home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Műhelymunka a Hingában
Tóth Tibor
2016.01.10.
LXXI. évf. 1. szám
Műhelymunka a Hingában

Színjátszás a természetben, természet a színjátszásban a neve annak a noszai Hinga Művelődési Egyesület által szervezett műhelymunka-sorozatnak, amelynek hatodik foglalkozását 2015 utolsó előtti napján a helyi általános iskolában tartották meg. A Szabadka városának támogatásával létrejött tartalmas napon mintegy ötven általános és középiskolás fiatal, valamint egyetemista vett részt Noszán kívül Ludasról, Adáról, Kispiacról, Veszprémből, Kecskemétről.

Az egyik csoport Drubina Orsolya szegedi-veszprémi rendező, Monzák Péter kecskeméti drámapedagógus és Raffai Klára, az adai Cseh Károly Általános Iskola Barapart színjátszó csoportja vezetőjének felügyelete alatt különféle játékos, a kommunikációt elősegítő feladatokat végeztek, a másik csoport, a Hinga ME Éjjeli Pávaszem csoportja pedig Oláh Tamás és Borbély Éva vezetésével dolgozott. A nap folyamán közös foglalkozásokra is sor került, melyeken mindannyian részt vettek.

— Amellett, hogy a helyi és környékbeli gyerekeknek, a művelődési egyesületek tagjainak próbálunk hasznos időtöltést és programot szervezni, nem elhanyagolható a projektumnak a Kárpát-medencére vonatkozó része sem. A programban kecskeméti és tiszasasi gyerekek is részt vesznek, a foglalkozásokat pedig kecskeméti, veszprémi, szegedi írók, rendezők, színészek és drámapedagógusok vezetik — mondta Móra Natália, a noszai Hinga ME elnöke.

Adáról Raffai Klára magyartanárnő vezetésével tizenkét színjátszó látogatott el Noszára. A noszai és az adai csoport együttműködése többéves múltra tekint vissza. A színészek a tiszasasi nyári táborban ismerkedtek meg három évvel ezelőtt, és azóta több közös előadást mutattak be.

— A részvevők a műhelymunka során kitárulkozási lehetőséget kapnak, melyet az előadásban is alkalmaznak. Mi most a Velem történt című darabon dolgozunk, melyben a gyerekek saját — akár iskolai vagy családi — történeteiket osztják meg. A mostani fiatalok életéből hiányzik a kommunikáció, és szinte nem is éreznek. Olyan gyakran és gyorsan kapják az információkat, hogy szinte idejük sincs feldolgozni őket. Itt a játékok alkalmával azt próbáljuk elérni náluk, hogy érezzenek, gondolkodjanak. A műhelymunka lényege, hogy a gyerekek megnyíljanak, merjenek érezni és gondolkodni, mondják ki a gondolataikat, és játsszák el őket a többiek előtt — mondta Raffai Klára.


Szabó Attila felvételei

Este a veszprémi MAG-műhely Vajdaságban első alkalommal mutatta be az Égszínkék című, felnőtteknek szóló darabot. A Drubina Orsolya rendezésében bemutatott előadás egy férfi (Várszegi Martin) és egy nő (Nagy Krisztina) lehetőségeiről, illetve lehetetlenségeiről szólt, párhuzamos valóságok jöttek létre, a darab végére pedig nyitva maradt a kérdés: vajon a férfi és a nő találkozott-e egymással?


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..