home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Napvihar
(—)
2014.09.16.
LXIX. évf. 38. szám
Napvihar

Több éve nem figyeltek meg ilyen intenzitású napvihart — Jaggermeryx naida — Kék bálna

Több éve nem figyeltek meg ilyen intenzitású napvihart

A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma (Solar Dynamic Observatory) észlelte a napkitörést (flert), a műhold adatai szerint azonban a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a központi csillagunkból kilökődő töltött részecskék többsége a Földtől északra süvít el.

A részecskék közepes, óránként 4,02 millió kilométeres sebességgel száguldanak.

Tom Berger, az űridőjárás-előrejelzési központ igazgatója hangsúlyozta, hogy több éve nem figyeltek meg ilyen intenzitású napvihart, ám mivel a töltött részecskék túlnyomó része elkerüli a Földet, legfeljebb kisebb zavarokat okozhat a műholdak működésében és a rádióforgalomban. Előfordulhatnak kisebb ingadozások a villamosenergia-hálózatban, mivel a napvihar kihat a Föld mágneses terére is.

— Nem kell súlyos zavaroktól tartani — hangsúlyozta Tom Berger, és pozitívumként emelte ki, hogy a napkitörés keltette mágneses viharnak köszönhetően a sarki fény látványában lehet majd gyönyörködni.

Jaggermeryx naida

Mick Jagger, a Rolling Stones frontemberének tiszteletére a Jaggermeryx naida nevet kapta egy 19 millió évvel ezelőtt élt mocsárlakó lény, melynek fosszíliái az egyiptomi sivatagban kerültek napvilágra. A leletet az amerikai Wake Forest Egyetem és a Duke Egyetem kutatói a Journal of Paleontology legújabb számában mutatják be.

A sivatagos terület, ahol feltárták a fosszíliát, évmilliókkal ezelőtt mocsaras deltavidék volt — olvasható a ScienceDaily hírportálon. A Jaggermeryx naida, azaz „Jagger vízi nimfája” akkora volt, mint egy kisebb szarvas. A fura lény, mely a páros ujjú patások, az Anthracotheriidae kihalt családjához tartozott, leginkább egy sovány víziló és egy hosszúlábú sertés keverékére emlékeztet.

A rockzene már korábban is megihlette az őskutatókat. A leghíresebb ilyen lelet az Etiópiában talált ősember, aki a Lucy nevet kapta azért, mert felfedezőjének a Beatles Lucy In The Sky With Diamonds című dala volt a kedvence.

Kék bálna

A kereskedelmi célú bálnavadászat kezdete előtti egyedszámához közelít a kaliforniai partoknál élő kékbálna-populáció, amely ismét fenntartható szinten van. A Washingtoni Egyetem kutatói megállapították, hogy ez az egyetlen kékbálna-populáció, melynek sikerült talpra állnia a bálnavadászat pusztítása után. Becsléseik szerint ma nagyjából 2200 egyed él a Csendes-óceán keleti részén. A Marine Mammal Science című folyóiratban közölt eredmények alapján a kaliforniai kék bálnák száma mára elérte a történelmi szint 97 százalékát.

Az akár 33 méteres testhosszt és 190 tonnás tömeget is elérő kék bálna a világ legnagyobb állata. A Kalifornia partja mentén élő példányokat gyakran lehet látni, emellett az Alaszkai-öböltől a Costa Ricáig tartó óceánszakaszon is szinte mindenhol előfordulnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..