home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nem csak mások dalait énekli
Zvekán Péter
2017.10.18.
LXXII. évf. 41. szám
Nem csak mások dalait énekli

Minden perc (Every Moment) címmel megjelent Borsos Dóra első önálló lemeze

Borsos Dóra 1995-ben született Zomborban, és Bácsgyulafalván nőtt fel. Általános zeneiskolába járt, hegedűn tanult játszani, emellett pedig népdalénekléssel is foglalkozott. Hatodikos korában megismerkedett Dudás Bea jazzénektanárnővel, aki felfigyelt a tehetségére, és bevezette őt a jazz világába. Dóra tudta, hogy zenei középiskolában akar továbbtanulni, és ez a találkozás irányította végül a jazz tanszak felé. A középiskola után felvették a belgrádi zeneakadémiára — jelenleg is ott tanul. A lényeg viszont az, hogy nemrég megjelent az első önálló, saját dalokat tartalmazó lemeze, így arról érdeklődtem, mennyire volt nehéz az ide vezető út.

* Mikor érezted, hogy dalokat kell írnod?

— Azt mindig is tudtam, hogy nem leszek olyan énekesnő, aki kizárólag mások dalait énekli. Mindig bennem volt, hogy nekem alkotnom kell, csak eleinte nem tudtam, ennek hogyan is kellene nekivágni. Mivel a környezetemben mindig sok volt a szakember, többnyire tőlük kértem tanácsot. Ezek közül főleg az egyik bizonyult számomra kiemelkedően hasznosnak: mindig tartsak magamnál egy füzetet, melyben jegyzetelni tudok, amikor rám tör az ihlet. Helytől és időtől függetlenül.

* Hogyan és miről szoktál dalokat írni?

— Jómagam nemcsak a szövegért vagyok felelős, hanem a teljes hangszerelésért is. Nálam a melódia egyszerre születik meg a szöveggel, és amikor teljesen elkészült, akkor jöhet a hangszerelés. Így lesz teljes a kompozíció. A dalok tematikáját illetően pedig azt kell mondanom, mindegyik egy kicsit más. Van olyan, amelyet a családomnak vagy a szerelmemnek írtam, de igazából mind a hét szerzemény egy külön történet.


* Kikkel dolgoztál együtt a lemezen?

— A saját zenekarommal és Nikola Spasojević szopránszaxofonossal. Volt ugyan tagcsere is a csapatban, de azóta már kikristályosodott a végleges felállás: Nikola Cvetković (trombita), Szitás Tamás (altszaxofon), Nemanja Zlatarev (harsona), Bojan Cvetković (zongora), Milica Božović (nagybőgő) és Dimitrije Mojsijević (dobok).


* Mennyire nehéz kiadni egy lemezt?

— Manapság ez kétféleképpen oldható meg: vagy saját, vagy bejegyzett sorszámú kiadásban. Én az utóbbit választottam. Már csak azért is, mert a korongom költségeinek egy részét a Sokoj pályázatán nyertem, így teljesítenem kellett a szerződésbe foglalt feltételeket. A megvalósításban nem kaptam rengeteg segítséget, viszont az a néhány ember, aki mellettem állt, nagyon odatette magát.

* A Minden perc (Every Moment) című lemezedet merre fogod bemutatni a közeljövőben?

— Lesz egy koncertem Szabadkán, a Klein House Social Barban október 26-án, 20.30-tól. Viszont Topolyára és remélhetőleg Magyarországra is szeretném elvinni az anyagot. Szabadkán a saját zenekarommal fogok fellépni, az odalátogatók pedig a dalaim mellett ismert jazzstandardeket is hallhatnak. Minden zenekedvelőt szeretettel várok!

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..