home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mozgóképek és filmesek mozgásban
Szerda Zsófia
2014.10.22.
LXIX. évf. 43. szám
Mozgóképek és filmesek mozgásban

A vajdasági magyar közösségnek nem kell aggódnia, ha a filmesutánpótlásról van szó, hiszen egyre több fiatal nyúl kamerához, hogy annak szemén keresztül mutassa be a világot maga körül. A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén pedig az idén több mint húsz kisfilm szállt versenybe. Évek óta állandó filmklub működik Zentán és Szabadkán, több tehetséges fiatal pedig Magyarország vagy Szerbia egyetemein tanulja a filmezés fortélyait a legjelesebb tanároktól.

Október 13-a a vajdasági magyar mozgókép napja, Lifka Sándor ugyanis 1910-ben ekkor nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat. Október 10-e és 14-e között négy vajdasági településen ünnepeltek. Szabadkán kívül Zentán, Magyarkanizsán és Zomborban is vetítették vajdasági magyar filmesek alkotásait. A Lifka Sándor Art Moziban pénteken este Siflis Zoltán legújabb tényfeltáró dokumentumfilmje, az Örvényben bemutatójára került sor — telt ház előtt. Nem volt könnyű megszólalni a vége főcím után, hiszen senki sem jó szájízzel emlékszik vissza a filmben megjelenő eseményekre. Az alkotás ugyanis a kilencvenes évek háborús időszakáról, a bombázásról, illetve az azt követő Ellenállás mozgalomról szól. Több közéleti személyiség is megszólal a filmben, valamint beszélnek olyanok, akik menekülőre fogták, és olyanok is, akik maradni voltak kénytelenek, ezért a koszovói harctéren találták magukat. Ahogyan Szilágyi Dorottya, a felvételvezető mondta, a feldolgozott történések élő múltként még ma is sokunk életét beárnyékolják, meghatározzák. Érdekes tizenöt év távlatából hallgatni a kegyetlen és húsbavágó élettörténeteket, de azon kapjuk magunkat, hogy semmivel sem jobb ilyen hosszú idő után meghallgatni őket, viszont sok olyan dolgot megtudunk a filmből, amelyről a nyilvánosság előtt senki sem beszélt igazán.

A rendezvénysorozat másnapján a közönség egy rövidfilmet, illetve egy játékfilmet láthatott. A Menni vagy nem lenni című rövidfilm alkotópárosa, Goretić Péter és Lennert Móger Tímea elmondták, noha mindketten a menni mellett döntöttek, ezt a vidéket soha nem tudják végérvényesen elhagyni, ezért máris tervezik a következő közös munkát.

Tolnai Szabolcs legújabb filmje, az Erdő című alkotás G. Erdélyi Herminával és Tilly Róberttel a főszerepben egy tönkrement családot mutat be, kevés beszéddel, pasztellszerű képi világgal. Pohárnok Gergely, akit a többi közt a számos díjat nyert Taxidermia vagy a Hukkle című film operatőrjeként ismerhetünk, érzékenyen és líraian alkotta meg kamerájával Tolnai Szabolcs filmjének képsorait. Az Erdő kisiklott életeket, kisiklott embereket mutat be, s érdekes visszatérő motívuma egy vasúti sín, mely az erdő közepén látszólag a semmiből a semmibe vezet. A tökéletes forgatási helyszín Ukrajnában található, a Szerelem alagútja egy helyi gyárba vezető út, melyen egy magánvonat közlekedik naponta háromszor. Tolnai filmje Judita Šalgo novelláiból készült, a közönség először a Palicsi Filmfesztiválon láthatta.  

A harmadik este Bicskei Zoltán Rövid utazás Kunkovács Lászlóval című alkotását vetítették. A rendezvénysorozat többi állomásán emellett bemutatták Bicskei Zoltán Rajtam keresztül - Portréfilm Somogyi Győzőről című, illetve Fejős Csilla Kútfúrás, avagy kincskeresés másképp című filmjét is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..