home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mr. X és Mrs. Y
Talpai Lóránt
2019.02.23.
LXXIV. évf. 8. szám
Mr. X és Mrs. Y

Szülő 1 és szülő 2 a megszólítás — Csaknem 1800 ítélet a sárgamellényes tüntetések kezdete óta — Nobel-békedíjra jelölték az amerikai elnököt

Szülő 1 és szülő 2 a megszólítás

Hivatalosan nem lehet anyának és apának hívni a szülőket a francia iskolai dokumentumokban egy új hatályos törvény szerint. Ezentúl a hivatalos elnevezés szülő 1 és szülő 2 lesz. A konzervatív ellenzéki képviselők felháborítónak nevezték a jogszabályt. A bevándorláspárti francia elnök, Emmanuel Macron egyik képviselője egy olyan törvényt terjesztett be a nemzetgyűlés elé, amelynek értelmében az oktatási intézményekben a szülő 1 és a szülő 2 elnevezést kell alkalmazni. A jogszabályt a többségében korábbi szocialista honatyák gyorsan el is fogadták. Szakértők szerint azzal, hogy az új törvény értelmében nem lehet az apa és az anya szavakat használni az iskolában, a homoszexuális pároknak akartak kedvezni. Pedig Franciaországban a hivatalosan párkapcsolatban élő emberek 96 százaléka heteroszexuális. A konzervatív ellenzék egyik vezetője hevesen tiltakozott a jogszabály ellen. Xavier Breton szerint a politikai korrektség legyőzte a valóságot. A radikális jobboldali Marine Le Pen úgy véli, Macronékról lehullt az álarc.

 

Csaknem 1800 ítélet a sárgamellényes tüntetések kezdete óta 

A francia bíróságok csaknem 1800 ítéletet hoztak a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tavaly november óta tiltakozó sárgamellényesek tüntetésein történt erőszakos cselekmények ügyében — jelentette be Édouard Philippe miniszterelnök a nemzetgyűlésben. Január 7-én a kormányfő még csak mintegy 1000 ítéletről adott tájékoztatást. „A tüntetések kezdete óta 1796 ítélet született a bíróságokon, és 1422 ember vár még döntésre” — mondta Édouard Philippe az azonnali kérdések órájában Patrick Mignolának, a centrista Modem képviselőjének adott válaszában. Tájékoztatása szerint több mint 1300 esetben gyorsított eljárással, vagyis azonnal bíróság elé kerültek a rendbontók, és 316 ember kapott elzárást.

 

Nobel-békedíjra jelölték az amerikai elnököt

Donald Trump a legutóbbi fehér házi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Abe Sinzó japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte őt az Észak-Koreával való párbeszédért és a koreai-félszigeti feszültség csökkentése érdekében tett erőfeszítéseiért. Az amerikai államfő beszámolója szerint Abe átadta neki annak a levélnek a másolatát, amelyet elküldött a Nobel-bizottsághoz. Trump ezt a legszebb ötoldalas levélnek minősítette, és állítása szerint a japán kormányfő a következőket mondta neki: „Jelöltelek téged Japán nevében, tisztelettel. Arra kérem őket, hogy adják neked a Nobel-békedíjat.” Trump hozzátette azonban, hogy valószínűleg sosem kapná meg, pedig sokan mások is így éreznek. Az amerikai elnök nem tért ki arra, hogy mikor osztotta meg vele a másolatot a japán miniszterelnök, aki eddig többször is nyilvánosan méltatta őt az Észak-Koreával kapcsolatos törekvéseiért. Trump szerint Abe Sinzó azért jelölte őt, mert Japán biztonságban érzi magát, köszönhetően az ő erőfeszítéseinek a Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel való párbeszédért, beleértve a tavalyi csúcstalálkozót.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..