home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Nekünk egy kávé, nekik az életük meghosszabbítása egy nappal
Gyurkovics Virág
2016.01.18.
LXXI. évf. 2. szám
Nekünk egy kávé, nekik az életük meghosszabbítása egy nappal

A kóbor állatok megsegítésére fogtak össze civil szervezetek Szabadkán. A Polgári Értékek Központja, az Anima Subotica állatvédő egyesület, a Klein house social bar & art gallery és az Authentic Vojvodina civil szervezet január 9-én szervezett gyűjtést, melyre elsősorban eledelt, házikókat, valamint az azok kibélelésére használható régi pokrócokat hozhattak az állatbarátok.

A tél a legnehezebb időszak a kóbor állatok számára, hiszen a kutyáknak és a macskáknak nemcsak a hideggel kell megküzdeniük, hanem ételt és vizet is nehezebben találnak maguknak. Ezen szerettek volna változtatni a civil szervezetek, amikor meghirdették a gyűjtési akciót, melynek helyszíne a szabadkai Klein house volt.

A szervezők első ízben tartottak ilyen megmozdulást. Mint azt Natalija Jakovljević, a Polgári Értékek Központjának elnöke elmondta, nagyon meg vannak elégedve az összegyűjtött adományokkal, hiszen sok házikót, takarókat, törülközőket és csaknem 200 kg kutya- és macskaeledelt, illetve pénzbeli adományt is sikerült összegyűjteni.

Sabina Pavlović, az Anima Subotica elnöke kifejtette, számítanak és szükségük van a polgárok támogatására — akik szerencsére nagyon is aktívak —, hiszen ő és társa a civil szervezetből nem jutnak el mindenhova. Tanácsokkal látják el azokat, akik felkínálják a segítségüket. Az Anima Facebook-oldalán keresztül a polgárok aktivitásának köszönhetően az elmúlt két évben több mint 500 kutya és macska talált gazdára, és ez nagyon szép szám. Nehéz volna megmondani, hogy pillanatnyilag hány kóbor állat van Szabadka utcáin, az Animának jelenleg körülbelül hatvanról van tudomása, de ez a szám folyamatosan növekszik. Amint egy kisállat gazdára talál, szinte azonnal feltűnik egy újabb csellengő, így a munkában nincs szünet. Amikor az aktivisták tudomást szereznek egy-egy kóbor állatról, elvégzik a szükséges állatorvosi intézkedéseket, ivartalanítják a kutyákat, és lehetőség szerint a chipet is beültettetik, de mindez költségekkel jár, és sokszor nem győzik.

A megoldás az lehetne, ha a város szerepet vállalna ebben a küzdelemben, támogatná a kóbor állatok ivartalanítását, esetleg a chipek beültetését, de már azzal is segítene, ha nem büntetné azokat, akik közterületen etetik a kóbor állatokat. Szerbia nagyobb városai már változtattak például az állatok etetésére vonatkozó törvénykezésen, bizonyos településeken házikókat is kihelyeztek. Szép volna, ha ebben a tekintetben Szabadka is felzárkózna ezekhez a helységekhez.

A szabadkai kommunális rendőrség sem megfelelően kezeli a kóbor kutyák kérdését, városi sintértelep és megfelelő stratégia hiányában ugyanis előfordult, hogy a kommunális rendőrök egész egyszerűen átvitték az ebeket a város egy másik pontjára, amivel nemcsak hogy nem oldották meg a gondot, de még azt az állatot is, amelyik esetleg már feltalálta magát egy környéken, összezavarták. Ez a probléma a városi sintértelep újbóli beüzemelésével remélhetőleg megoldódik a közeljövőben, de még így is sok megoldásra váró kérdés merül fel a kóbor állatok helyzetével kapcsolatban.

Az Anima csoport aktivistái ezért műhelymunkát is tartottak a gyűjtés helyszínén. Nyitott fórum keretében osztották meg tapasztalataikat, és mondták el az érdeklődőknek, hogyan segíthetnek a kóbor állatokon, mi a legfontosabb ahhoz, hogy a csellengő kedvencek túléljék a telet, hogyan tudunk segíteni abban, hogy otthonra leljenek, esetleg visszakerüljenek eredeti gazdájukhoz. A közösségi média (Facebook) szerepét például nem lehet kellően hangsúlyozni ebben a kérdésben, hiszen a legtöbb kisállat ennek a médiumnak a segítségével talált új otthont. Egy kiskutya pedig éppen ennek a beszélgetésnek köszönhetően lelt gazdira.

Mint azt Sabina Pavlović hangsúlyozta, az a legfontosabb, hogy etessük ezeket az állatokat, és ahol gyakran látjuk feltűnni őket, ott helyezzünk el egy házikót számukra. Erre a célra tökéletesen megfelel egy nejlonnal körberagasztott, rongyokkal kibélelt karton- vagy sztiropordoboz. Az a lényeg, hogy ne ázzon át. Egy kutyakonzervet pedig már száz dinárért megvásárolhatunk. Nekünk ez egy kávé ára, annak a szerencsétlen állatnak viszont az élete meghosszabbítása egy nappal, illetve újabb lehetőség a túlélésre. Ebben kéri a szervezet továbbra is a polgárok segítségét.

A gyűjtési akció mindössze egynapos volt, de aki adományával segíteni szeretné az Anima civil szervezetet, az a weboldalán (www.animasubotica.com) vagy a Facebookon (Anima Subotica) felkeresheti, és ezt bármikor megteheti. Ugyanitt, akár egy képmegosztással is segíthet abban, hogy a polgárok által látott kóborgóknak otthont találjanak.


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..