home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Munkára fel!
Fehér Márta
2018.08.06.
LXXIII. évf. 31. szám
Munkára fel!

Önfoglalkoztatásra, vagyis saját vállalkozás megnyitására vissza nem térítendő támogatás jár Szabadkától.

A vállalkozók a nehezebben foglalkoztatható, állás nélküli személyek foglalkoztatására igényelhetnek támogatást. A közmunkaprogramot viszont már lezárták, amelyik intézmény nem élt ezzel a lehetőséggel, annak egy évet kell várnia.

Szabadka Város és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közösen pénzeli és bonyolítja le ezeket a programokat. Tavaly húszmillió dinárt költöttek munkahelyteremtésre, akkor még csak két pályázat jelent meg, az idén eggyel többet írtak ki, és 27 millió dinárt különítettek el. Az összeg 55 százalékát a város gazdasági titkársága adja, 45 százalékát pedig a „munkaközvetítő”.

— Startupvállalkozásokat az idén először támogat Szabadka — emeli ki Újhelyi Ákos, a Városi Tanács gazdasági megbízottja és a Foglalkoztatási Bizottság elnöke. — Ez a bizottság hozza meg minden évben a helyi foglalkoztatási akciótervet. Ez alapján állítjuk össze a munkahelyteremtésre kiírt pályázatainkat. Szabadkán körülbelül 11 000 állás nélküli személy szerepel a nyilvántartásban, 45 százalékuk alacsony iskolai végzettségű, 29 százalékuknak pedig nincs munkatapasztalata, ők a pályakezdők. Ezekre a statisztikai adatokra épül a nehezebben foglalkoztatható munkanélküliek új munkahelyen való foglalkoztatásának támogatási kritériumrendszere, vagyis 30 évnél fiatalabbat, 50 évnél idősebbet lehet felvenni ezzel a támogatással, vagy például létszámfelesleggé vált dolgozókat, romákat, rokkant személyeket, szociális segélyben részesülő, munkaképes, képzettség nélküli vagy alacsony képzettségű egyéneket, illetve azokat, akiknek már hosszabb ideje nincs állásuk. Az egyik célunk az, hogy ezeknek az embereknek munkát adunk, a másik pedig, hogy azokat, akik szociális segélyből élnek, visszavezessük a munkaerőpiacra. A közmunkára 15 millió dinárt fordítanak, a városi költségvetésből 8,2 milliót, a foglalkoztatási szolgálat pedig 6,8 millió dinárt. Ebben a programban legfeljebb négy hónapra alkalmazhatnak munkaerőt a pályázó közintézmények, közvállalatok, gazdasági társaságok. Ennek segítségével támogatjuk a társadalmi, jótékonysági tevékenységeket, az intézmények karbantartását és felújítását, valamint a környezetvédelmet — hangsúlyozta Újhelyi.

A város Foglalkoztatási Bizottságának elnöke szerint az idén sokkal nagyobb az érdeklődés, mint tavaly. Azt mondta, ő személy szerint elégedett, erre ad okot a felhasznált eszközök mértéke, hiszen mind a hátrányos helyzetű munkanélküliek, mind az önfoglalkoztatottak esetében az előirányzott keret fele egy hónap alatt elfogyott.

A közmunkások havi 18 000 dinárt kapnak és kétezer dináros útiköltség-térítést. Önfoglalkoztatásra 180 000 dináros támogatást kaphat a pályázó, illetve 200 000-ret, ha munkaerő-felesleggé vált, és azért maradt állás nélkül, a fogyatékkal élő személyek vállalkozóvá válását pedig 220 000-rel támogatják. Ezek egyszeri összegek, melyeket nem kell visszafizetni. Ha a startupvállalkozások 70-80 százaléka egy év után is fennmarad, akkor sikeres programról beszélhetünk — szögezte le végül Újhelyi.

Dragana Stepanović Čonka, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat illetékes osztályának vezetője elmondta, a pályázatok során a szolgálat jár el a város nevében, ez az intézmény bonyolítja le az eljárást.

— Húsz közmunkaprojektumot hagytunk jóvá, ennyi munkáltató jelentkezett, pontosabban még egy, aki nem tett eleget a feltételeknek. Összesen 86 közmunkást alkalmaznak. Valamivel többre különítettünk el pénzt, nem pályáztak annyian, mint terveztük. Számos oka lehet ennek, ami számottevőbb elemzést érdemelne, én most csak a pályázati kiírásban szereplő többféle megkötést és a különböző feltételeket emelném ki. Az biztos, hogy a korábbi években tömegesebb volt az érdeklődés. A nem felhasznált pénz viszont nem veszik el, a város és a szolgálat is visszakapja az őt megillető összeget, melyet jövőre más intézkedésekre fordítunk. A közmunkások kiválasztása következik a nehezebben foglalkoztatható munkanélküliek kategóriájából. Hatvan napon belül el kell kezdeni a munkát. A projektumok többsége környezetvédelmi jellegű, általában zöldterületek rendezését, takarítását kell érteni alatta, pedig akár kulturális tevékenységre is kérhető közmunkás, például archívumok rendezésére. Elmondható, hogy a pályázók jelentős része már tapasztalt, évek óta részt vesz ebben a programban, elvétve akadnak csak újak.

A közmunkaprogramba már nem lehet jelentkezni, a másik két pályázatra viszont még igen, az eszközök felhasználásáig, és legkésőbb 2018. október 31-éig érvényesek. Folyamatosan, havonta döntenek a beérkezett pályázatokról. Önfoglalkoztatásra eddig tizenöt jelentkezőt találtak megfelelőnek. A nehezebben foglalkoztatható munkanélküliek új munkahelyen való foglalkoztatására kiírt pályázaton eddig 23 személy alkalmazását hagyták jóvá. A foglalkoztató cégek egyszeri 150 000 dinárt kapnak személyenként, illetve 180 000-ret rokkantak vagy szociális segélyben részesülő, munkaképes személyek alkalmazására, ha cserébe vállalják, hogy határozatlan időre, teljes munkaidőre szóló munkaviszonyt kötnek velük. A kötelezettségek teljesítését a nemzeti szolgálat 12 hónapig követi. Abban az esetben, ha annak a dolgozónak a munkaviszonya megszűnik, aki után a támogatást kapta, a foglalkoztató köteles annak megszűnését követő 30 napon belül határozatlan időre szóló teljes munkaidejű munkaviszonyt létesíteni egy másik, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat által nyilvántartott, nehezebben foglalkoztatható, állás nélküli alannyal, a pályázati felhívásban leírtaknak megfelelően, és azt az egyént a szerződésben foglalt időszak letelte után még legalább annyi ideig munkaviszonyban foglalkoztatni, ami megfelel a személycseréig eltelt időnek.

Magyar—szerb IPA-pályázat keretében is támogatják a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását. A projektumban a Magyar—Szerb Kereskedelmi és Iparkamara, a Zenta Inkubátorház, illetve a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület vesz részt, hosszú távon, két éven át kell működetniük a rendszert, utána újrapályáznának nagyobb léptékű tervekkel.

— Húsz főt fogunk alkalmazni a következő három hónapon belül Szegeden és Zentán — mondta el Török György, a Magyar—Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. — Zentán tízen kapnak munkát. A pályázati pénzből különféle rendezvényeket szervezünk mindkét oldalon. Magyarországon és az Európai Unióban nagyon szépen működnek ezek a rendszerek, Vajdaságban és Szerbiában még kevésbé jól, nem olyan elterjedt, ezen szeretnénk javítani. Persze itt is vannak olyan cégek, amelyek hátrányos helyzetűeket foglalkoztatnak, egy őket tömörítő szövetség is működik Belgrádban. Az előítéleteket és a tájékozatlanságot kell megszüntetni, hiszen a hátrányos helyzetűek is dolgozni szeretnének, és tudnak is dolgozni, munkát találni. 

A szabadkai pályázatokról részletes tájékoztatást a város hivatalos honlapján találhat, magyar nyelven is, illetve a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat internetes oldalán. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..