home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Negyedszerre emelkedik magasba a páva!
Csermák Zoltán
2016.10.18.
LXXI. évf. 41. szám
Negyedszerre emelkedik magasba a páva!

„A sokfelé szakadt magyarságnak nem kell feltétlenül egyetértenie, de értenie kell egymást.” Csoóri Sándor

lyen univerzális nyelv a tánc és a zene, és ezek különlegesen mély hagyományokkal bíró alma matere, a néptánc és a népzene. Az MTVA és a Hagyományok háza ezt az örökséget felvállalva rendezi meg immár negyedik alkalommal a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsort, amelyben idén ismét a gyerekeké lesz a főszerep. A Fölszállott a páva első két adását október 21-én és 28-án 20.30-tól adja a Duna közszolgálati csatorna, az élő elődöntők pedig november 4-én kezdődnek 19.30-tól. A négy elődöntőt két középdöntő követi, a kategóriák győzteseire pedig a december 16-i döntőben derül fény. Idén a következő négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket a 6-14 éves fiatalok:
- énekes szólisták – énekegyüttesek
- hangszeres szólisták – zenekarok
- táncos szólisták – táncospárok
- és néptáncegyüttesek.
 
Minden adásban kategóriánként három induló lép színpadra, a produkciókat hattagú szakmai zsűri értékeli. Idén az ítészek között köszönthetjük Sebő Ferenc Kossuth-díjas dalszerzőt, népzenekutatót, a zsűri elnökét, Berecz Istvánt, a Fölszállott a páva első versenyének szólótáncos nyertesét, Dr. Agócs Gergely népzenészt, néprajzkutatót, Kocsis Enikő táncművészt, koreográfust, Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekest, előadóművészt, valamint Tímár Böskét, a Csillagszeműek táncegyüttes alapítóját és művészeti igazgatóját. Műsorvezetőként idén is Morvai Noémit és Novák Pétert láthatják a nézők.
 
A Fölszállott a páva évadindító sajtótájékoztatóján Medveczky Balázs a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója a Fölszállott a páva érdemeit méltatta:
 
Büszkék vagyunk a márkára, amely nem csak tartalmát és lelkét tekintve magyar, hanem a licencét illetően is hazai termék. Büszkék vagyunk arra is, hogy a Páva bebizonyította: sem a népzene és néptánc, sem a közszolgálati tartalom nem tűr meg magán port. Képesek vagyunk megújulni, sőt, diktálni bizonyos trendeket – hiszen a mai médiapalettán ritkaságnak számít a valódi értékközvetítés, sőt értékmentés és a jövőbemutató képi világ, technika ötvözése -  úgy, hogy egyik sem megy a másik kárára” – mondta.
 
Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója hozzátette, hogy nagy felelőssége van a közmédiának a Kárpát-medence hagyományos kultúrájának közvetítésében, népszerűsítésében és ezt a Hagyományok Háza szakmai munkájának köszönhetően a lehető legmagasabb színvonalon teheti meg.
 
A tavalyi évad közönségdíjasának története jól mutatja, milyen érzés lehet a „Páva-családhoz” tartozni. Hoksz Attila, a műsor 2015-ös közönségdíjasa már az adások alatt megtalálta az utat a nézők szívéhez. „Kétmillió forintot és nagyon sok barátot nyertem ma este” – mondta a dombrádi fiú a
 
Fölszállott a páva decemberi döntőjében. Attila elhatározta, hogy nyereményéből házat vesz a városban édesanyjának és testvéreinek. A kétmillió forintos nyeremény azonban erre nem volt elég.
 
 A kisfiú története Borbás Marcsit is meghatotta, aki a Maradj talpon! Gasztroangyal különkiadásában nyert 1 millió forintját teljes egészében jótékony célra fordította és ennek felét – 500 ezer forintot –, ajánlott fel arra, hogy a kisfiú álma egy lépéssel közelebb kerüljön a valósághoz. Dr. Balogh Júlia – a műsor vezető szerkesztője – pedig férjével, az idén elhunyt Csoóri Sándorral és a stáb több tagjával együtt további 600 ezer forintot adott Attila nyereményéhez. A mesébe illő történet után egy márciusi sajtóeseményen újabb kellemes meglepetés érte Attilát: Az OTP Bank további egy millió forinttal egészítette ki nyereményét, így a tehetséges táncos megvalósíthatta álmát és saját otthont biztosíthatott testvéreinek és édesanyjának.
Ezen a ponton veszi fel újra a fonalat az OTP Bank sajtótájékoztatón bemutatott kisfilmje, amely a fiatal tehetség verseny utáni életéről szól és bemutatja Attila családjának új otthonát, ahová az OTP Bank - díjon felüli - extra támogatásával és a Humanitás Szociális Alapítvány segítségével költözhettek be.
 
„Az OTP Bank kiemelt figyelmet fordít arra, hogy elősegítse a közösségi és nemzeti  értékek  megóvását, a hagyományok ápolását,  így örömmel támogatja immár 4. alkalommal a műsor győztesei számára felajánlott értékes nyereményekkel a produkciót” – mondta el Gáspár Bence, az OTP Bank Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának főosztályvezetője
 
Idén ismét eljött a lehetőség a fiatal tehetségek számára, hogy a negyedik évadban bizonyíthassanak egy ország előtt. Az elismerésen túl a Fölszállott a pávát övező kiemelt figyelem álmokat válthat valóra, ahogy Hoksz Attila története is bizonyítja.

A nyitókép a sajtótájékoztatón készült (Zih Zsolt/MTVA)  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..