home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Nacionalizmus törvénybe bújtatva
Talpai Lóránt
2010.02.24.
LXV. évf. 8. szám

Néhány hónappal ezelőtt pattant ki a Szlovák Nemzeti Párt politikusainak fejéből az ötlet, törvény vagy módszer, amellyel akár meg lehetne sokszorozni az amúgy sem csekély erősségű szlovák nacionalizmus hatékonyságát. A párt szerint ugyanis nem elég kordában tartani a kisebbségeket és folyamatosan m...

Néhány hónappal ezelőtt pattant ki a Szlovák Nemzeti Párt politikusainak fejéből az ötlet, törvény vagy módszer, amellyel akár meg lehetne sokszorozni az amúgy sem csekély erősségű szlovák nacionalizmus hatékonyságát. A párt szerint ugyanis nem elég kordában tartani a kisebbségeket és folyamatosan megnyirbálni jogaikat, hanem törvényben kell rögzíteni emellett a jó (vagy jónak vélt) szlovák polgár kötelességeit. Az pedig, hogy ki a ''jó szlovák” állampolgár, valószínűleg Slota és különleges bizottsága döntené el. Minden attól függne, hogy ki hogy viselkedne a hazafiassági törvénytervezethez viszonyítva. A szlovák parlament egyébként első olvasatban még a tavalyi esztendő végén megszavazta a törvényt. A tervezetet a kormánypártiak egyöntetűen támogatták, az ellenzék nagy része tartózkodott vagy nem vett részt a szavazáson, csak 12-en szavaztak ellene a 150 fős törvényhozásból.
A tervezet szerint az összes iskola minden tantermében ki kellene függeszteni a szlovák zászló mellett a címert, az alkotmány preambulumát, valamint a szlovák himnusz szövegét. A szlovák himnuszt pedig minden hétfő reggel le is kellene játszani az iskolákban. A képviselő-testületek tagjainak - a parlamenttől a helyi önkormányzati testületekig - pedig minden ülés elején el kéne énekelniük. Mindemellett a javaslat továbbá azt is tartalmazza, hogy a fiatal állampolgárok az első személyi igazolvány átvételekor hűséget esküdnének a Szlovák Köztársaságnak. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfélkor kötelezően eljátszanák a szlovák himnuszt. A jogszabálytervezet azonban a nyelvtörvénnyel ellentétben nem tartalmaz szankciókat, így gyakorlatilag ,,önkéntes" lenne a betartása. Tehát talán nem feszítenék rögtön keresztre az ellenszegülőket vagy a ''nacionalizmus tanóráiról” lógókat.
Ján Slota a jogszabály bevezetését azzal indokolta, hogy szerinte divatossá vált a ''hazafiatlan viselkedés”, a szlovák nemzeti szimbólumok pedig röhej tárgyává lettek.
Számomra az a fontos, hogy a kormány a javaslatot nem utasította el - jelentette ki Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter (SNS) - aki a jogszabálytervezetet a kabinet elé terjesztette - az első szavazást követően.
A második olvasatra vagy szavazásra a napokban került sor. A szavazás egyik különlegessége, a törvény atyjának Ján Slotának a hiányzása volt. Lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy háromórás vita után sem tudták megszavazni a képviselők, nem voltak ugyanis elegen hozzá. Sokan hiányoztak a teremből, többek között maga a fent említett Ján Slota is!
Ezt követően Pavol Paška házelnök berekesztette a parlament 48. ülésszakát. A képviselők tehát nem tudtak szavazni a törvényjavaslatról, obstrukció miatt ugyanis nem volt határozatképes a szlovák törvényhozás. Pedig Rafael Rafajék már lemondtak arról is, hogy a személyazonossági igazolvány átvételekor a 15 éveseknek hazafiassági esküt kelljen tenniük. A Szlovák Nemzeti Párt törvényjavaslatáról március 2-án szavaznak majd újra a képviselők. Ha a szlovák parlament igent mond a javaslatra, a törvény április elsején életbe lép.
A Slota és Rafael Rafaj által kidolgozott törvényt egyébként az ellenzéki képviselők feleslegesnek tartják, mivel szerintük egy törvénnyel nem lehet kikényszeríteni másokból a hazafiasságot és sokakban csak ellenszenvet válthat ki. A kormánykoalíció elvben nem utasította el a nemzeti párt javaslatát, és minden bizonnyal lesznek, akik melléállnak majd a parlamenti szavazáskor is, de jelzésértékű, hogy a Smer képviselői szabad kezet kaptak, így ki-ki saját meggyőződése szerint szavazhat.
Ezek szerint hamarosan kiderül, hogy életbe léphet-e egy Európa Uniós tagállamban egy újabb diszkriminációs és elképesztő módszerekre vagy magatartásmódra ösztönző törvény.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..