home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Nem adják fel
Tomek Viktor
2007.06.28.
LXII. évf. 26. szám

Három éve! Június 26-án volt pontosan a harmadik éve annak, hogy börtönben raboskodnak azok a temerini fiatalemberek, akiket gyilkossági kísérletért összesen 61 év szabadságvesztésre ítélt az Újvidéki Kerületi Bíróság. Emlékeztetőül: Máriás Istvánt 15 évi börtönbüntetést kapott, Horváth Árpád 10 éve...

Három éve! Június 26-án volt pontosan a harmadik éve annak, hogy börtönben raboskodnak azok a temerini fiatalemberek, akiket gyilkossági kísérletért összesen 61 év szabadságvesztésre ítélt az Újvidéki Kerületi Bíróság. Emlékeztetőül: Máriás Istvánt 15 évi börtönbüntetést kapott, Horváth Árpád 10 évet, Szakáll Zoltán 11 év és 6 hónapot, Uracs József 11 év és 6 hónapot, Illés Zsoltra pedig 13 évi börtönbüntetést szabott ki a bíróság.
A fiatalok a szenttamási Emberi Jogi Központ közvetítésével beadvánnyal fordulnak a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság Ellenőrzőbizottságához. A beadvány a bíróság által elkövetett tárgyi és szakmai tévedésekre hívja fel a figyelmet, és ezekre hivatkozva kéri az ügy újratárgyalását. A teljesség igénye nélkül íme néhány, a levélben megfogalmazott tévedések közül: az indokok között szerepel, hogy a bíróság a büntetőeljárás során nem határozta meg kimerítően és pontosan a tényállapotot. Megállapították, hogy a sértettnek és a gyanúsítottaknak 0-s (nullás) a vércsoportjuk, tehát se nem 0 (+), se nem 0 (-), hanem éppen 0. Az elítéltek úgy vélik, hogy ez a tény a végsőkig gyanús és elfogadhatatlan, hiszen némelyikük tudja, hogy nem nullás a vércsoportja, a bíróság mégsem volt hajlandó elfogadni a védelem többszöri kérelmét: ismételjék meg a vérvizsgálatot. A levél azt is említi, hogy az ítélet 2. oldalának 4. bekezdésében fel van sorolva, hogy milyen sérüléseket szenvedett a sértett, például: felsőállkapocs-törés, a nagyagy homloklebenyének zúzódása, törés a felső állkapocs szinuszának falán stb. Érthetetlen, hogy ilyen sérülésekkel hogyan tudott Zoran Petrović mindjárt másnap elbeszélgetni Rasim Ljajićtyal, az akkori emberi és kisebbségjogi miniszterrel. A beadvány más hasonló rendellenességekre is felhívja a figyelmet. Az elítélt temerini fiatalok kérik a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság Ellenőrzőbizottságát, hogy az újvidéki elsőfokú bíróság 2005. IV. 11-én meghozott K.472/04 számú ítéletét és a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság 2005. IX. 5-én meghozott K?.I. 1120/05???????????? számú jogerős ítéletét helyezze hatályon kívül, és a tárgyat küldje vissza az elsőfokú bíróságnak újratárgyalásra. Továbbá: tegye lehetővé, hogy az eljárást másik bírósági tanács vezesse, és változtassák meg a bűncselekmény jogi besorolását emberölési kísérlet bűntettéről súlyos testi sértés okozásának bűntettére.
A válasz 2007. május 31-ei keltezéssel megérkezett az Emberi Jogi Központ címére, illetve Kiss Rudolf koordinátor nevére. A szűkszavú tájékoztató - amelyet Vladimir Tamaš írt alá - szerint az Ellenőrzőbizottság ellenőrizte az Újvidéki Kerületi Bíróságra a K.472/04 tárgyra vonatkozókat, és megállapította, hogy jogerős a döntése. Elutasították a bíróság döntése és az általa hozott ítélet törvényessége felülbírálása iránti kérelmet is. Egyben értesíti az Emberi Jogi Központot, hogy az Ellenőrzőbizottság nem is illetékes a temerini fiúk panaszbeadványának ügyében. Az egész eljárást a bűntető törvénykönyv szerint folytatatták le. Ezt kivizsgálták a jogorvoslati beadvány elbírálásakor is. Mint tudjuk, a jogorvoslati kérelmet is elvetette Szerbia Legfelsőbb Bírósága.
A minap Temerinben gyűltek egybe a szülők és rokonok a további teendők megbeszéléséért. Az egyeztetésen jelen volt Horváth Tibor, Nikolić Adrianna, Horváth János, Uracs Jozefina, Hegedűs Rozália, Kókai László, Varga István, Illés Erzsébet és Illés József. Egy másik beadványt is megfogalmaztak az elítélt fiatalok, és a szenttamási Emberi Jogi Központ segítségével eljuttatták az Alkotmánybíróságnak. Ez a hivatal azonban még működésképtelen, mivelhogy ez ideig nincs elnöke. Sajnos, minden egyes beadványra várni kell, és ez a várakozás idegtépő mind a fiatalok, mind a szülők számára. Egyébként ezenkívül több jogorvoslat is lehetséges. Létezik még a rendkívüli büntetéscsökkentés intézménye. Ez iránti kérelemmel az Újvidéki Kerületi Bírósághoz lehet fordulni, ha időközben olyan döntő bizonyítékok vagy tények merülnek fel, amelyek az ítélet megváltoztatásához vezetnének. A második lehetőség a perújrafelvétel. Horváth Endre ügyvéddel telefon beszélgettünk, és a következőket mondta: független nemzetközi orvos szakértők segítségével több homályos dologra is rá lehetne világítani. Például bizonyítást nyerhetne, hogy mennyire voltak beszámítható elmeállapotban a vádlottak, és mekkora a felelősségük az ügyben. ,,A fiatalokat gyilkossági kísérlettel vádolják. Gyilkossági kísérlettel - a hazai jog alapján - csak akkor lehet valakit vádolni, ha szándékosságot száz százalékig meg lehet állapítani, ha csak a gondatlanság állapítható meg, akkor egy esetet sem lehet gyilkossági kísérletnek minősíteni - mondta Hrváth ügyvéd, majd hozzátette, hogy nincsenek meg a feltételek a csapat felállítására, hiányzik az a több ezer euró, ami a költségek fedezésére lenne elegendő.
A szülők újfent megerősítették, hogy a fiatalok nem voltak egy társaságban, csupán látásból ismerték egymást, ezért számukra is érthetetlen, hogyan keveredhettek bele közösen egy ilyen esetbe. A napokban az egyik szülő révén az is kiderült, hogy Petrović Zoran, a sértett édesapja, valamikor rendőr volt, de valamilyen oknál fogva elbocsátották az állományból - tartanak tőle, hogy ez is befolyásolhatta az per menetét. A beszélgetésen jelen volt M. Szabó Imre magyarországi dokumentumfilm-rendező, aki a temerini fiúk esetéről készít filmet. ,,Magyarországnak kötelessége lenne segíteni, hiszen bele van foglalva az alkotmányba, hogy a határon túli magyarokért felelőséggel viseltetik, ehhez képest elég mostoha a magyar politika viszonyulása az ügyhöz - mondta M. Szabó.
A nemzetközi igazságügyi szervek közül a stassbourgi bíróság foglalkozik az üggyel, ez a testület megállapíthatja a jogsérelmet, de nem tudja megszüntetni a szerbiai bíróságok ítéletét, illetve ha megállapítást nyer az Európa Emberi Jogi Konvenció alapján az emberi jogok megsértése, akkor kártérítést ítélhet meg. Ennek a menete is elég hosszadalmas, de az elítélt temerini fiatalok szülei és hozzátartozóik a végsőkig kitartanak, nem adják fel.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..