home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Nadrágszíjcsomag
Talpai Lóránt
2013.10.16.
LXVIII. évf. 42. szám
Nadrágszíjcsomag

A főcél: elkerülni a görög forgatókönyvet — Fél tucat intézkedés, avagy egy nagy csomag megszorítás

A főcél: elkerülni a görög forgatókönyvet

A teljes közszférát érintő, átfogó reformtervvel rukkolt elő a szerb kormány, mivel az ország rekordsebességgel száguld a gazdasági csőd felé. A pénzügyminisztérium elképzelése szerint csaknem 700 ezer közalkalmazottat fog érzékenyen érinteni a tervezett gazdasági reform. A főként pénzügyi megszorításokat és szerkezeti átalakításokat tartalmazó intézkedéscsomag nélkül állítólag az egykori argentin, illetve görög forgatókönyv várna Szerbiára. A hat intézkedést magában foglaló csomag nélkül nemcsak az ország gazdasága, hanem az energetikai szektora is összeomlana. Nem véletlenül hívta fel a figyelmet nemrég a szerb gázipari közvállalat igazgatója arra, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzete, valamint a szerkezeti reformok hiánya nagy energetikai biztonsági kockázatot jelentenek. Magyarán: ha a kormány el akarja kerülni az ország energiaellátásának összeomlását, minél előbb végre kell hajtania a tervezett reformokat. Pontosabban foganatosítani kell a gazdasági reformcsomag alapját képező hat legfontosabb intézkedést: emelni az általános forgalmi adót nyolcról tíz százalékra, csökkenteni az állami támogatásokat, csökkenteni a közalkalmazottak bérét, normalizálni az állami intézmények igénybevett szolgáltatásait, átszervezni a közvállalatok támogatási rendszerét és jelentős mértékben visszaszorítani a szürke-, illetve feketegazdaságot.

Fél tucat intézkedés, avagy egy nagy csomag megszorítás

Mindezen fejlemények tükrében a kormány egy emberként állt az úgynevezett gazdasági konszolidáció mellé. Ivica Dačić kormányfő szerint elkerülhetetlen orvosolni a gazdasági problémákat. „Mindenkinek tudtára akarjuk adni, hogy milyen a valódi helyzet. Nem azért folytatunk politikai tevékenységet, hogy áltassuk a népet. De egyúttal az is feladatunk, hogy osztozzunk a terhekben. A válság terhének legnagyobb részét azoknak kell viselniük, akik a legtöbbel rendelkeznek, tehát nekünk, kormánytagoknak is. Ezek az intézkedések nem csupán a pénzügyminiszter által kiötlött elképzelések, így nemcsak ő, hanem a teljes kormány is felelősséget vállal értük. Ezért a teljes kabinetnek eltökéltnek kell lennie a folyamat végrehajtásában, ellenkező esetben az ország polgárai semmiben sem reménykedhetnek az elkövetkező években” — hangsúlyozta Dačić. Lazar Krstić pénzügyminiszter szerint a gazdasági reformok érzékenyen fogják érinteni a polgárokat 2014-ben, de 2015-ben már érzékelhető lesz a javulás. Az intézkedéseket 2014-től fogják alkalmazni és főként az állami szektorban dolgozókra vonatkoznak majd. Például a 60 000 dinár felett kereső dolgozók fizetését 20 százalékkal fogják csökkenteni, pontosabban szolidaritási adót fognak kivetni a bérekre. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy aki eddig 70 000 dinárt keresett, az a jövőben 68 000 dinárt fog kapni. Ezenkívül tervben van az egyes igazgatóbizottságok tagságáért járó fizetségek eltörlése, illetve a kormány azt is szeretné, ha egyforma fizetést kapnának a közszférában mindazok, akik ugyanazt a munkát végzik más-más helyeken. Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes szintén csatlakozott azokhoz, akik szerint a bejelentett gazdasági intézkedések szükségszerűek az ország megmentése érdekében, mert ellenkező esetben Szerbia nem élné túl. „Nagyon fontos, hogy támogassuk mindazt, amit Krstić miniszter elénk tárt. Én személy szerint minden egyes szavával egyetértek. Ő ezt nem politikai megfontolásból mondta, hanem a szakmai megfontolásból. Minden intézkedés, amiről beszélt, a szerb gazdaság megmentése és a szerb állam túlélése végett fontos, másként nem maradhatunk fenn” — hangsúlyozta Vučić.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..