home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Műhelytitkok
Martinek Imre
2008.11.12.
LXIII. évf. 46. szám
Műhelytitkok

Hárman a Varrócskából - Julianna, Ilona és BoriskaA látottak keltette élménytől legalább oly nehéz megválni, mint szikár tőmondatokba foglalni a székelykevei kézimunkázó asszonyok varrottasaikba öltött örömeit, keserveit, mindennapjait. A Varrócska Hagyományápoló Kézimunkacsoport legutóbb a...

Hárman a Varrócskából - Julianna, Ilona és Boriska

A látottak keltette élménytől legalább oly nehéz megválni, mint szikár tőmondatokba foglalni a székelykevei kézimunkázó asszonyok varrottasaikba öltött örömeit, keserveit, mindennapjait. A Varrócska Hagyományápoló Kézimunkacsoport legutóbb a falujukban megrendezett magyaros ételek fesztiválján állított ki a széles palettájú kézimunka-remekekből. Volt ott fehér-, úri- és kalocsai hímzés, kötés, horgolás, ám Kozsán Ilona óvónő, a Varrócska csoportvezetője, valamint Pámel Boriska és Dávid Julianna hagyományszerűen a székelyvarrottasok színe-java előtt mosolygott vissza a fotósra. Meg a látogatókra, akik az őszi terménybetakarítás ellenére is szép számban megfordultak a Žarko Zrenjanin Általános Iskola előcsarnokában nyílt alkalmi tárlaton.
- Az idestova tizenkét éve működő Varrócska kézimunkacsoport a valamikori női szervezet utóda, változó korosztállyal és létszámmal. Az idősebbek közül többen már örökre letették a hímzőfonalat, a gyerekek felnőttek, felszippantotta őket a középiskola. A Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének szenttamási kiállításán például negyvenhárman képviseltük Székelykeve színeit, és onnan van ez a hét serleg is - kalauzol a látnivalók sűrűjében a csoportvezető, miközben sikerül végre egy csendes zugot is találnunk a további beszélgetéshez. Pámel Boriska még elemi iskolás korában sajátította el a székelyvarrottas csínját-bínját, amikor leánypajtásaival a ballagó nyolcadikos társaik készülő vándortáskájára öltöttek egy-egy mintát.
- Azóta persze került ki darab a kezem alól, magam sem számoltam, mennyi. Ha nagyon kérik, eladok ugyan belőlük, de sajnálom őket, mert mindegyiket kedvvel öltögettem. Tanítani nem tanítottam senkit a technikájára, meg aztán nem is kérték még ezt tőlem. Ellenben szívesen segítek bárkinek, ha kell.
* A falubeli fiatalokat nem lehet(ne) bevonni ebbe a munkába? Mondjuk, szakköröket szervezni számukra az iskola keretében?
- Működött ez egy időben, de ezeket a mostani gyerekeket egyre inkább szinte semmi sem érdekli - nyilatkozta az óvónő, akinek sokrétű ténykedési köréhez tartozik a helyi plébániacsoport felkészítése is az évi rendszerességgel megtartandó betlehemi és karácsonyi népszokások találkozóira. Tehát úgy is mondhatnánk, hogy ''testközel”-ből kezeli a kérdést. - Egyébként mi minden hétfőn összejövünk egy ún. varrócskás kézimunkaórára, amire azért még be-benéznek a tanulni vágyó fiatalok. A ballagótáskák készítését azonban inkább megfizetik a hozzáértő asszonyoknak, semmint önmaguk készítsék el őket. Ez van, de ne tartsunk panasznapot!
Dávid Juliannát mint a fehérhímzés szerelmesét mutatták be az asszonyok. Míg eljártak a megmérettetésre, ő szinte sohasem tért haza díjak nélkül a MIRK-ről.
- Egyszerű és mutatós, fehéren fehér munka, amit nagyon szeretek, tehát csinálom - fogalmaz tömören. - Nem helyi hagyomány, de ez még nem ok arra, hogy mellőzzük.
Az asszonyok az összejöveteleik alkalmával nemcsak kézimunkáznak, hanem olykor orvosi szakelőadásokat is hallgatnak ''élőben”, meghívott vendégelőadóval. De tartottak már berkeikben sikeres edény-, gyógyszer- és kozmetikai bemutatókat is. Minden hónapban tombolát szerveznek, és ebből is csurran-csöppen a kasszába.
* Bálokat is szerveznek?
- Azt nem, ellenben annál sikeresebb teadélutánokat. Verbásszal, Budiszavával, Verseccel, Sándoregyházával, Fejérteleppel, Hertelendyfalvával, Debelláccsal... tartjuk a kapcsolatot - vette át újból a szót Kozsán Ilona, de bármilyen rendezvény legyen is itt, a faluban, mi mindegyiket készségesen támogatjuk. Ez azt is jelenti, hogy ha mondjuk vendéget vár a Szalmaszál vagy a Kultúregyesület, akkor mi süteményt készítünk nekik, ők pedig ezt színházjeggyel viszonozzák. Egyébként van egy asszonykórusunk is, amely már több eminens helyi jellegű rendezvényen fellépett. És bármennyire szerettünk volna is rendhagyóak lenni, nálunk sem sikerült a férfiakat aktívabban bekapcsolnunk a munkába, habár a teadélutánokra azért eljönnek. Gondolkodtunk azon, hogy amíg mi asszonyok öltögetünk, addig ők esetleg kosár- és szakajtófonással tehetnék érdekesebbé, vonzóbbá a kézimunkacsoport heti összejöveteleit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..