home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
`Nem fordítom ki a történetet, nem magyarázok bele semmit`
Tomek Viktor
2008.07.30.
LXIII. évf. 31. szám

Andrew Lloyd Webberen és Tim Rice Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperáját 1999-ben vitte színre először a budapesti Musical Színház társulata, azóta körbejárták vele az országot, és most, augusztus 6-a és 10-e között a palicsi Nyári Színpadon mutatják be. A darabot Molnár László, a Musical Szín...

Andrew Lloyd Webberen és Tim Rice Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperáját 1999-ben vitte színre először a budapesti Musical Színház társulata, azóta körbejárták vele az országot, és most, augusztus 6-a és 10-e között a palicsi Nyári Színpadon mutatják be. A darabot Molnár László, a Musical Színház igazgatója rendezi, és az előadás 70 szereplője mintegy 270 jelmezben vonul majd fel. Az előadás a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Musical Színház, és a The Realy Useful Group közreműködésével jött létre.
Molnár László 1966-ban született Kecskeméten. 1975-től a Magyar Állami Balettintézet növendéke volt, majd 1984 és 1987 között a kecskeméti Katona József Színház tagja. 1987-ben kerül a Békés megyei Jókai Színházhoz, kilenc évig dolgozik ott, majd 1996-tól 1999-ig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésze. A Musical Színházat, Magyarország egyetlen produkciós színházát 1998-ban alapította meg. A darab rendezője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy még nagyon sok munka vár rájuk, a többi között a monumentális díszlet megfelelő elrendezése is hátra van.
- A világítástechnika XXI. századi lesz, 40 darab robotlámpa fog működni, és a hangtechnika is modern. Maga a díszlet mintegy 25 tonnát nyom, tehát egy monstrumról van szó, pillanatnyilag is folynak az egyeztetések arról, hogyan hozzuk át Szerbiába mindezt. Például 5 évvel ezelőtt Szegeden, a Dóm téren játszottuk az előadást. Most elkezdődik a díszlet egyfajta farigcsálása, vágása, hiszen a mostani helyszín jóval kisebb. Palicson viszont a színpad eredeti díszlete - a kőbástyák - nagyon beleillenek az előadásba. Gyönyörű a helyszín, habár sokkal kisebb, mint bármelyik más magyarországi színtér. Itt most az előadás monumentalitását a díszlet magassága adja majd meg.
* Mióta tart az együttműködés a szabadkai Népszínházzal?
- Mezei Zoltán társulatigazgatóval már nagyon-nagyon régóta kollégák vagyunk, még a Nyíregyházi Színházban ismerkedtünk meg, és amikor a Musical Színháznál rendeztük a Jézus Krisztus Szupersztárt, bekerült Zoli is az előadásba, aztán a Jekyll és Hyde-ba is. Miután elváltak az útjaink, a barátságunk azért megmaradt. Nemrég felhívott azzal a kéréssel/kérdéssel, hogy lenne-e kedvem egy most induló új dologban részt venni. Természetesen elvállaltam, az első szóra jöttem.
* Mit kell tudni az előadásról?
- Körülbelül 70 szereplővel játszunk, ez a szám lehet, hogy még változni fog. Mi nem a modern változatát készítettük el az előadásnak, hanem ragaszkodtunk az eredetihez. Reményeim szerint a közönségnek úgy fog tűnni, mintha egy képes Bibliát lapozgatna, a szemük láttán elevenedik meg a Könyv. Korhű jelmezek lesznek, a nézők egyfajta időutazáson vesznek majd részt. Nem fordítom ki a történetet, nem magyarázok bele semmit, úgy mutatom be, ahogy le van írva. Azt mondom el, amit a szerzők leírtak a szövegben, zenében... mindenben. Mindehhez hozzájárul a nézők bibliai tudása.
* Milyen az együttműködés az itteni színészgárdával?
- Nagyon jól megtalálom az emberekkel a közös hangot, jól tudunk együtt dolgozni, és nagyon tehetségesnek tartom őket. Épp erről beszélgettem Mezei Zoltánnal, hogy amikor az ember kiszakad saját közegéből, milyen feltöltődés a számára egy új szellemi közösséget alkotni másokkal. Hiszen más aspektusból világosodik meg a színház, a színházi formák, a színház létjogosultsága. Azt, hogy a XXI. században a színháznak milyennek kell lennie, mindenki másképp látja. Ezekről nagyon-nagyon jó beszélgetni, és nagyon jó dolog magukkal a színészekkel is társalogni arról, hogyan látják ezt a darabot vagy a színházi létformát. Egyébként a darabban az újvidéki és a szabadkai profi színészek mellett vannak jó értelemben vett amatőrök is. Például Mária Magdolnát egy tornatanárnő alakítja. Mindenki válogatás alapján került be a darabba, hiszen a musicaljátszásban az énekelni tudás a legfontosabb kritérium.
* Hagyományos színház vagy musical?
- A színházban hiszek, nem hiszem, hogy a zenés darabokat szembe kellene állítani az úgymond hagyományos színházzal. Pontosan ugyanannyira hiszek Gogolon át Molnár Ferencben, mint amennyire Andrew Lloyd Webberen keresztül Pucciniben. Ez a színház. Az, hogy milyen műfajok vannak a színházon belül, az egy másik kérdés. Mindegyiket jól csinálni nagyon nehéz, jó hidat építeni is nagyon nehéz, és jó színházat csinálni is nagyon nehéz. Azt gondolom, hogy a zenés műfajok egyre nagyobb teret nyernek, mert felhőtlen, de igényes szórakozást tudnak nyújtani.
*Ha jól tudom, Magyarországon is rendez egy darabot. Mennyire tudja összehozni a két dolgot?
- Július 18-án fejeztem be egy szuperprodukciót Magyarországon, nemsokára lesz a bemutatója. Tehát most csak a palicsi produkcióval foglalkozom.
* A vajdaságiakkal való együttműködés erre a darabra korlátozódik?
- Akkor menjünk át a hídon, amikor a folyó partjához érünk. Egyelőre mindenki erre a darabra koncentrál, és amikor már folynak az előadások, vagy vége lesz, akkor összedugjuk a fejünket és a továbbiakról döntünk. Bízom a további együttműködésben, de ez már a jövő titka.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..