home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Napi öt-hat panasz érkezik
Balázs Szilvia
2017.09.04.
LXXII. évf. 35. szám
Napi öt-hat panasz érkezik

Az orvosok és a nővérek hozzáállására egyre kevesebb negatív észrevétel érkezik, viszont sokaknak okoz gondot, hogy nem tudnak idejében eljutni a szakorvosi vizsgálatokra — állítja Branislav Vitasović, a páciensek jogvédelmi tanácsadója.

— Többnyire telefonon vagy e-mailen keresnek meg az emberek. Öt-hat, legfeljebb tíz panasz érkezik naponta. Ilyenkor általában szóbeli tanácsot kérnek. A gondokat az esetek 99 százalékában azonnal megoldjuk, úgyhogy elmondhatom: a páciensek elégedettek.

* Természetesen mindenkinek a maga baja a legnagyobb, de gondolom, önnek mégiscsak rangsorolnia kell a panaszokat. Mennyire súlyosak a nehézségek, melyekkel megkeresik?

— A panaszok mindig súlyosak. Nagyon körülményes időpontot kapni a szakorvosoknál a kórházban, nehéz sorra kerülni. A legnagyobb gond a szemészettel van, ott több hónapot, akár egy évet is kell várni a vizsgálatokra. Mi ezt a kórház vezetőségével közösen próbáljuk megoldani. Többnyire Branka Milisavljević doktornőt keresik fel a gondokkal a helyszínen, ő pedig azonnal intézkedik. Ettől függetlenül a törvényben előírt 30 nap, mely idő alatt a betegnek el kell jutnia a szakorvoshoz, a leggyakrabban nem valósul meg. Kitolódik az idő, sokszor több hónapra. Várni kell, várni, várni, de azért az orvosok végül mindenkit tudnak fogadni.

* Tapasztalatból tudjuk a legtöbben, hogy valóban lehetetlen 30 nap alatt eljutni a szakorvoshoz, mert nincs időpont. Mégis mennyi időt kell várni általában egy-egy vizsgálatra?

— Nézze, őszinte leszek: ez a rendszer nem éppen úgy működik, ahogyan kellene. Ha a választott általános orvos segítségével nem sikerül, akkor a hívóközpont által próbálnak bejutni az emberek, de ott is sokat kell várakozni a vonal túlsó végén, és azt ki is kell fizetni. Ez nem korrekt a páciensekkel szemben. Ezt a hívást nem lenne szabad számlázni, hiszen sokszor tíz-tizenöt percet is várni kell, hogy valaki jelentkezzen. Gyakran panaszkodnak az emberek, hogy magas a telefonszámlájuk, de nem tudják, miért. Majd amikor kikérik a híváslistát, kiderül, hogy a központ tárcsázása miatt. Hogy mennyi időt kell várni végül a szakorvosi vizsgálatra? A törvényben előírt 30 napot az illetékesek általában mindig túllépik, de a kórház vezetőségével közösen igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül megoldani a gondokat.

* A szakorvosi vizsgálatokra nehéz bejutni, de vannak más nehézségek is?

— Nagy örömömre elmondhatom, hogy azért pozitív előrelépés is van. Az elmúlt két-három hónapban egyre kevesebb a panasz az orvosok és a nővérek viselkedésére, a tolóablakoknál tapasztalt kellemetlenségekre. Azelőtt volt olyan, hogy az egészségházakban a nővérek nem vették fel a telefont a hívások fogadására megadott időpontban, vagy nem kellő tisztelettel beszéltek a betegekkel. Szerencsére egyre kevesebb az ilyen jellegű panasz, nincs már annyi szemtelenség, arrogancia, kiabálás a betegekkel. Meg kell érteni, hogy a páciensek nem azért mennek orvoshoz, mert rá kíváncsiak, hanem azért, mert valamilyen gondjuk-bajuk van, melyre segítséget, kezelést várnak. Ha az emberek türelmetlenek, agresszívek, gyorsan elfajulhatnak a dolgok, de azért vagyunk itt, hogy ezeket a helyzeteket kiküszöböljük és megoldjuk.

* Hogyan? Például ön is jár terepre?

— Jómagam rendszeresen végzek terepi munkát. A minap is kimentem a Halasi úti egészségházba, mert érkezett egy panasz a doktornő munkájára. Személyesen is megtapasztalhattam, hogy az orvosok többsége túl van terhelve. A napi munkamennyiségüket el kell végezniük, de mivel kevés az orvos és sok a beteg, alig jut idő egy-egy páciensre. Vagy ha mégis, akkor mindig akad olyan, akit a nap végén már nem tudnak fogadni. Ilyenkor a betegek joggal háborognak, az orvosok pedig tehetetlenek. A páciensnek jogában áll írásbeli panaszt tenni. Ilyenkor vizsgálat indul, néhány napon belül pedig el kell készítenem a jelentést. Előbb nyilatkozatot kérek az orvosoktól, a nővérektől, majd minden tényezőt figyelembe véve megírom a jelentést, melyből kiderül, hogy a páciensnek igaza volt-e.

* Mennyire tud megértő lenni a másik oldallal, az egészségügyi dolgozókkal?

— Én mindig azt mondom, hogy az orvosokat is meg kell érteni. Az általános szakorvosok többsége túl van terhelve, ez valószínűleg az egészségházban bekövetkezett szervezési hiba miatt van így. Ez elsősorban a külvárosi — kisbajmoki, radanováci — rendelőkre jellemző, főleg azért, mert kevés az orvos, és ha egyikük megbetegszik, illetve szabadságra megy, nem tudják helyettesíteni, vagy ha mégis, akkor a kollégának kétszer több munkája lesz. Ilyenkor fordul elő, hogy sok beteg nem kerül sorra. Néhány egészségházban viszont — leginkább a város központjában — két-három orvos is dolgozik, ezért ők könnyebben tudnak teljesíteni. Dicséreteket is kapunk: például a palicsi vagy a belügyi titkársággal szemben levő rendelő nagyon szépen működik. A páciensek szinte csak elismerően nyilatkoznak róluk, ahogyan a központi egészségházról is, mely a Petőfi Sándor utcában található.

* Milyen az együttműködése az egészségügyi intézményekkel?

— A Szabadkai Közkórházzal kiváló. Az egészségházzal voltak kisebb gondjaink, de már megoldottuk őket. Napi szintű együttműködés jött létre a Köztársasági Egészségbiztosítási Alappal, különösen az utóbbi időben, amióta megkezdődött a betegkönyvek cseréje. Az új betegkönyvek kiadásával kapcsolatban is érkeztek panaszok. Ez nem az én hatáskörömbe tartozik, de mindig tudtam, hová irányítsam a pácienseket.

* Mit gondol, jelenleg mi a legnagyobb gond a hazai egészségügyben?

— Kimutatások is bizonyítják, hogy káderhiánnyal küszködünk. Még az illetékes tanács ülésén is tárgyaltak erről. Régóta nincs elegendő orvos.

* Ennek vajon az az oka, hogy a fiatalok közül kevesen választják ezt a hivatást, vagy inkább az, hogy a már végzett orvosok külföldre távoznak?

— Is-is. Nincsenek elegen. A fiatalok alighogy kikerülnek az egyetemről, már útlevéllel a kezükben indulnak munkát keresni. A legtöbben tehát szinte azonnal külföldre távoznak. Viszont a tapasztalt orvosok közül is sokan mennek el. Egyszerűen nem tudjuk pótolni ezt a hiányt, nincs annyi szakemberünk, amennyire a lakosság száma alapján szükségünk van. A nyugdíjba vonulók helyére egyre kevesebb fiatal szakember érkezik. Egészségügyi nővérből, ápolóból még van elég, de orvosban már hosszabb ideje jelentős a hiány — hallottuk Branislav Vitasović jogvédelmi tanácsadótól, akihez Szabadkán, a városháza 238/4-es irodájában fordulhatnak az olvasóink.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..