha ez gyakran ellentétben áll is a nézetekkel.
Ha ma így teszik fel ezt a kérdést, akkor az emberek hirtelen nem tudják, miről van szó. Ez érthető, hiszen a mindennapi gondok, bajok nagyban felülmúlják a környezeti változásokból fakadó estleges problémákat. Mindaddig, amíg napi szinten nem szembesülünk az időjárás és a környezet olyan irányú változásával, amely már számunkra is elviselhetetlen, erre a kérdésre a válasz az lesz: elég jól.
* Egyszerre showman és szakértő?
- Showman helyett inkább közismertnek nevezném magam, ami a televíziózással jár, és egyáltalán nem meglepő. Mindig igyekezni fogok, hogy megfeleljek a szakmának, a meteorológiának, de ha időnként énekelni kell egy kedves, aranyos nótát, akkor azt is szívesen megteszem, és megmutatom a civil énemet is.
* Hogyan boldogul a kihívásokkal?
- Amennyiben nincsenek felesleges, ember állította akadályok, akkor minden kihívást pozitívan élek meg, és tanulságot merítek belőle. A kihívás nélküli élet olyan, mint a féléves sarki éjszaka vagy az üresen forgó bakelitlemez.
* Az időjárás-előrejelzés mennyit változott az utóbbi néhány évtizedben?
- Sokat, nagyon sokat, de mennyiségben persze nehéz kifejezni. A mi tudományunk alapvetően a modern technika vívmányaival együtt fejlődik, gondoljunk csak a számítástechnika fejlődésére az elmúlt egy évtizedben. Ehhez természetesen hozzá kell tenni, hogy a szakmai és tudományos fejlődést a külső szemlélő másképp éli meg, hiszen ,,ő alapvetően szubjektív módon ítél.
* A szakemberek döntő többsége egyetért abban, hogy a Föld éghajlata változik. Mekkora a felelősségük a meteorológusoknak?
- A felelősség szakmai jellegű, hiszen a mi tudományunk foglalkozik Földünk légkörének hosszú távú változékonyságával is, a klímakutatás egyik legfontosabb kérdésével. A közvetlen felelősségünk annyi, mint egy tisztességes állampolgáré, aki időnként nemcsak magára gondol!
* Ijesztgetnek vele, vagy valós probléma a globális felmelegedés?
- A tudományos eredményeknek soha nem céljuk az ijesztgetés, ám a tömegtájékoztatásban találhatnánk hiányosságokat. A válasz: igen. Valós problémával állunk szemben. Ennél nehezebb arra válaszolni, hogy konkrétan a mi térségünkben mire számíthatunk.
* Milyen nyarunk lesz?
- Én mindig azt szoktam mondani, hogy aki tavasszal megmondja, milyen nyarunk lesz, az biztosan nem meteorológus végzettségű szakember, hanem szélhámos. Nos, bízom benne, hogy szép nyarunk lesz sok napsütéssel, de azért nem maradnak el a látványos záporok, zivatarok sem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..