home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ne menjen feledésbe a német kultúra!
Fehér Márta
2017.12.20.
LXXII. évf. 50. szám
Ne menjen feledésbe a német kultúra!

A Német Nemzeti Tanács és a Deutsche Stiftung Alapítvány szervezésében rendezték meg A német kultúra tájékoztató napjai elnevezésű rendezvényt Szabadkán, az új városházán.

— A rendezvénnyel az a célunk, hogy közelebb hozzuk az itteni lakosságot a német kultúrához. A háború előtt itt legalább három nemzet ismerte egymás kultúráját, aztán a történelmi események megtizedelték a németeket, a legutóbbi népszámlálási adatok szerint mintegy négyezren maradtunk. Közben a lakosság kicserélődött, felnőttek a fiatal generációk, s azt gondoltuk, talán nem is ismerik a kultúránkat. Ne menjen feledésbe, hogy itt valamikor németek éltek! Nem elég az, hogy vannak tömegsírjaink, temetőink... A Német Nemzeti Tanács és a két éve általunk alapított Deutsche Stiftung Alapítvány kommunikál azzal a tizen-egynéhány német szervezettel, amely térségünkben működik. Anyagilag is támogatjuk őket, amennyire tudjuk, amennyire minket is segít Szerbia, Vajdaság. Nem csak az időseket, a fiatalokat is próbáljuk ezzel a rendezvénnyel megcélozni. Ez az első kísérletünk. Az eseményt szeretnénk az új évben körbevinni Vajdaságban — nyilatkozta Göncző Mandler László, a Német Nemzeti Tanács elnöke.

A rendezvényen fellépett a Chor Regenbogen. Előadóként meghívást kapott Bogner István egyetemi tanár, Weiss Rudolf történész, Boris Mašić apatini helytörténész, Miroslav Jovančić zenész, ft. Orcsik Károly és ft. Horváth Endre, akik a németek történelméről, nyelvéről, zenéjéről, vallásáról értekeztek, Ruzman Katalin háziasszony pedig a német gasztronómiát ismertette.

Az ulmi múzeumból érkező, a Duna menti svábokról, a délkelet-európai németekről szóló kiállítást Miodrag de Deo Mihailović szervezte. A zenei aláfestésről a Paulinum diákjai gondoskodtak, Miocs József rektor vezetésével.



Tekintse meg teljes képgalériánkat is, Roncsák Alexander és Mészáros Gabriella felvételeit:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..