home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ne csak a határátkelőhely legyen a kapocs
Tóth Lívia
2017.12.16.
LXXII. évf. 46. szám
Ne csak a határátkelőhely legyen a kapocs

Csóka és a romániai Valkány közösen pályázott az Európai Unió határokon átnyúló projektumokat támogató alapjánál, és ennek köszönhetően a két község jelentős pénzösszeghez jutott, melyet az országhatár mindkét oldalán a művelődési életet érintő programokba fektet be.


Az első összejövetel közönsége

Balázs Ferenc, Csóka község előző polgármestere, majd alpolgármestere szerint a sikeres pályázat és az egyre inkább kibontakozó együttműködés előzménye az volt, hogy tíz évig tartó szünet után, 2014 végén ismét megnyitották az Egyházaskér—Valkány-határátkelőt Szerbia és Románia között. Ez előtt egy évig ideiglenes határnyitási napokat tartottak, melyek igazolták ennek az átkelőnek a fontosságát, illetve azt az elképzelést, hogy idővel jelentősen hozzájárulhat az egész észak-bánáti régió gazdasági fejlődéséhez.


Általános iskolások az előadáson

Csóka község idősebb polgárai még emlékeznek rá, hogy a ’80-as években milyen élénk kishatárforgalom folyt ezen a ponton Románia és Jugoszlávia között.

— Miután sikerült állandósítani a határátkelőt, 2015 végén adódott ez a pályázati lehetőség, a projektumot 2016-ban írtuk meg és adtuk át, majd az első, illetve a második szűrő után, a tavalyi év végén tudtuk meg, hogy sikeres lett. Első lépésként az emberi kapcsolatok kiépítésére helyezzük a hangsúlyt, a támogatásokból kulturális programok valósulnak meg, és a jövőben esetleg az infrastrukturális beruházások is számításba jöhetnek — hallottuk Balázs Ferenctől.

A két határ menti község a 2019 júniusában záruló kétéves programra összesen 250 000 eurót nyert a Szerb—Román Interreg — IPA Európai Uniós keretből. Az összegből Csóka 100 000 eurót használhat fel.


A kanizsamonostori ifjúsági otthon

Stana Đember, Csóka község jelenlegi polgármestere elmondta, a múlt évben, amikor hatalomra kerültek, nagy örömmel fogadták a megnyert pályázatot, és természetesen folytatni kívánják a már megkezdett projektumot. A tervezet legnagyobb erényének azt tartja, hogy a többnemzetiségű közösségekben egymás megismerését segíti elő.

Kanizsamonostor, ez a már száz lelket sem számláló bánáti falucska lassan két évtizede nyújt otthont nyaranta a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület gyermeknéptánctáborának. Az esemény egy hete alatt több mint kétszeresére duzzad a település lakossága.

A pályázat megfogalmazói a tábor működéséhez szükséges feltételek megteremtésére 50 000 eurót irányoztak elő, melyből 25 000-et hangszerek és népviseletek vásárlására szántak, valamint felújítják a kanizsamonostori ifjúsági otthont, mely nemcsak a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székhelye, hanem a tánctábor helyszínének központi épülete is.

Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke, a projektum kulturális részének vezetője hangsúlyozta, a két község polgárai négy alkalommal találkoznak, hogy megismerkedjenek Bánát történelmével, múltjával és jelenével, egymás kultúrájával, népzenéjével, néptáncával.

— Jövőre szervezzük meg a huszadik néptánctábort, viszont most először kapunk ilyen hatalmas támogatást. A képzési programot úgy állítjuk össze, hogy a magyar mellett ezúttal a környékünkön élő népek zenéje és táncai is helyet kapjanak. A 2018. évi táborunkba a vajdasági és a magyarországi részvevőkön kívül a romániai gyermekeket és fiatalokat is várjuk. Az ifjúsági otthon renoválása nemcsak a rendezvény, hanem a falu szempontjából is hasznos lesz. Reméljük, a munkálatok a következő év második felére befejeződnek, így a hozzánk érkezőket megszépült környezet várja.


Az új valkányi kultúrház látványterve

Valkány (románul Valcani, németül Walkan) Temes megyében, az Aranka folyó mellett található község. Az első világháború végéig Torontál vármegye nagyszentmiklósi járásához tartozott, 2004 óta önálló község, előtte Óbesenyő községközpont faluja volt. A görögkeleti temploma 1809-ben, a katolikus 1904—1905-ben épült.

A településnek nincs művelődési egyesülete, viszont van kultúrháza, ám túlságosan nagynak találják, a költséges fenntartását pedig nem tudják fedezni. A községháza mögötti udvarban egy energiatakarékos épületet terveznek, ahol hidegben, melegben egyaránt megfelelő feltételeket teremthetnének a különféle műhelymunkákhoz, melyek egybegyűjtenék a falu apraját-nagyját.

— A tervezett Multikulturális Központ három helyiségből áll majd, a nagyterem 99, a két kisebb egyenként 20-20 négyzetméteres lesz. A jövőben ezek adnak teret a műhelyfoglalkozásoknak, a kézműveseknek, a néprajzi előadásoknak, a néptáncoktatásnak, és ezenkívül egy tájházjellegű, úgynevezett parasztszobát is berendezünk — hangsúlyozta Adina Galu, Valkány alpolgármestere.

Dragoș Buicu polgármester azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a fejlődés lehetőségét a határon átnyúló együttműködésben látja. Szeretné, ha a két község között nem csak a határátkelőhely lenne a kapocs, ezért azt tervezi, hogy a szerbiai partnerrel még két másik, román—szerb határon átnyúló programban vesznek majd részt.

Csókán, a pályázat keretében megtartott első összejövetelen Csonti István történelmi és Igor Savičević kultúrtörténeti előadása hangzott el, melyen a romániai vendégeken kívül az egyesület tagjai és a helyi általános iskola diákjai is jelen voltak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..