home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Mosolytáborral fejeződött be a vakáció
Tóth Lívia
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
Mosolytáborral fejeződött be a vakáció

A magyarkanizsai Szociális Központ hetedik alkalommal szervezte meg Tóthfaluban a Mosolytábor elnevezésű rendezvényét. Az öt napig tartó vidám és hasznos foglalkozásokon harmincöt hátrányos helyzetű, családjával a társadalom peremén élő gyermek vett részt.

Az általános iskolás korú gyermekek valamennyien a Szociális Központ Fészek napközijének a támogatottjai, de a programba bekapcsolták a fogyatékkal élők Bárka napközis műhelyének néhány védencét is.

Barát Kljajić Tímea, a Szociális Központ igazgatója elmondta, igyekeztek minél színesebb és sokoldalúbb időtöltést felkínálni a részvevőknek, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ne csak szórakozzanak, hanem új tapasztalatokat szerezzenek, és tanuljanak is.

— A legtöbb itt lévő gyermeknek ez a tábor az egyetlen lehetősége a kirándulásra, a minőségi szórakozásra. Nekik ez a csaknem egy hét volt a nyaralásuk is. Jó érzés, hogy szebbé, élvezetesebbé tehettük a vakációjukat. Olyan tevékenységeket terveztünk, amelyekkel fejleszthetőek a gyermekek különféle adottságai. Sokat játszottak, festettek, kézműveskedtek, sportoltak, táncoltak. A rossz időjárás miatt a palicsi kirándulás ugyan elmaradt, de eljutottunk például Óbecsére. A foglalkozásokat a Szociális Központ szakmunkatársai, valamint pedagógusok és volontőrök vezették — hangsúlyozta az igazgatónő, majd köszönetet mondott a helyi önkormányzatnak és mindazoknak, akik lehetővé tették a tábor létrehozását. 

Az eseményre ellátogatott Csikós László, a Foglalkoztatási, Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára. Őt a bohókásan kifestett, szorgoskodó gyermekek fogadták. Az asztalok körül éppen ötletes képeslapokat készítettek azokból a kis tarka tasakokból, amelyekbe a teafiltereket csomagolják.

Az államtitkár úr nyilatkozatából kiderült, hogy a szociális szférában is egyre nagyobb szerep jut a civil szervezeteknek, melyek a minisztériumi pályázatokból származó forrásokat a rászoruló gyermekek felkarolására fordíthatják. Néhány számadat is elhangzott: Szerbiában havonta 388 000 személynek folyósítanak családi pótlékot. A kedvezményezettek jelentős része a szüleivel él, de emellett 4500 kiskorú gyermekről nevelőszülők gondoskodnak, a különféle intézetekben pedig mintegy hétszázan laknak.

Szarapka Ede, a magyarkanizsai községi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja bejelentette, hogy szeptembertől újraindul a népkonyha, száztíz rászoruló kap meleg ételt. Az adagokat Magyarkanizsán, Martonoson és a horgosi általános iskolában osztják majd szét.

— Magyarkanizsán 2009 óta működik a Fészek napközi, melyben az iskolán kívül mintegy negyven hátrányos helyzetű védenccel foglalkoznak a szakemberek. Ezeknek a gyermekeknek sok minden hiányzik az életükből, itt szocializálódnak, és megtanulják használni az otthonukban nem fellelhető eszközöket. A Fészek anyagiak hiányában nyolc hónapig sajnos nem működött, de most ismét sikerült pénzt szerezni erre a fontos munkára. Pályázati forrásokból egyelőre négy hónapig, szeptember 15-étől december 15-éig tudjuk fenntartani a napközit, de igyekszünk folyamatossá tenni ezt a tevékenységet — hallottuk Szarapka Edétől.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..