home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Muzslyai visszapillantó
Borbély Tivadar
2015.05.26.
LXX. évf. 22. szám
Muzslyai visszapillantó

Muzslyán több mint húsz éve éltetik a májusfaállítás, illetve -bontás hagyományát. Április utolsó napján a nyugdíjas-egyesület szorgos kezű tagjai már a délutáni órákban elkezdték díszíteni a májusfát. A fára a virágokon, a nemzeti színű szalagokon, kendőkön kívül édesség és ital is került.


A településen a barátfalviak — a Munkácsy Mihály utca lakosai —, a partiak — Felszabadulás utca — is ápolják ezt a hagyományt, valamint a Muzslai Petőfi Sándor MME elé is került májusfa. Az igazi népünnepélyre pünkösd vasárnapján, a májusfa bontásakor került sor, a háziasszonyok ugyanis süteménnyel, a férfiak házi készítésű borral, pálinkával, a zenekarok pedig vidám talpalávalóval kedveskedtek a jelenlévőknek.


A VMSZ Női Fórumának muzslyai tagozata és a helyi közösség szociális bizottsága az idén másodszor szervezett jótékonysági akciót, mely keretében tavaszi és nyári gyermek-, illetve felnőttruhaneműt, lábbelit, táskákat osztott ki a megélhetés küszöbén élő nagycsaládosok és nyugdíjasok között.


A muzslyai Önkéntes Véradók Egyesülete és a Vöröskereszt nagybecskereki szervezete önkéntes véradási akciót szervezett, melyen tizenheten adtak vért, és csaknem nyolc liter életet mentő „folyadék” gyűlt össze. Az egyesület képviselői szerint az alacsony részvétel oka az, hogy a segíteni akarók nagy része magánvállalkozónál dolgozik, és a munkáltatók nem igazán méltányolják ezt a humánus cselekedetet, vagyis nem adnak szabadnapot a munkásoknak.




A közelmúltig a nagy esőzések után a Dózsa György utca elején lévő buszmegállónál — a tavalyi útjavítási munkálatok után — óriási mennyiségű víz gyűlt össze, mely nem tudott elfolyni a közeli csatornákba, ezért akadályozta a közlekedést. Május közepén a helyi közösség tanácsának kezdeményezésére a nagybecskereki Vízművek és Csatornázási Közvállalat munkásai esővízcsatornát építettek.

A helyi közösségben elmondták, néhány héten belül elkezdődhet a muzslyaiak évtizedes álmának a megvalósítása, azaz a kerékpárút kiépítése. Ezenkívül útjavítási munkálatok is lesznek, mégpedig a Fogarasi fivérek utcában és a Szervó Mihály utca folytatásában, valamint kátyúzni is fognak a Petőfi-brigád és a Kossuth Lajos utcákban.




A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola elsős tanulói a tanítónők kíséretében tanulmányi kiránduláson vettek részt. A Csorba család fogadta őket a családi gazdaságán, mely állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkozik. A gyerekek számára ez a kirándulás hasznos volt, hiszen közelről figyelhették meg az állatokat, megnézhették, hol és hogyan készül a házi tejföl és a túró, megkóstolhatták a friss és finom sajtot is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..