home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Napsugaras ősz Pancsován
Martinek Imre
2008.10.08.
LXIII. évf. 41. szám
Napsugaras ősz Pancsován

A csalóka idő csalóka címet is szül. Merthogy ezúttal nem a nagypark padjain pihenő anyókákról vagy az újságot olvasó, esetleg a többi kisnyugdíjassal sakkozó apókákról szólunk. Csupán egy város orcájára igyekszik ez a krónikás is csöppnyi mosolyt varázsolni, letörölve róla útközben egy mor...

A csalóka idő csalóka címet is szül. Merthogy ezúttal nem a nagypark padjain pihenő anyókákról vagy az újságot olvasó, esetleg a többi kisnyugdíjassal sakkozó apókákról szólunk. Csupán egy város orcájára igyekszik ez a krónikás is csöppnyi mosolyt varázsolni, letörölve róla útközben egy morzsányit az évtizedek során rászarusodott szennyből, mocsokból. Sokkal többet ő sem tehet a Temes-parti kisvárosért. Igaz, hogy mindenekelőtt a helyi média erélyes fellépésének köszönhetően hördült fel fenyegetően két esztendővel ezelőtt a nyilvánosság, s úgy tetszett, magasabb körökben is megértik végre: a légszennyezés csökkentésének nem lehet alternatívája! Sajnos, időközben kavarodás történt a hullámhosszelosztásban, és a város mindenkoron rebellis és szavahihető jelzővel felruházott hetilapja is nemcsak tulajdonost váltott, hanem szabályos sejtosztódáson ment keresztül. Vagyis két, szinte azonos küllemű, hangulatú, sőt nevű hetilap harcolt a jussáért, a hirdetők kegyeiért, szókimondóan tárva fel a tényeket, és gyakran egymás viselt dolgait is. Majd fél évig tartó pörösködés következett. A jogerős szentenciát végül ez év szeptember harmadikán mondta ki az üggyel foglalkozó bíróság. A ''szakadár” új lap szerkesztői kénytelenek törölni nevükből a régire utaló megjelölést.
Címlapra került nemrégiben egy szavazásra felterjesztett- és a városi tanácsban egyhangúlag elfogadott- szabálykönyv-módosítási javaslat is: a sugár-, vegyi- és biológiai (RHB) veszélyt jelző szirénák ezentúl csak akkor zúghatnak fel a városban (a levegőbe került, egészségkárosító részecskék nagyobb koncentrációja esetén is!), ha az illetékesek úgy ítélik meg, hogy a veszélyeztetett városrész lakóit evakuálni kell. Pánikkeltő szirénázások helyett egy időre inkább leállítják majd az ''üzemzavaros” részleget. Elvégre a polgárok már így sem húzódnak fedezékbe, ha a déli viharsarok felől pazar szivárványszínekben pompázó bárányfelhőket terel olykor a szél a levitézlett ''halljakendek” terhes örökségével bemocskolt városka fölé.
Az ''öregúr” imázsán csupán közös összefogással lehet(ne) változtatni. Új tartalommal megtölteni, vonzóvá téve ezáltal a Szerb Spártának is nevezett kisvárost- üzenik a témában otthonosan mozgók. Turisták, beruházók és azok számára is, akik, ha nem is tudják pontosan, merre keressék a térképen Pancsovát, azt már (tan)könyv nélkül is fújják, hogy a dél-szerbiai paprikafőváros után itt található az ország legnagyobb kínai negyede. Szégyen, morajlik mindenfelől, hogy a hajdanán virágzó iparvárost, Dél-Bánság fővárosát kizárólag a bolhapiacáról és a fentebb már említett ''tiszta levegő”-jéről tartsák számon! Mert ennél azért sokkal több. Éppen csak a kívülállók látják másképpen...
Erre is igyekeztek rámutatni a kerékpárosok, tömeges részvételükkel a nemzetközi gépkocsimentes nap ürügyén szervezett városközponti sportmegmozdulásuk alkalmával, és többek között ezt az üzenetet is magukkal vitték a hegymászók, a harmadízben megrendezett Hertelendyfalva és a szerémségi Popovica közötti ökológiai ultramaratonra. Az iskolások faültetéssel egybekötött tartalmas ünnepség keretében emlékeztek meg a béke világnapjáról, az egészségügyiek pedig ingyenes orvosi vizsgálatban részesítették a polgárokat a Városháza előtti platón, a szív világnapján.
Az élhetőbb környezetért és a tisztább Nadel folyócskáért emelte fel szavát a Bupa civil szervezet által meghirdetett öko-tribünön számos szakember, de az egybegyűlteknek a Kőolajfinomító és a Petrohemija képviselői is beszámoltak azokról a konkrét lépésekről, amelyek a veszélyes és szennyező anyagok csökkentése/ kiszűrése érdekében történtek az elmúlt időszakban. Az élhető környezet helyzetét feltérképező, megoldáskereső, illetve oktatójellegű projektum kidolgozásának finanszírozását a Tartományi Környezetvédelmi Titkárság vállalta magára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..