home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Néhány boldog év...
AGÁRDI Gábor
2014.01.15.
LXIX. évf. 3. szám
Néhány boldog év...

Ha Bujtor Istvánról beszélünk, akkor a mozinézők többségének az Ötvös Csöpi nevével fémjelzett alkotások jutnak eszébe. Sokoldalú munkássága azonban ennél a néhány joggal népszerű filmnél jóval összetettebb. A kemény fiúk mellett sokszor láthattuk intellektuális szerepekben, művészfilmekben is. Négy évtizedes pályafutása alatt több mint ötven remekben játszhatott, és közben olyan képírók keze alatt dolgozott, mint: Jancsó Miklós, Sándor Pál vagy Várkonyi Zoltán. A szakma pedig Balázs Béla— és egy Filmszemle díjjal ismerte el tehetségét.

Világéletében színész szeretett volna lenni, ám kezdetben nem tudta, hogy belső indíttatás hajtja erre a pályára vagy testvérének, Latinovits Zoltánnak a nagy sikerei. Némi kitérő után azonban mégis a Színművészeti Főiskolán kötött ki, huszonkét évesen már a filmvásznon is debütált. Huszonöt esztendősen megkapta első főszerepét Fehér Imre egyik örökbecsűjében, a Harlekin, és szerelmesei címűben. Színházi előadásai kapcsán is rendre kikérte a híres báty véleményét, ezért a Színészkirály gyakori vendég volt a próbáin. Egyszer, miután — ahogy ő fogalmazott — „eldadogták” a darabot, lement a nézőtérre, hogy kikérje Zoli véleményét. Erre ő felugrott a színpadra, és órákig nem jött le onnan. Már csak ezekért a mesterkurzusokért is érdemes volt élni, hiszen ahogy István mondta: ilyenkor ő és az egész társulat is részesei lehettek a varázslatnak. 1968-ban kezdett forgatni a Bors című sorozatban. Barátjával, Koncz Gáborral Oszi, valamint Dezső alakjait formálták meg, két katonatisztet, akik mindenáron el akarták fogni az illegális kommunistákat. Annyira megkedvelték sorozatbeli énjüket, hogy amikor a forgatókönyv szerint meg kellett volna halniuk, fellázadtak, és a két halálra ítélt figura a forgatáson úgy döntött, hogy ők mindenáron életben maradnak.

A díszletek között folyamatosan lőttek, Koncz Gábor el kellett volna, hogy essen a lovával, ám ő megállás nélkül vágatott tovább. Bujtor, pedig feltápászkodott „holtaiból”, és a vállát fogva mutatta, hogy nem súlyos a seb. A rendező tajtékzott, de ennek köszönhetően mégis benne maradhattak a folytatásban. A hetvenes évek elején olyan remekekben foglalkoztatták, mint a Pendragon legenda, a Nápolyt látni és..., vagy a Szép lányok ne sírjatok. Az említett évtized közepétől szinkronizálta Bud Spencert, a spagetti westernek, valamint az olasz-amerikai vígjátékok népszerű pofozógépét. A keveset beszélő, de annál többet ütő figura annyira megtetszett neki, hogy megálmodta a jószívű, de kemény öklű zsaru balatoni alteregóját. Egy alkalommal, amikor Rómában forgatták a Sándor Mátyást, még találkozott is a mesterrel. Gyorsan összebarátkoztak, hiszen fiatalon mindketten sportoltak, és egyikük sem vetette meg a minőségi rövid italokat. Csupán annyi volt a különbség közöttük, hogy itáliai kollégájának valamivel nagyobb volt a gázsija. Érdekességképpen álljon még itt, hogy az 1969-es Az oroszlán ugrani készül fő alakja is amolyan Ötvös Csöpi előkép. Charme-os, mindig elkapja a rossz fiúkat, és mindennél jobban szereti az ütős kis poénokat.

Szerette volna elérni, hogy amit csinál, az kedves és bájos maradjon, úgy, hogy közben egy pillanatra se legyen ócska. Kern András is pont ezért tudott olyan jól ráhangolódni a közös produkcióikra. A bunyós filmek mellett azonban nem szabad megfeledkezni a Ripacsok, a Szemüvegesek vagy a Talpunk alatt fütyül a szél Bujtor Istvánjáról sem, aki 2009-ben, 67 évesen vitorlázott el az örök vizeken.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..