home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Muzslyai visszapillantó
Borbély Tivadar
2015.10.08.
LXX. évf. 40. szám
Muzslyai visszapillantó

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulói német nyelvi vizsgát tettek — A Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Testületek Hálózata találkozója — Képzést szervezett a Caritas

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulóinak az idén először nyílt alkalmuk arra, hogy német nyelvi vizsgát tegyenek. A diákok olyan nyelvi oklevelet/diplomát kaptak (Deutsches Sprachdiplom), mely el van ismerve a német nyelvterületű országokban. A vizsgát a németországi Külföldi Oktatási Ügyek Központja (ZfA) szervezte. Ebben a projektumban a nagybecskereki Gimnáziumon kívül részt vesz a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola, az Október 2., valamint a Vuk Karadžić Általános Iskola. A diákok nagy érdeklődést mutattak a nyelvvizsga iránt, mely teljes egészében ingyenes volt. A négy részből álló — olvasás, hallás utáni értelmezés, írásbeli és szóbeli kommunikáció — vizsga után a következő eredmény született: négy tanuló A2-es, öt pedig A1-es nyelvtudási szintet ért el. Ők: Damjánovics Csilla, Páger Szendi, Kósa Krisztina, Horváth Inesz Lenke, Szalma Eleonóra, Mészáros Irma, Varga Rebeka, Kónya Leon és Tézsla Denisz. A tanulókat Koppi Juhász Gabriella és Lóczi Valéria német szakos tanárnők készítették fel.



A muzslyai Önkéntes Tűzoltó Testület adott otthont a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Testületek Hálózata találkozójának. A vendégeket — Dobson Tibor dandártábornokot, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökét, Nyers Istvánt, a szövetség alelnökét, Tóth László szakelőadót és Dragan Jajićot, a Vajdasági Tűzoltó Szövetség elnökét — Bata Dezső, a muzslyai ÖTT elnöke és Sztojkó József, a helyi közösség tanácsának alelnöke köszöntötte. A találkozón a magyarkanizsai, horgosi, oromi, oromhegyesi, adorjáni, gunarasi, moholi, tóbai, tordai, magyarcsernyei, lukácsfalvi, szentmihályi, erzsébetlaki és helybeli testületek képviselői, tagjai szakelőadást is hallhattak, mégpedig a légzőkészülékek használatáról, az erdő- és a mezőgazdasági tüzekről, valamint a lakó- és a magas épületekben keletkezett tüzek oltásáról. A Magyar Tűzoltó Szövetség nevében Dobson Tibor néhány tűzoltótestületnek légzőkészüléket és védőruhát ajándékozott. A rendezvény végén a vajdasági tűzoltóságok ifjúsági csapatait meghívták a testületek jövő évi versenyére, melyet Szombathelyen fognak megtartani.





A Nagybecskereki Püspökségi Caritas képzést szervezett a muzslyai civil szervezetek tagjainak. Előadások hangzottak el a környezettudatos életmódra való nevelésről és a természeti katasztrófák (árvíz, tűzesetek) történetéről, illetve azok megelőzéséről, valamint a váratlan események elleni védekezés fontosságáról.

A képzés után a helyi közösség a Caritas támogatásának köszönhetően új fűkaszálót, gereblyéket, lapátokat és kesztyűket kapott, mely munkaeszközökkel a falubeliek lekaszálták a Napsugaras-tó felé haladó út mentén a füvet, összegyűjtötték a szemetet, valamint a helyi közösség épülete előtti parkot is kicsinosították.

Halmai Tibor, a szervezet muzslyai koordinátora elmondta, hogy a projektum folytatásában még két előadást szerveznek a helybeli Önkéntes Tűzoltó Testület (ÖTT) tagságának és a Szervó Mihály Általános Iskola alsó tagozatos tanulóinak.

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..