home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Nagy nyáricipőtrend-előrejelzés
Salvai Ramona
2017.07.06.
LXXII. évf. 26. szám
Nagy nyáricipőtrend-előrejelzés

Azt már jól tudjuk, hogy a stílusos gardrób összeállításának első lépése az alapdarabok, vagyis az örök klasszikusok beszerzése. Azt is tudjuk, hogy egy-egy hangsúlyos kiegészítő rengeteget hozzáad a legegyszerűbb outfithez is. A cipő viszont hatalom, státuszszimbólum, a legerősebb kifejezőeszközünk.

Vagy legalábbis könnyen az lehet, ha aggályainkat félretéve kisétálunk abból a bizonyos komfortzónából, és rálépünk az Igazi megtalálásának kanyargós útjára. Még szerencse, hogy cipőből egyidejűleg több is tökéletesen passzolhat hozzánk. Így például az olyan klasszikusok mellé is, mint a Converse tornacipők, még bőven befér egy-két egészen más stílusú darab. Minden szezonban akadnak ugyanis olyan modellek, amelyek valami újat adhatnak hozzánk. Persze csak akkor, ha elég bátrak vagyunk.

Lássuk hát, hogy az idei nyári szezonra miből inspirálódhatunk!

Platformok és flatformok

A 2017. évi tavaszi-nyári szezon egyik legfontosabb cipőtrendje továbbra is a magasított talp. Ez pedig a magas sarkú és a lapos talpú cipőkre is érvényes. Ahogyan azt láthatjuk is, minták és színek tekintetében sok minden — lényegében bármi — lehetséges, a magasság csak a kiinduló koncepció. Az extrémebb példányok hangsúlyosságukkal a legegyszerűbb outfitet is izgalmas magasságokba emelik. A platform tehát szinte minden világhírű márka kifutóján állandó visszatérő elem volt.

Sarkak

Vannak olyan szezonok, amikor kétségkívül egyetlen stílus uralkodik, és minden más divatjamúltnak tekinthető. Most viszont egyáltalán nem ez a helyzet, erre pedig a legjobb példa a divatbemutatókon feltűnő cipők saroktípusának számbavétele.

Nagy trendnek tekinthetjük ugyanis azt a bizonyos minisarkat, mely sokak szerint megalkuvás. Persze, van abban valami, hogy ha a tűsarkú mellett döntünk, akkor nélkülözhetetlen a magasság is, viszont ellentmondásossága és újszerűsége miatt vonzó is ez a trend. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen cipő jóval kényelmesebb. Mindemellett — ahogy a miniszoknya és a midi is egyszerre trendi, illetve a válltömés is egyidejűleg éli reneszánszát az áttetsző, sokat sejtető anyagokkal — nem csoda, hogy az égig emelő tűsarkak sem maradhatnak el a minik mellől.

A geometria állandóan visszatérő és kedvelt játékszere a tervezőknek. Ez nyilvánul meg a kerek, vastag cipősarkakban is. Ezeket a típusú cipőket monokróm színekben vagy egészen élénk kombinációkban is láthatjuk, az elegánstól a mókásig szintén bármi előfordulhat. Talán nem meglepetés, hogy a geometria és a fizikai törvényeinek ellentmondó formák is megjelennek. Rugók, fordított sarkak, háromszögek, rácsszerűségek formáját idéző cipősarkak teszik mókássá és különlegessé bizonyos modelleket. És habár sok esetben ezek viselhetetlennek tűnnek, érdemes szem előtt tartani, hogy a dizájnerdarabok egyik legfőbb erénye, hogy valódi szakértelemmel készülnek, így a tervezés során alapszempont az anatómia, az emberi fizikum figyelembevétele. Ez utóbbi csoporthoz sorolhatóak azok a cipők is, amelyek sarkán vagy magán a felsőrészen — általában eléggé — hangsúlyosan jelenik meg a márka/tervező logója, neve vagy monogramja.

Szandál + zokni

Szandál és zokni, vagyis az a bizonyos örök dilemma. Kockázatos kísérlet, és pontosan tudjuk, hogy a középkorú férfiak által alkalmazott viselet soha és semmilyen körülmények között nem tekinthető stílusosnak. Viszont a női kifutókra megérkezett néhány olyan variáció, amelyre érdemes egy-két pillantást vetni.

Találkozhatunk olyannal, hogy egy zoknit vagy egy harisnyát párosítanak nyitott orrú cipővel vagy szandállal, de ez egészen a végletekig fokozható. A korábban egyértelműen ízléstelennek számító harisnyavillantásnak egy ízléses alternatívája fogalmazódott meg. Bizonyos esetekben a harisnya egyszínű, a cipő pedig hangsúlyosabb, máskor viszont éppen fordítva van: a díszes harisnyához letisztultabb, egyszerűbb lábbeli párosul. Érdekes továbbá, hogy ezek a zoknik sem éppen a hagyományos értelemben vett darabok. Anyaghasználatukkal sokszor újraértelmeződnek. A szandál és a csizma között ugyanis megtalálhatóak azok a változatok, amelyek valamiféle átmenetnek tekinthetőek. Inkább a csizma kategóriába hajlanak, viszont a vádlit hangsúlyozó formák és az anyag-összeillesztések jelzik, hogy igazából miről is van szól. Végül pedig a következő fokozat az úgynevezett zoknicsizma lehet, bár nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb magyar elnevezés. Leginkább úgy írható körül, mint egy zokni, melyből csizmát készítettek. Dizájntól függően egészen elegáns darabokat is találhatunk, de olyan is akad természetesen, amelynek esetében a humorfaktor sokkal erősebbnek mondható.                                     

Minden, ami fénylik

A csillogással és a fényes anyagokkal való találkozásunkkor általában azonnal állást foglalunk. Semleges nézőpont nem igazán létezik. Vagy imádjuk, vagy utáljuk.

Sokak számára csakis jelmezkiegészítő lehet, viszont ha egyszer elfogadjuk — első lépésben például partikiegészítőként —, akkor szép lassan besétál a hétköznapjainkba is. Az ezüst, az arany, a metálfényű, a bármilyen színű anyagok csodálatosak, multifunkcionálisak és mókásak. Amint egyszer beengedjük őket az életünkbe, az egész ruhatárunkat feldobják. Aki kedveli a feltűnő darabokat, azt tovább erősítik ezek a cipők, aki pedig az egyszerűséget részesíti előnyben, annak egy kis izgalmat csempésznek a szettjeibe. Mindenképp ajánlott kísérletezésre!

Fűzők, pántok, szalagok

A jó alapozáson kívül az olyan kiegészítő elemeknek, mint amilyenek a fűzők is, kiemelten fontos szerepük van. Fazontól függetlenül közös jellegzetességük, hogy engedik lélegezni a lábat és a bőrt. Ez vagy a cipő felső részén található lyukakkal, kivágásokkal érhető el, vagy a hálós, fűzött struktúrával, csipkeszerű megoldásokkal. A különféle megvalósítási módok pedig eltérő stílusokat eredményeznek, ezzel is növelve a viselési alkalmak számát.

A pántokkal való variálás egy másik módszere, amikor a tervezők a bokára és környékére szeretnék felhívni a figyelmet. Legyen szó egy letisztultabb, szolidabb pántról, vagy egy eklektikusan díszített elemről, ha tudatosan erre helyezik a fókuszt, akkor egy igencsak izgalmas eredményt kapunk.

A hagyományos fűzős megoldás számos újraértelmezésére is láthatunk példákat. A háromtól a tíz-egynéhány sorosig, a klasszikus fűzős csizmától azokig a darabokig, amelyeken fontos esztétikai funkciót is kap a fűző, a legkülönfélébb darabok születtek. Sportos, elegáns, western, extrém — a stílus csak irányadó elv a tervezéskor.

Hátul nyitott

Legyen szó vastag sarkú, masszív darabokról, ahol egy pánt tartja a bokát, vagy egy szolidabb, nőiesebb, kifinomultabb díszítettségűről és stílusúról, egy biztos: a hátul nyitott cipő, a szabadon hagyott sarok abszolút trendnek számít. Ez tehát nemcsak az úgynevezett mule papucsokra, cipőkre vonatkozik, hanem valójában bármilyen fazonra.

Annyira csúnya, hogy már szép

Vannak azok a bizonyos cipők, amelyek annyira csúnyák és ízléstelenek, hogy egy idő után, valamilyen megmagyarázhatatlan okból, elkezdenek tetszeni. Ez talán az a kivétel, amelyre azt szoktuk mondani, hogy erősíti a szabályt. A cipők tekintetében sokak szerint ez a Crocs és az UGG. A két cipőcsoda sajnálatos és nehezen érthető módon több tervező kifutóján is megjelent. Hogy komolyan gondolták-e, vagy sem, az más kérdés. Mindenesetre remek példái annak, hogy a trendek is szkepticizmussal kezelendőek és követendőek.

Eklektikus díszítettség

Masnik, tollak, fodrok, szalagok. Letisztult tűsarkúk színes, fényes, csillogó díszítésekkel vagy a giccsesség határán sétáló papucskreációk — a visszafogottság sem erény minden esetben. Az applikációkon kívül szóba jönnek még a keleti motívumok is, mint inspirációs források. Akik ezt az irányt választották, főleg kínai és japán hagyományokra támaszkodtak. Anyagválasztás tekintetében érdekes a kígyóbőr felületét imitáló anyagok beillesztése, melyek különféle színekben és kombinációkban jelennek meg.

Papucsok

A szezon érdekességei — fazon tekintetében — a papucsok. Az előző években már felbukkantak itt-ott, de ezúttal sokkal színesebb és intenzívebb a megjelenésük. A minimalizmus elvén ugyanis jóval túllőnek, és az ízlésesség szempontjának vizsgálatára ösztönöznek. Díszítőelemként a gyöngyöktől a művirágokig bármi rájuk kerülhet. Antidivatos szimbólumként tökéletesen funkcionálnak, más szempontból viszont óvatosan kezelendőek.

Akad azonban egy típus, mely kevésbé veti fel az ironikusság gyanúját: ez pedig az úgynevezett marokkói, mely babouche néven is ismert. Többféleképp értelmezhető újra, ezúttal egy letisztultabb vonalvezetés és színválasztás jellemzi a kifutókon megjelent változatait. Így pedig megfelelő alternatívát kínál azok számára is, akik a strandon kívül máshol nem szívesen látnak és viselnek papucsot.

(Forrás: Fashionisers.com)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..