home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Modern rabszolgasor
Talpai Lóránt
2013.10.16.
LXVIII. évf. 42. szám
Modern rabszolgasor

Csaknem egymillió kiszolgáltatott ember Európa-szerte — Elhunyt az Európai Néppárt elnöke — Özönvíz Sanghajban, hattyúk úszkáltak az utcákon — Egyiptomban végleg feloszlatták a Muzulmán Testvériséget — Csődbe ment a New York City Opera — Az ausztrálok egyenlően gazdagok — Félmeztelenül a spanyol képviselőházban

Csaknem egymillió kiszolgáltatott ember Európa-szerte

Napjainkban több tíz millió ember él világszerte modern rabszolgasorban. Sokan nem gondolnák, de e szerencsétlen emberek közül majdnem egymillióan az Európai Unióban élik sanyarú életüket. Az Európai Parlament szervezett bűnözéssel, pénzmosással és korrupcióval foglalkozó különbizottságának előkészületben levő jelentése szerint az EU 28 tagállamában együttvéve 880 ezren élnek és dolgoznak rabszolgaként. A legtöbben szexuális kizsákmányolás és emberkereskedelem áldozatai. Az unió területén „tevékenykedő” mintegy 3600 szervezett bűnözői csoport évente százmilliárd euró nagyságrendű kárt okoz a közösségnek. A bűnözői csoportok az emberkereskedelemből évente 25 milliárd euró nyereségre, a szervkereskedelemből pedig kb. 18 milliárd euró haszonra tesznek szert.

Elhunyt az Európai Néppárt elnöke

77 éves korában Belgiumban, lokereni családi házában elhunyt Wilfried Martens egykori belga miniszterelnök. Wilfried Martens az utóbbi években az Európai Néppárt elnöki tisztségét töltötte be. Súlyos betegsége miatt nemrég Joseph Daul francia politikusra, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjére ruházta át hatáskörét. Martens kilenc különféle összetételű kormány élén 1979 és 1992 között kormányozta Belgiumot, azonkívül jelentős szerepet töltött be az Európai Néppárt megerősödésében is. Elnöksége alatt a kereszténydemokrata, jobbközép irányultságú Európai Néppárt a legnagyobb és legbefolyásosabb európai politikai család szerepére tett szert. Wilfried Martens Magyarország valódi szövetségese volt. Azok közé a kis számú politikusok közé tartozott, akik folyamatosan kiálltak a magyar érdekképviselet mellett.

Özönvíz Sanghajban — hattyúk úszkáltak az utcákon

Hatalmas esővel csapott le Sanghajra a Fitow tájfun. A kegyetlen szélvihar rekordmennyiségű csapadékot, annak nyomában pedig áradást idézett elő, mi több, forgalmi dugókat és haláleseteket is okozott. A csapadék mennyisége a nagyváros számos kerületében a 200 millimétert is meghaladta. A csatornarendszer felmondta a szolgálatot, és fél méter magas vagy még azt is meghaladó szintű „városi folyóvá” változtatva az utcákat. Az utcákon hömpölygő vízfolyamon még a hattyúk is megjelentek. Az özönvízszerű eső a buszhálózatot is megbénította. Több mint harminc repülőjárat gépei pedig nem tudtak felszállni és több száz repülőgép késéssel indult. A természeti katasztrófa elhárításában több mint hatezer tűzoltó és több száz üzembe helyezett jármű vett részt.

Egyiptomban végleg feloszlatták a Muzulmán Testvériséget

Ahmad Haszan el-Borai Egyiptom szociális minisztere ismertette azt a döntést, amely szerint az egyiptomi kormány hivatalosan is feloszlatta a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalmat. A döntést az elmúlt időszak eseményeivel indokolták. A kairói bíróság egyébként már hetekkel ezelőtt minden tevékenységtől eltiltotta és vagyonának elkobzására ítélte a szervezetet. Az iszlamista Muzulmán Testvériség több vezetőjén kívül a nemrég megbuktatott Mohamed Murszi elnököt is erőszakra való felbujtással vádolják. Az exállamfő 14 másik vádlottal együtt novemberben jelenik meg majd a bíróság előtt. Mindannyiukat felelősnek tartják azért, mert tavaly de-cemberben egy megmozduláson heten meghaltak az elnöki palota előtt.

Csődbe ment a New York City Opera

Bezárt, és csődvédelmet kért a New York City Opera. Az intézmény az amerikai nagyváros második számú operaháza, mely 1944. február 21-én kezdte meg működését a New York City Centerben. Az első előadás a Tosca volt. Fénykorában a társulat évadonként 12—16 operát tűzött műsorra és 130 előadást tartott. Az operaház az utóbbi években súlyos agyagi gondokkal küzdött, és nemrég az interneten adománygyűjtő kampányt is szerveztek a megmentésére,  de a csődelhárításhoz szükséges 7 millió dollárt helyett csak kétmilliónyi gyűlt össze. A City Opera bezárásával kapcsolatban a Metropolitan Opera igazgatója, Peter Gelb elmondta, hogy a történtek jelzik, mennyire ingatag az operatársulatok helyzete manapság, és kijelentette: „Tudatában vagyunk annak, hogy nehéz fenntartható üzleti modellt működtetni a művészetekben”.

Az ausztrálok egyenlően gazdagok

A legújabb kutatások szerint az ausztrál lakosság a leggazdagabb a világon. Pontosabban Ausztráliában a legegyenletesebb a társadalmon belüli vagyoneloszlás. Ausztráliában 400 ezer amerikai dollár az egy felnőttre jutó vagyon. Ez a mutató csak Svájcban nagyobb, de ott egyenlőtlenebb a lakosság vagyoneloszlása. Míg Ausztráliában a lakosság legtehetősebb 10 százaléka az ország vagyonának az 50 százalékát birtokolja, addig az Egyesült Államokban ez a 10 százaléknyi felső réteg 74 százalékot tudhat magáénak. A globális hányad azonban még szélsőségesebb: az emberiség leggazdagabb 10 százalékáé a birtokolható vagyon 86 százaléka.

Félmeztelenül a spanyol képviselőházban

A Femen nevű ukrán nőjogi szervezet három tagja megszakította a spanyol képviselőház ülését. Az aktivisták félmeztelenre vetkőzve „Az abortusz szent” felkiáltással vonták magukra a figyelmet. A keblüket egyébként éppen akkor fedték fel, amikor az igazságügyi miniszter mondott beszédet. A konzervatív Alberto Ruiz Gallardón ellenzi a művi terhességmegszakítás korlátozás nélküli engedélyezését, és csak bizonyos esetekben (ha az édesanya vagy a magzat egészsége veszélyben forog) tenné lehetővé. Az incidens során kisebb dulakodás is keletkezett, mivel a Femen tagjai a karzatba kapaszkodtak, és nem hagyták, hogy elvezessék őket. A hívatlan vendégeket azonban néhány perc múlva sikerült eltávolítani a lelátóról, és folytatódhatott az ülés.        

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..