home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Mit hoz a Mikulás Zentának?
Tóth Lívia
2005.12.06.
LX. évf. 49. szám
Mit hoz a Mikulás Zentának?

A bemutatott kiadványok szerzői: Pejin Attila, Táborosi László és Vida János - a szerző fotóiGyér részvételi arány, érdektelenségHelyi közösségi választásokat tartottak Zentán, amely iránt igencsak nagy érdektelenséget tanúsítottak a polgárok. A városban mindössze 10-20 százalékos volt a ré...

A bemutatott kiadványok szerzői: Pejin Attila, Táborosi László és Vida János - a szerző fotói

Gyér részvételi arány, érdektelenség
Helyi közösségi választásokat tartottak Zentán, amely iránt igencsak nagy érdektelenséget tanúsítottak a polgárok. A városban mindössze 10-20 százalékos volt a részvételi arány, a falvakban pedig 20-30 százalék közötti. Ez azt jelentené, hogy a lakosságot egyáltalán nem érdekli, kik jutnak be a helyi közösség tanácsába, kik döntenek a helyi járulék felhasználásáról? Hogy melyik utca kerül előbb sorra, amikor a szennyvízcsatorna vagy a szilárd útburkolat kiépítése a tét?
A témával kapcsolatban sajtótájékoztatóra invitálták az újságírókat a G17 Plusz helyi irodájába, amelyen Berényi László, a párt községi szervezetének elnöke és Sándor József tartományi képviselő vett részt.
Berényi László elmondta, hogy a pártok hivatalosan nem indulhattak a helyi közösségi választásokon, ennek ellenére szervezetten vonultak fel, és igyekeztek minél sikeresebbnek bizonyulni.
- Mi sem használtuk a párt jelképét, hanem kitaláltunk egy fiktív nevet, amely alatt tömörültek azok, akik a mi színeinket képviselték. A csoportunk az 500 év után ismét elnevezést viselte. Ez a 2006. évfordulóra utalt, ugyanis II. Ulászló király jóvoltából Zenta 1506-ban kapta meg a szabad királyi városi címet. Rá akartunk mutatni arra, hogy a település történetében volt egy dicső kor, amikor a polgárok jobb körülmények között éltek, gazdagabbak voltak, és a város is fejlettebb volt, mint jelenleg. Egyeseknek tetszett, mások úgy ítélték meg, hogy nem kellett volna ehhez a jelképhez nyúlnunk. Szerettük volna figyelmeztetni az önkormányzatot, hogy jövőre, amikor ezt az ünnepséget szervezik, ne csak arra gondoljanak, hogy átfestik a városházát, hanem arra is, hogy növelni kellene a gazdasági és az infrastrukturális fejlettséget. Egyébként a 61 lehetséges helyre 33-an szerepeltünk a listán, ebből 22 párttag, 11 pedig olyan független személy, aki vállalta, hogy a mi támogatásunkkal indul. A helyi közösségek tanácsaiba 16-an jutottak be, amivel rendkívül elégedettek vagyunk.
Ismét megkérnénk az önkormányzatot, mivel most készül a következő évi költségvetés, hogy a helyi közösségeken keresztül támogassák a helyi járulékot. Mi el tudnánk képzelni egy olyan variációt, hogy a polgárok pénzének minden egyes dinárjához az önkormányzat is adna még egy dinárt a községi költségvetésből. Ha ez így lenne, akkor sokkal gyorsabban tudnánk megvalósítani az előttünk álló feladatokat.
A beszámolóból megtudtuk azt is, hogy a G17 Plusz helyi szervezete és Sándor József tartományi képviselő sikeresen lobbizott és használta fel a rendelkezésére álló kapcsolatokat, minek eredményeként másfél millió dináros támogatás érkezett a köztársasági költségvetésből Zentának oktatási célokra. A pénz további sorsába és elosztásába nem szólnak bele, de nagyon örülnek, hogy segíthettek, és remélik, akad még ilyen lehetőségük.
Átadás előtt a víztisztító
Mire ezek a sorok megjelennek, addigra a tervek szerint megkezdődik a zentai szennyvíztisztító próbaüzeme. Ezzel egy régi álom válik valóra, hiszen a rendszer kiépítését még a kilencvenes évek elejére ütemezték be, de az akkori ország széthullása és a polgárháború keresztülhúzta a számításokat. Hosszú szünet után most osztrák donációval és a helyi erőforrások mozgósításával sikerült befejezni a vállalkozást.
A tíz évre bevezetett helyi járulékból jelenleg is folyik a csatornázás. Eddig 45,5 kilométer szakasznyi szennyvízelvezető csatornarendszer épült ki, ami Zenta város 56 százalékát hálózza be, és 4647 háztartás meg üzem (kivéve a gyárakat) van rákapcsolva. A jelenlegi eszközökkel 5-6 év múlva várható a befejezése, de az osztrák adományozó új támogatást helyezett kilátásba, melyet a hiányzó szakasz kiépítésére lehetne fordítani. Ebben az esetben a beruházás két év alatt befejeződne.
Könyvek születése
A zentai Alkotóházban megtartották a Könyvhónap zárórendezvényét, melyen bemutatták a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Köre és a Thurzó Lajos Közművelődési Központ 2005-ben megjelent kiadványait. Ezek a következők voltak: Pejin Attila: Zenta politikai élete (1867-1945) és Virtuális Tűzoltómúzeum (CD-ROM), Táborosi László: Zenta sporttörténete és Vida János: Szakrális építmények és emlékművek Zentán. A rendezvényen megnyílt Tari László helytörténeti kutatónak a kilencven évvel ezelőtt született Thurzó Lajos zentai költő munkásságát bemutató dokumentumkiállítása.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..