home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Narancsbőr, a nők réme
Bíró Tímea
2018.05.02.
LXXIII. évf. 17. szám
Narancsbőr, a nők réme

A narancsbőr a legtöbb nő számára nem ismeretlen jelenség, hiszen kilencven százalékuknál megjelenik az élete folyamán.

Még azok is küzdenek vele, akik egészségesen táplálkoznak vagy sportolnak. Nézzük, hogyan is alakul ki, és milyen trükkökkel tudjuk eltüntetni!

A narancsbőr — vagy más nevén a cellulit — az az elváltozás, amikor a bőrfelület rücskös, egyenetlen, a narancs héjához hasonlít. Súlyosságának négy stádiuma van:

0. stádium: a bőr sima, a narancsbőr álló és fekvő helyzetben sem vehető észre;

1. stádium: a bőr a 0. stádiumhoz hasonlóan sima, de összenyomva már megfigyelhető a narancsbőr;

2. stádium: a bőr fekvő helyzetben sima, de állva már tapasztalható a narancsbőr;

3. stádium: a narancsbőr minden testhelyzetben, a bőr összenyomása nélkül is megjelenik.

A cellulit kialakulásáért számos tényező felelős, az viszont bátran kijelenthető, hogy inkább a nőket sújtja. A bőr három rétege közül a legalsóban, az úgynevezett bőraljában a nőknél sokkal több zsírszövet található, mint a férfiaknál, bizonyos testtájakon pedig vastagabb is ez a réteg. A kötőszövetük sokkal lazább, mint a férfiaké, és ez a lazaság azt eredményezheti, hogy a bőralja zsírsejtjei könnyen átjutnak a kötőszövetbe, és ott összecsomósodva, fürt alakban lerakódva, megváltoztatják a bőr struktúráját.

A narancsbőrnek sajnos genetikai háttere is lehet, öröklődhet, illetve nyirokkeringési zavar is okozhatja. Az ösztrogén hormon szintjének megemelkedése a serdülőkorban, a terhesség alatt, valamint bizonyos fogamzásgátlók is előidézhetik a cellulitot.

Körmöci Ildikó kozmetikus szerint elsősorban a táplálkozás és a mozgásszegény életmód miatt alakul ki a nőknél a narancsbőr, hiszen manapság már a fiatal lányoknál is előfordul ez a jelenség.

— Kevesen vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy elkerüli őket a narancsbőr. Némelyek már ezzel együtt születnek. A kialakulásához nagymértékben hozzájárul, hogyan éljük a mindennapjainkat, hiszen az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elősegíti a narancsbőr megjelenését. Legfőképp friss és nyers gyümölcsöt, zöldséget kellene fogyasztani, és a fizikai aktivitás is sokat számít. Télen mozgunk a legkevesebbet, és a folyadékbevitelünk is szerényebb, ezért ekkor alakul ki leginkább az elváltozás. Masszázzsal enyhíthetünk a bajon, hiszen általa a bennrekedt vizet szabadítjuk ki a bőrből. A kézi masszázst ajánlom, mely abból áll, hogy erősebb nyomást fejtek ki a problémás területeken.

— Még hatásosabb lesz az eredmény, ha narancsbőr elleni krémet vagy olajat is használok. Meglazítjuk a zsírszöveteket, ezáltal könnyebb a lebontásuk a szervezetben, így a comb és a popsi felülete egyenletesebbé válik. A leghatásosabb, ha valaki egy kúrát, vagyis tíz-tizenkét alkalmat csinál végig.

— Termotakaróval kombinálva nemcsak a narancsbőr megszűnését érjük el, hanem fokozott vérkeringést, súlycsökkenést és pihentető hatást is, miközben eltávolítjuk a szervezetből a felesleges nedvességet és toxinokat. Ezt a kezelést többen keresik, mivel hatásosabb. Előtte, de leginkább utána nagyon fontos a nagyobb mennyiségű víz bevitele. Megfelelő krémekkel egyébként mi magunk is kezelhetjük a narancsbőrt. A feketekávé nagyon hatásos a cellulittal szemben. Olívaolajjal kell kikeverni a nyers feketekávét, és kesztyű segítségével ezzel a masszával radírozni a bőrt. Szép, sima és puha lesz, hiszen az olívaolaj E-vitamint is tartalmaz. Ezzel még a vérkeringést is serkentjük. Ezenkívül szaunázni is ajánlatos, hiszen a meleg megnyitja a pórusokat, azaz kiizzadjuk a méreganyagokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..