home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ne rohanjunk a kínaiba!
Szerda Zsófi
2017.12.18.
LXXII. évf. 50. szám
Ne rohanjunk a kínaiba!

Ajándékötletek karácsonyra

Közeleg a karácsony. A szemfülesebbek, a „karácsonyőrültek” és a fanatikusok már biztosan hosszú listákat vezetnek arról, kinek mit ajándékoznak az idén, sőt! Már be is szerezték, meg is rendelték, el is készítették az ajándékokat. Legnagyobb gondjuk, hogy szarvasos vagy hóemberes csomagolópapírba rejtsék-e őket, viszont biztosan vagyunk néhányan, akiknek a rengeteg elfoglaltságtól még eszünkbe sem jutott ezen agyalni. No, ennek a másik csapatnak gyűjtöttünk össze néhány ajándékötletet. Jelszó: Még van idő, az idén ne rohanjunk karácsony előtt a kínaiba!

Az utolsó pillanatban való bevásárlással mindig az a gond, hogy olyankor már nagyon nehéz kreatívnak lenni, így csak lekapjuk a bolt polcáról az illatos gyertyát vagy a zoknit, papucsot, esetleg veszünk egy nagy Milkát mellé. Pedig a kreativitás fontos, hiszen a saját kézzel készített vagy a személyre szabott ajándékainknak mindig jobban örülnek szeretteink, mint egy gyertyának. Persze, a gesztus a lényeg, de gesztus és gesztus között is van különbség. És csak jó időbeosztás szükséges hozzá.

* A válogatásalbum még akkor is jó, ha a cédék ideje már kezd lejárni. Régen egy válogatáskazettát hónapokig hallgattunk. Készítsünk kedvenc zeneszámainkból egy egyveleget, a dalok kötődhetnek egy közös emlékhez, utazáshoz, és ha igazán eredetiek akarunk lenni, akkor fűszerezzük meg versekkel, szövegekkel, melyeket mi olvasunk fel. Ha elég időnk van, készíthetünk hangoskönyvet is, olvassunk fel verseket, nem kell hozzá színésznek vagy profi szavalónak lenni. Aki kapja, az biztosan örülni fog neki.

* Ehhez hasonló a tanácsokkal teli doboz vagy dunsztosüveg. Díszítsünk ki egy dobozt/üveget, és tömjük meg a következő évre szóló tanácsokkal. Írjunk fel filmcímeket, dalokat, könyvcímeket, idézeteket, programokat, melyeket barátainknak javaslunk; helyeket, melyeket érdemes lenne meglátogatniuk; illetve jótanácsokat, például konyhai trükköket is elrejthetünk. Nem kerül pénzbe, csak egy kis agyalásba, válogatásba, hogy mit is tegyünk a doboz/ üveg mélyére. Ezt tovább is fejleszthetjük, és elrejthetünk benne cukorkát, aprópénzt, bélyeget, valamint egyéb apró, hasznos meglepetést.

* A mai világban a szülők és a nagyszülők legjobban egy — a csemetékről készült — fényképnek örülnek, hiszen ma már ritkán hívunk elő fotókat, minden ott van a gépünkön. A fénykép bekeretezve vagy naptárnak elkészítve még praktikusabb, és ha van tizenkét jó fotónk, az év minden hónapjához tudunk kapcsolni egyet. Ha a fényképész készíti a naptárat, az pénzbe kerül, de mi magunk is összerakhatjuk otthon. Elő a filctollat, a vonalzót, a szépírást!

* Receptfüzet. Ajándékozzunk gasztroutazást saját konyhánkba! Hogy ne az internetről kelljen barátainknak a receptek után vadászniuk, készítsünk nekik egy kedves füzetet, ahová a saját kedvenc receptjeinket írjuk, vagy kérjük meg édesanyánkat, a nagyit, hogy diktálják le nekünk receptjeiket. Hogyan főzzünk lekvárt, hogyan savanyítsunk káposztát, mitől finom a házi kifli. Írjuk le a recepteket szó szerint, így még egy kis mosoly is megjelenik majd a szájak sarkában. A receptekhez kis megjegyzéseket is fűzhetünk (titkos, százéves családi recept, mennyire könnyű elkészíteni, milyen alkalomhoz ajánljuk, stb). Ha idejében elkezdjük a munkát, fotókat is készíthetünk az ételekről vagy magáról a „gyártási” folyamatról.

* Ki ne örülne egy óriási édességcsomagnak? Esetleg csak az, aki allergiás a cukorra. De mi, többiek nagyon is örülünk egy édes kényeztetésnek. Most persze nem a Milka vagy a Mars csokira kell gondolni, hanem házi készítésű süteményekre, csokoládéra, mézeskalácsra, melyre egyedi mintát, személyre szabott feliratot is festhetünk. Ezt persze nem tudjuk hetekkel korábban elkészíteni, így ha ezt választjuk, hagyjuk utoljára. Több időt igényel, mint elsétálni a boltba, illetve az elfogyasztása is valószínűleg kevesebb ideig tart, mint az elkészítése, viszont a maszatos, mosolygó szájak mindenért kárpótolnak.

* A családi történetek könyve nagyszülőknek remek ajándék. Kérjünk meg mindenkit a családból, hogy írjon le egy számára kedves sztorit. Ezt nem muszáj konkrét évhez kötni. Vásároljunk egy dekoratív füzetet, s ebbe ragasszuk bele a történeteket. Ne olvassuk el előre, hogy mit írt a másik, így karácsony estéjén közösen hallgathatjuk meg egymás történeteit. A könyv tovább írható, és minden esztendőben jó érzés lesz elővenni. Hagyományt teremthetünk belőle, hiszen a történetek évről évre szaporodhatnak benne.

* Ha már vásárolunk, az is legyen különleges. Ami mindig jó, az a társasjáték és a könyv. Vagy pedig adjunk élményt ajándékba, például egy masszázskupont vagy egy vásárlási utalványt. Azoknak, akik szeretik a kényeztetést, ajándékozzunk egy wellnesshétvégét, kirándulást, mozijegyet vagy színházbérletet, illetve sok nyári fesztivál is már most meghirdeti a kedvezményes jegyeit. Ha a kölykök az EXIT-re, a Szigetre vagy a Malomfesztiválra mennének, lepjük meg őket egy belépővel. Garantáltan örömtáncot fognak járni a fa alatt. A választék óriási. Csokitúra, szabadulószoba, kalandtúra, hőlégballonozás, repülés, ebéd egy különleges helyen, táncóra, és ha sok pénzünk van, egy nyaralást is befizethetünk.

* Vásároljunk különleges konyhai eszközöket, teákat, fűszereket, sajtokat vagy egy finom bort. Még ezeket is egyedivé tehetjük, ha például címkét készítünk hozzájuk, melyen azt is feltüntethetjük, hogy mire jó, mihez használjuk.

* Azt hiszem, minden kedves hölgy olvasó számára az egyik legnehezebb feladat azt kitalálni, mit is adjon a család férfi tagjainak ajándékba. Íme néhány ötlet:

— Elegáns bőrtáska a dolgozó üzletembereknek, egy praktikus hátizsák az utazgató egyetemistának, egy kényelmes gym bag, melyet bringázás közben is lehet hordani.

— Különféle kozmetikumok, persze csak azoknak a férfiaknak, akik használnak ilyet. Egy parfüm vagy egy deo, esetleg egy aftershave is jó ajándék lehet.

— Egy meleg és menő bőrkesztyű még akkor is jó meglepetés, ha az illetőnek már van ilyenje. Mellé egy gyapjú- vagy kasmírsál is méltó és praktikus karácsonyi ajándék lehet, életkortól függetlenül.

— S a klasszikusok: bicska, műszaki cikkek, számítógépes játékok vagy a férfi kedvenc hobbijának kellékei.

Reméljük, tudtunk egy picit segíteni az ajándék kiválasztásában. Az idén mindennel idejében készüljünk el, hogy legyen időnk élvezni is az ünnepeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..