home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Négylábú boldogság és gyógyítás
Bíró Tímea
2018.08.19.
LXXIII. évf. 33. szám
Négylábú boldogság és gyógyítás

Sokan ismerjük azt a hálás érzést, amikor hazaérve a kutyánk szerető csaholása és lelkes ujjongása fogad bennünket. Valljuk be, kevesen tudják elképzelni az otthonukat kutya nélkül.

Az ebek nyugtató és örömhormonokat felszabadító hatását szinte mindannyian megtapasztaltuk már. Nem véletlenül gyógyítanak velük egyre több területen.

Van, aki még nem is hallotta, hogy Zentán már öt éve tartanak a kutyás terápiás foglalkozások, melyeknek a Medica Netter orvosi rehabilitációs és fizikoterápiás magánrendelő ad otthont. A Medica Netter gyermekrehabilitációval, reumás betegségek kezelésével, ortopédiai és traumatológiai esetekkel, neurológiai betegségekkel, újszülöttek fejlődésének diagnosztizálásával, követésével, babaúszás-oktatással, beszédfejlesztéssel, genetikai betegségekkel, valamint sportsérülésekkel foglalkozik.

Süli Mónika sportorvos és okleveles gyógytornász válaszolt arra a kérdésünkre, hogy milyen céllal kezdték el a kutyás terápiát:

— Rehabilitációs központunk nemrég bővült egy új munkatárssal, aki kutyás terápiás foglalkozásokat tart. Először a Nyári fejlesztő játékokon indítottuk el ezt a csoportmunkát, jelenleg a 3-tól 7 éves korú gyerekek a célközönségünk, viszont az egyéni fejlesztésre is van lehetőség. Különféle külföldi továbbképzéseken vettem részt, melyeken nagy hangsúlyt helyeztek a kutyás terápia jótékony hatásaira. Ilyen például a koordináció, fegyelmezettség, kommunikáció, szocializáció és a pszichomotorika fejlesztése. A Nyári fejlesztő játékokon a kutyás terápiás foglalkozáson kívül fejlesztjük a finom motorikát, grafomotorikát, egyensúlyérzéket, illetve a gyerekek különféle sportokat próbálnak ki, és mindezt játékokkal egybehangolva szakemberek — fejlesztő óvodai pedagógus, gyermekpszichológus, gyógypedagógus, logopédus, terápiáskutya-kiképző és gyógytornász — megfigyelése alatt teszik.

Mónikától azt is megtudtuk, hogy június 15-én indították el a foglalkozást, melyre szeptember közepéig heti kétszer kerül sor. A csoporthoz bárki csatlakozhat, viszont előjelentkezés szükséges.


Beáta kutyakiképzés közben

A gyerekek örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, hiszen a jó társaságon és a vidám hangulaton kívül közelebb kerülhetnek a négylábúakhoz. Az órákat Pető Beáta vezeti, aki kicsi kora óta áll kapcsolatban kutyákkal, már gyerekkorában négylábúak vették körül, így a tanulmányai is az állategészségügy köré szerveződtek.

— Mivel németjuhászom volt, keresőkutyát szerettem volna képezni belőle, de a lehetőségek kutatása közben megakadt a szemem a terápiáskutya-kiképzői kurzuson, melynek Székesfehérváron tartották az elméleti, Kecskeméten pedig a gyakorlati részét. Így majdnem egy évig a hétvégéket Kecskeméten töltöttem, hogy elvégezzem ezt az OKJ-s tanfolyamot. Közben rájöttünk arra, hogy a német juhászkutyám, annak ellenére, hogy őrző-védő fajta, inkább alkalmas terápiás kutyának. A megszokott másfél évhez képest három-négy hónap alatt fel tudtuk készíteni a vizsgára. Különféle alkalmassági teszteket végeztünk vele, ezután következik a temperamentumvizsga, melynek során megnézzük, hogy az állat hogyan reagál a fájdalomra, a zajokra, az idegenekre, a tömegre, ezenkívül pedig táplálékkal kapcsolatos kontrollt és emberrel szembeni agresszív késztetéseket is vizsgálunk. Amikor mindezen túl vagyunk, akkor kerül sor a vizsga második részére, amikor is a kutya viselkedését valódi terápiás helyzetben figyeljük. Csatlakoztunk a kecskeméti Kutyával egy Mosolyért Alapítványhoz, melynek közreműködésével sikeres terápiáskutya-, illetve felvezetői vizsgát tettünk. Sokat köszönhetek dr. Juharos Ágotának, nagy segítség, hogy az alapítvány mögöttem áll, és bármilyen kérdéssel, gonddal megkereshetem.


A szerző felvételei

A kutya különösen megfelel terápiás célokra. Rendkívül jó az alkalmazkodóképessége, könnyen szocializálható, igényli, hogy vele legyünk, örömmel tanul, jó a nonverbális kommunikációja, illetve a szemkontaktust is képes felvenni. A kutya jelenléte, a hatalmas motivációs ereje a vele való törődés játékos formájában rejlik. A foglalkozásokon lehetőség van a képességek fejlesztésére, pszichés készségek (érzékelés, észlelés, koncentráció, gondolkodás, figyelem), motoros funkciók (mozgáskoordináció, egyensúlyérzék, finom motorika és nagy mozgások) működésének elősegítésére, a különféle normatív viselkedésminták pozitív irányba való terelésére, valamint az életkornak megfelelő fegyelem, kitartás, felelősségérzet és kötelességtudat megerősítésére. A kutya szociális katalizátorként is működik, hiszen megkönnyíti a kapcsolatteremtést a gyerektársak között. Mivel a kutyával való foglalkozás főleg a testbeszédre épül, a részvevők a nonverbális kifejezésmódra is érzékenyebbé válnak. Az állatokkal való foglalkozás emellett a biztonságérzetet is növeli, az alkalmi gazdák pedig úgy gyakorolhatják az irányítói szerepet, hogy közben ők is engedelmesebbé válnak.

— A kutyás foglalkozáson bárki részt vehet, ám persze legfőképp azok, akik szeretik a négylábúakat — egészséges és sérült gyermekek, felnőttek, idősek egyaránt. Még a kutyáktól való félelem sem kizáró ok, sőt, ez az állapot nagymértékben javítható a terápiával. Lehetőség van csoportos és egyéni foglalkozásokra is. Az egyéni órákon nagyobb figyelmet tudunk fordítani egy-egy konkrét gondra, a csoportos foglalkozások pedig a szociális kapcsolatokra vannak jó hatással.

Beáta rajongásának gyümölcse egy kutyaiskola megnyitása lett. Ezt a régi álmát három évvel ezelőtt valósította meg Zentán.

— Fajtától, kortól és képzettségtől függetlenül mindenkit szeretettel várunk a Dog Heart Kutyaiskolába, ahol igyekszünk megérinteni a kutya szívét. Módszereinkkel el tudjuk érni, hogy az állat szeressen engedelmeskedni, ám ne a kényszer vagy a félelem miatt, hanem szívesen tegye.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..